lullabysta 03.01.2002 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2002 Witam grupowiczów w nowym rokui mam pytanko. Otóż chciałem zamontować w swoim domu okna wraz z roletami i specjalnie do tego celu zostawiłem nad oknem miejsce na skrzynkę.Ponieważ nim zamontowałem te okna, rozmyśliłem się i nie chcę już rolet, a nie chcę podnosić okien(wydaje mi się że będzie to niezbyt ciekawie wyglądać z zewnątrz) pytanie co z dziurą nad oknem? Chciałem dać styropian, ale co z ze złodziejami i z tynkiem wewn. Chcę dać tynk cem-wap. i nie chcę gładzi na nim a boję się że popęka w miejscu styropianu z nadprożem. Może doradzibyście jak ten problem rozwiązać, może jakieś sugestie. PozdrwArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 04.01.2002 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2002 Podaj jeszcze jaką konstrukcję ma ta ściana z dziurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 04.01.2002 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2002 Wypełnienie powinno być z tego samego materiału co reszta ściany; podaj konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek 04.01.2002 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2002 U mnie po roku nie ma spekan na laczeniu styropian - sciana. Fachowcy na styropian nalozyli siatke i przykleili ja i na to nalozyli tynk cem-wap. Zastanow sie tylko, jak (do czego) zamontujesz karnisze: sam styropian moze nie utrzymac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 04.01.2002 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2002 Dopiero teraz wszedłem do netu i już podaję, ściana jest z betonu kom. gr 24 cm i będzie docieplona z zewnątrz styropianem.Co do karniszy no to cóż coś za coś, a dziura nad oknem przewidziana była 21 cm wysokości. Okno będzie zlicowane z zewn. krawędzią muru.pzdrwArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 07.01.2002 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2002 Proponuję następujący sposób: pręty gwintowane M10 o długości ok.30cm(dostępne są w handlu)zamocować w nadprożu tak aby wystawały ok.20cm. Każdy pełnej długości bloczek "nadziać" na dwa pręty i lekko dokręcić od dołu nakrętkę stosując większą podkładkę np.z blachy 50x50x2. Wcześniej w bloczku należy wykonać otwory fi16 oraz wybrać gniazdo pod podkładkę i nakrętkę oraz nanieść na powierzchnie styku klej do gazobetonu. Kotwy powinny być osadzone pionowo w środku grubości ściany murowanej. Do zamocowania prętów w nadprożu najlepiej użyć kleju do kotew Hilti, ale trzeba dysponować specjalnym wyciskaczem-można spróbować pożyczyć od dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 07.01.2002 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2002 A oprócz tego należałoby jeszcze połozyć siatkę na styku podwieszonych bloczków i nadproża (na pełną wysokość bloczka i nadproża) i dopiero na to tynk. Nadproże może się uginać i powodować drobne pęknięcia tynku, siatka to stosunkowo tanie i pewne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 07.01.2002 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2002 Powiem szczerze, podoba mi sie pomysł i spróbuję tak zrobić, chociaż boję się że te bloczki mogą mi popękać mimo umiarkowanego dokręcania oczywiście.PzdrwArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts