aha26 28.02.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Drodzy Forumowicze doradzcie mi: Mam dzialke w miejscowosci Marki .Nie bede budowac sie na tej dzialce,ale chcialabym ja sprzedac zeby miec troche kasy na budowe.Niestety nie nastapi to szybko poniewaz musialam ustanowic na tej dzialce sluzebnosc drogowa do czasu zrobienia drogi przez gmine.Sluzebnosc ta wynosi 5 metrow i to wlasnie jest straszne poniewaz szerokosc dzialki wynosi 20 metrow wiec po zabraniu 5 zostaje mi 15!No kto kupi taka dzialke,po odjeciu 8 metrow zostaje 7 metrow {dom o szerokosci 7 metrow }.bezposrednio kolo tej dzialki nie ma jeszcze budynkow wiec pomyslalam,ze moze gmina wyda zgode na budowe na tzw ostrej granicy ? bo jak nie to ja sie szybko nie pobuduje. Co o tym sadzicie,czy jest szansa,ze dadza taka zgode? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.02.2005 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Nie jestem 100% pewien, ale raczej nie powinno się traktować granicy służebności jak granicy działki (a przepisy mówią o odległości od granicy!) Oczywiście nie powinnaś budować w pasie "zajętym" przez służebność, bo naruszyłabyś tę służebność, ale nie powinno być problemu z budową w "ostrej granicy" służebności - przecież to nie jest droga publiczna i da się wytrzymać przejazd samochodu kilka razy dziennie. Czy ta służebość jest ustanowiona na określony czas czy bezterminowo? Swoją drogą to niesamowite, że na działce szer. 20 m ustanawia się służebność na 5 m, kiedy powinny spokojnie wystarczyć 3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 28.02.2005 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 ta sluzebnosc jest ustanowiona na okres az do powstania drogi gminnej a kiedy ta powstanie to tego nikt nie wie nawet panie w urzedzie.Wszyscy sie dziwia jak mozna zrobic tak szeroka sluzebnosc tak waskiej dzialce ,ale niestety tak jest i ja mam teraz problem jak to sprzedac bo choc okolica ladna ,szybki dojazd do centrum to watpie zeby ktos chcial kupic taka dzialke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 28.02.2005 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 moze ktos z Was wie co robic w takiej sytuacji,pomozcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 01.03.2005 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Tylko ja biedna mam taki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 02.03.2005 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Chyba jednak tylko ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts