Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dziura nad oknem

Recommended Posts

Witam grupowiczów w nowym rokui mam pytanko.

Otóż chciałem zamontować w swoim domu okna wraz z roletami i specjalnie do tego celu zostawiłem nad oknem miejsce na skrzynkę.Ponieważ nim zamontowałem te okna, rozmyśliłem się i nie chcę już rolet, a nie chcę podnosić okien(wydaje mi się że będzie to niezbyt ciekawie wyglądać z zewnątrz) pytanie co z dziurą nad oknem?

Chciałem dać styropian, ale co z ze złodziejami i z tynkiem wewn. Chcę dać tynk cem-wap. i nie chcę gładzi na nim a boję się że popęka w miejscu styropianu z nadprożem.

Może doradzibyście jak ten problem rozwiązać, może jakieś sugestie.

Pozdrw

Artur

Proponuję następujący sposób: pręty gwintowane M10 o długości ok.30cm(dostępne są w handlu)zamocować w nadprożu tak aby wystawały ok.20cm. Każdy pełnej długości bloczek "nadziać" na dwa pręty i lekko dokręcić od dołu nakrętkę stosując większą podkładkę np.z blachy 50x50x2. Wcześniej w bloczku należy wykonać otwory fi16 oraz wybrać gniazdo pod podkładkę i nakrętkę oraz nanieść na powierzchnie styku klej do gazobetonu. Kotwy powinny być osadzone pionowo w środku grubości ściany murowanej. Do zamocowania prętów w nadprożu najlepiej użyć kleju do kotew Hilti, ale trzeba dysponować specjalnym wyciskaczem-można spróbować pożyczyć od dystrybutora.