Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości blat w łazience?

agis

Recommended Posts

Planuję dwie umywalki miski stojące na wymurowanym blacie w łazience. Jaką proponujecie wysokość blatu? Ja jestem raczej niska, mój mąż wysoki, więc musi być średniowysoko. Miski mają wysokość ok. 20 cm. Czy blat na wyskości 60 cm nie będzie za nisko?

Pozdrawiam

ja planuję tak, żeby górny brzeg umywalki był na wys.90cm.blat w kuchni też na tej wysokości. mam 1.60m, małż - 1.80m.

Chociaz standardy ergonomii wciaz sie aktualizuja, jednak regula jest mniej wiecej taka, ze jesli masz blat w kuchni na wys 90 i jest on dla Ciebie wygodny, to gorna krawedz umywalki powinna byc nieco nizsza. Umywalka troche inaczej jednak funkcjonuje niz blat kuchenny i powinna byc zawieszona wowczas nieco nizej , na wys. ok 85cm /gorna krawedz ok 5-6% mniej niz blat roboczy/.To przymusowe , lekkie pochylenie sie nad umawlka ma niestety swoje uzasadnienie i nie warto z niego rezygnowac.

Mój blat w łazience zaczyna się na wysokości 86 cm, ma 3 cm grubości. Umywalka wpuszczana w blat, nie nakładana. Wysokość ta była podyktowana pralką pod blatem. Mam 160 cm wzrostu i jest ok.

Wszystko sie zgadza :D Ten przedzial wzrostu jest dosyc duzy.Przy wzroscie 160cm przedzial wysokosci blatu umywalki 83-87 bedzie wystarczajacy, tak samo zreszta do przyjecia przez osoby majace 185-190cm.Przy wzroscie duzo powyzej 190cm nalezaloby zmienic wys. blatu roboczego na wys 95-97 a wysokosc umywalki moznaby podniesc nawet do ok 90.Nastepne wysokosci urzadzen i blatow juz dla osob grubo ponad 200 cm /wygodnie byloby wszystko umiescic powyzej 1m/ co dla pozostalych "liliputow" jest niestety juz nie do przyjecia. Teraz mozna sobie wyobrazic jak w naszych lazienkach czuja sie ukochane dzieci, albo co gorzej ,osoby niepelnosprawne.

• 2 years później...
Mój blat w łazience zaczyna się na wysokości 86 cm, ma 3 cm grubości. Umywalka wpuszczana w blat, nie nakładana. Wysokość ta była podyktowana pralką pod blatem. Mam 160 cm wzrostu i jest ok.

Wszystko sie zgadza :D Ten przedzial wzrostu jest dosyc duzy.Przy wzroscie 160cm przedzial wysokosci blatu umywalki 83-87 bedzie wystarczajacy, tak samo zreszta do przyjecia przez osoby majace 185-190cm.Przy wzroscie duzo powyzej 190cm nalezaloby zmienic wys. blatu roboczego na wys 95-97 a wysokosc umywalki moznaby podniesc nawet do ok 90.Nastepne wysokosci urzadzen i blatow juz dla osob grubo ponad 200 cm /wygodnie byloby wszystko umiescic powyzej 1m/ co dla pozostalych "liliputow" jest niestety juz nie do przyjecia. Teraz mozna sobie wyobrazic jak w naszych lazienkach czuja sie ukochane dzieci, albo co gorzej ,osoby niepelnosprawne.

Odkopuję wątek, bo właśnie muszę zdecydować jak wysoko umieścić umywalkę. Czemu tutaj dotarłem? Wyszukiwarka pokazał mi zalecenia Koła i Castoramy o montażu górnej krawędzi umywalki na 80cm. Zaznaczyłem na ścianie i ... zacząłem sprawdzać czy miara jest w "cm" i czy może nie ma tak jak krawiecka - 1.5m i zamiast 80 zaznaczyłem 70cm :wink: Masakra tak się schylać. Z pewnością nie będzie na 80 cm. Raczej na 90 chociaż też wydaje się nisko. Ja mam 188cm, małżonka 176cm.

Skoro jest odwołanie do blatu w kuchni, to chciałem zauważyć, że w kuchni powinny być 2 wysokości: płyty grzewczej (do grzebania w garnku powinna być niżej) i blatu roboczego. Alno - które jednak jest ekspertem w tej dziedzinie poleca takie wysokości:

>184 - płyta na 91cm i blat na 104cm

176-183 - 86 i 99

168-175 - 82.5 i 95.5

<167 - 79 i 92 cm

http://www.alno.de/194.0.html

Sugerując się tymi zaleceniami - blat powinniśmy mieć na 100cm, a skoro do mycia rąk warto je jeszcze trochę opuścić, to i tak poniżej 90 nie ma sensu. Łokieć mam na 121cm, więc będzie duuuuuży spadek. Dla zobrazowania - 92 cm to ja mam w kroku, więc wieszając umywalkę na 80cm - musiałbym się nieźle schylać :lol:

Jeżeli chodzi o niepełnosprawnych. W domu nie ma nikogo takiego. Nie mam też nikogo w rodzinie czy znajomych. Jeżeli kiedyś, ktoś taki odwiedziłby mnie ktoś, to przepraszam może to niegrzeczne - nie zamierzam z tego powodu męczyć się przez drugą połowę życia. Jeżeli przydarzy się coś złego mi czy moim najbliższym, to obniżenie umywalki nie będzie wcale największą domową przeróbką.

Co się tyczy dziecka, to faktycznie jest problem, ale za kilka lat pewnie nas przerośnie (jest najwyższym chłopakiem w swoim roczniku) i ... będzie klął kto tak nisko powiesił umywalkę :lol:

• 2 weeks później...