Jerzysio 28.02.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Radio podaje :ministerstwo ustalilo stawke 7% na montaz drzwi i okien ( dla producentów tez ).Przy kupnie w sklepie po staremu 22%J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 28.02.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 to rewelacja ? przecież usługi i tak były na 7% pozdrzb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.02.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Radio ma stare informacje....Było to już wiadome kilka tygodni temu.Przykład - ten post - http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=41497&highlight=monta%BF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.02.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 to rewelacja ? przecież usługi i tak były na 7% zb Dlatego co sprytniejsi zamiast zamawiać okna zamawiali - DOSTOSOWANIE okien do stanu istniejącego Czyli mozna mieć i okna i usługę na 7% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 28.02.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Jerzysio - litości! Zobaczyłam temat i już sobie przez chwilkę zrobiłam nadzieję, że może zwrot uchwalili wiem, ze to mało realne, ale jak człowiek zdesperowany, to się łudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 28.02.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Jerzysio - litości! Zobaczyłam temat i już sobie przez chwilkę zrobiłam nadzieję, że może zwrot uchwalili wiem, ze to mało realne, ale jak człowiek zdesperowany, to się łudzi No i dokładnie tego też się spodziewałem. Na 7% to każdy producent okien mi ofertę wystawia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2005 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Niestety, poniższe trochę studzi: "Kolejna batalia o VAT w budownictwieZapowiada się ostra walka o ustawę o zwrocie VAT inwestorom indywidualnym. Branża budowlana przystąpiła do medialnej ofensywy, rząd jest zdecydowanie przeciwny. Branża narzeka na skutki podwyżki podatku VAT na materiały budowlane. Po 1 maja 2004 stawka wzrosła z 7 do 22 proc., co wymusiły na nas przepisy UE. Wprawdzie udało się wynegocjować okres przejściowy na usługi budowlane, ale dla producentów podwyżka podatku okazała się dotkliwa. Brak oficjalnego stanowiska rządu był do tej pory przeszkodą w rozpatrywaniu projektu. Popieranym nie tylko przez opozycję, ale także przez posłów SLD z sejmowej komisji infrastruktury projektem powinien zająć się teraz cały Sejm w drugim czytaniu, potem jeszcze raz komisje. Potem można by go już uchwalać. Rząd poprosi marszałka Sejmu o zablokowanie ostatecznego głosowania nad projektem aż do końca kadencji - wynika z nieoficjalnych informacji Gazety Wyborczej. Źródło: Gazeta Wyborcza 2005-02-28" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 01.03.2005 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Producenci okien nie mieli prawa proponowac montazu okien z 7% stawka, czynili to posrednicy lub firmy córki producenta. Teraz juz moga robic bez kombinowania. I wiem - nie jest to rewelacja, ale chyba krok w dobrym kierunku Zgodzicie sie chyba ? Pozdro J ...a na zwrot Vatu nie ma co liczyc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 znaczy teraz moga to robic pod warunkiem ze usluga z montarzem, czy moga tez bez montarzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 01.03.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 znaczy teraz moga to robic pod warunkiem ze usluga z montarzem, czy moga tez bez montarzu? Rozumiem, że chciałbyś te okna zabetonować osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 jak najbardziej wiec jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.03.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 jak najbardziej wiec jak to jest? Zamawiasz w firmie usługę pod nazwą np. montaż okien. Firma dostarcza swoje okna, swoja piankę, swoje kotwy i co tam jeszcze trzeba. Dodaje do tego swoją robociznę i wystawia na wszystko jedną fakturę "ovatowaną" stawką 7%. Zmartwieniem samej firmy (a nie Twoim) jest odzyskanie od Fiskusa różnicy w stawce 7 i 22 % Vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 o boze....ale ja nie chce ich robociznymoze kiedys odzyskam te 15 % roznicy a okna wstawic to umiem samwiec bez robocizny nei da sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 01.03.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Very ciekawe to co klikacie. Znaczy występujemy z Unii czy co? A może Ministerek chce, żeby na jego frakcję głosować, a wcześniej to nie chciał. Zmiana VAT-u w środku roku. Że se tak pyknę: Sraty, Pierdaty Mam wierzyć jakieś tam ględzenie w radiu, znowy sezon ogórkowy bo nie ma już kogo do nowej Komisji Śledczej powołać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 01.03.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Mam wierzyć jakieś tam ględzenie w radiu, znowy sezon ogórkowy bo nie ma już kogo do nowej Komisji Śledczej powołać. No i wymysliłeś! Trzeba powołac nową komisję śledczą w sprawie zwrotu róznicy VATu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 tylko nie to jak powolaja komisje to sprawa nigdy nie doczeka sie finalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 02.03.2005 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 ... a moze ... http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=42420&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 02.03.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 "Firma dostarcza swoje okna, swoja piankę, swoje kotwy i co tam jeszcze trzeba. Dodaje do tego swoją robociznę i wystawia na wszystko jedną fakturę "ovatowaną" stawką 7%. " Pięknie to wygląda w teorii. W praktyce wymaga zatrudnienie firmy która jest w stanie zainwestować w te okna i pianki (czytaj: drogą firmę bo muszą wliczyć ryzyko) albo samemu ryzykować zaliczkowanie materiału u kompleksowaego wykonawcy. Tak czy inaczej inwestor dostaje po d... W najlepszym przypadku trafi na uczciwego wykonawcę da zaliczkę i będzie nie gorzej niż przed VAT-em. Ale przy odrobinie pecha czy nieostrożności wtopi. okien to może mniej dotyczy bo i tak powinna je montować autoryzowana ekipa, ale krew zalewa na myśl o mniej skomplikowanych etapach budowy gdzie człowiek jak nie dostanie VAT-em to ceną. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.03.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 zibi, pozostaje jeszcze metoda bezVatowa polegajaca na wstawieniu okien wymontowanych (nie wiedzieć przez kogo z odległej budowy) i modleniu się, żeby tych świeżo wstawionych okien tzw. dostawca nie wymontował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 02.03.2005 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 ... w tym specjalizuja siem ekipy z trzeciej zmiany J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts