Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie przy granicy

Gość

Recommended Posts

Witam grupowiczow,

Mam pytanie dotyczace jw.

Sasiad chce postawic wiate drewniana przy mojej granicy, odleglosc to ok. 70 cm, w sumie nie byloby problemu ale pod ta wiate wylal betonowy fundament.

W ostatnim muratorze napisano, ze prawo dotyczace odleglosci od plotu w zasadzie juz nie istnieje ( z pewnymi wyjatkami ) i mozna stawiac zgodnie z pozwoleniem w zasadzie jak sie chce i sasiad nie ma tu nic do gadania. :sad:

A co jesli ten sasiad buduje przy mojej granicy bez pozwolenia???

Pozdrawiam,

Na pewno nie ma zezwolenia. Delikatnie się zapytaj. Jeżeli wystapił o decyzję zabudowy to na pewno otrzymałbyś kopię decyzji. Poproś go zeby grzecznie rozebrał, po tygodniu napisz do gminy. Tu chodzi przecież także o Twój interes. Przepisy odległościach cały czas istnieją i są najczęściej łąmane.

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA

z dnia 14 grudnia 1994 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Par. 12

Dopuszcza się usytuowanie budynku, z zastrzeżeniem § 270 ust. 2, bezpośrednio przy granicy działki budowlanej bądź w odległości mniejszej od określonej w ust. 4 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m od tej granicy, jeżeli w projekcie zabudowy i zagospodarowania terenu (działki budowlanej) zostanie wykazana możliwość zachowania określonych w rozporządzeniu odległości między projektowaną zabudową a istniejącymi lub zaprojektowanymi elementami zagospodarowania działki sąsiedniej i uzyskana pisemna zgoda jej właściciela.

• 2 weeks później...