agis 01.03.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Planuję dwie umywalki miski stojące na wymurowanym blacie w łazience. Jaką proponujecie wysokość blatu? Ja jestem raczej niska, mój mąż wysoki, więc musi być średniowysoko. Miski mają wysokość ok. 20 cm. Czy blat na wyskości 60 cm nie będzie za nisko?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 01.03.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 ja planuję tak, żeby górny brzeg umywalki był na wys.90cm.blat w kuchni też na tej wysokości. mam 1.60m, małż - 1.80m. ten małż jakis wyrosniety - przepraszam ale sie usmiale i nie moglem pochamowac sie od komentarza ( ja tez robie byki ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 01.03.2005 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 ja planuję tak, żeby górny brzeg umywalki był na wys.90cm.blat w kuchni też na tej wysokości. mam 1.60m, małż - 1.80m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.03.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 ja planuję tak, żeby górny brzeg umywalki był na wys.90cm.blat w kuchni też na tej wysokości. mam 1.60m, małż - 1.80m. Chociaz standardy ergonomii wciaz sie aktualizuja, jednak regula jest mniej wiecej taka, ze jesli masz blat w kuchni na wys 90 i jest on dla Ciebie wygodny, to gorna krawedz umywalki powinna byc nieco nizsza. Umywalka troche inaczej jednak funkcjonuje niz blat kuchenny i powinna byc zawieszona wowczas nieco nizej , na wys. ok 85cm /gorna krawedz ok 5-6% mniej niz blat roboczy/.To przymusowe , lekkie pochylenie sie nad umawlka ma niestety swoje uzasadnienie i nie warto z niego rezygnowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia 02.03.2005 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Mój blat w łazience zaczyna się na wysokości 86 cm, ma 3 cm grubości. Umywalka wpuszczana w blat, nie nakładana. Wysokość ta była podyktowana pralką pod blatem. Mam 160 cm wzrostu i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 02.03.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Mój blat w łazience zaczyna się na wysokości 86 cm, ma 3 cm grubości. Umywalka wpuszczana w blat, nie nakładana. Wysokość ta była podyktowana pralką pod blatem. Mam 160 cm wzrostu i jest ok. Wszystko sie zgadza Ten przedzial wzrostu jest dosyc duzy.Przy wzroscie 160cm przedzial wysokosci blatu umywalki 83-87 bedzie wystarczajacy, tak samo zreszta do przyjecia przez osoby majace 185-190cm.Przy wzroscie duzo powyzej 190cm nalezaloby zmienic wys. blatu roboczego na wys 95-97 a wysokosc umywalki moznaby podniesc nawet do ok 90.Nastepne wysokosci urzadzen i blatow juz dla osob grubo ponad 200 cm /wygodnie byloby wszystko umiescic powyzej 1m/ co dla pozostalych "liliputow" jest niestety juz nie do przyjecia. Teraz mozna sobie wyobrazic jak w naszych lazienkach czuja sie ukochane dzieci, albo co gorzej ,osoby niepelnosprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.08.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Mój blat w łazience zaczyna się na wysokości 86 cm, ma 3 cm grubości. Umywalka wpuszczana w blat, nie nakładana. Wysokość ta była podyktowana pralką pod blatem. Mam 160 cm wzrostu i jest ok. Wszystko sie zgadza Ten przedzial wzrostu jest dosyc duzy.Przy wzroscie 160cm przedzial wysokosci blatu umywalki 83-87 bedzie wystarczajacy, tak samo zreszta do przyjecia przez osoby majace 185-190cm.Przy wzroscie duzo powyzej 190cm nalezaloby zmienic wys. blatu roboczego na wys 95-97 a wysokosc umywalki moznaby podniesc nawet do ok 90.Nastepne wysokosci urzadzen i blatow juz dla osob grubo ponad 200 cm /wygodnie byloby wszystko umiescic powyzej 1m/ co dla pozostalych "liliputow" jest niestety juz nie do przyjecia. Teraz mozna sobie wyobrazic jak w naszych lazienkach czuja sie ukochane dzieci, albo co gorzej ,osoby niepelnosprawne. Odkopuję wątek, bo właśnie muszę zdecydować jak wysoko umieścić umywalkę. Czemu tutaj dotarłem? Wyszukiwarka pokazał mi zalecenia Koła i Castoramy o montażu górnej krawędzi umywalki na 80cm. Zaznaczyłem na ścianie i ... zacząłem sprawdzać czy miara jest w "cm" i czy może nie ma tak jak krawiecka - 1.5m i zamiast 80 zaznaczyłem 70cm Masakra tak się schylać. Z pewnością nie będzie na 80 cm. Raczej na 90 chociaż też wydaje się nisko. Ja mam 188cm, małżonka 176cm. Skoro jest odwołanie do blatu w kuchni, to chciałem zauważyć, że w kuchni powinny być 2 wysokości: płyty grzewczej (do grzebania w garnku powinna być niżej) i blatu roboczego. Alno - które jednak jest ekspertem w tej dziedzinie poleca takie wysokości: >184 - płyta na 91cm i blat na 104cm 176-183 - 86 i 99 168-175 - 82.5 i 95.5 <167 - 79 i 92 cm http://www.alno.de/194.0.html Sugerując się tymi zaleceniami - blat powinniśmy mieć na 100cm, a skoro do mycia rąk warto je jeszcze trochę opuścić, to i tak poniżej 90 nie ma sensu. Łokieć mam na 121cm, więc będzie duuuuuży spadek. Dla zobrazowania - 92 cm to ja mam w kroku, więc wieszając umywalkę na 80cm - musiałbym się nieźle schylać Jeżeli chodzi o niepełnosprawnych. W domu nie ma nikogo takiego. Nie mam też nikogo w rodzinie czy znajomych. Jeżeli kiedyś, ktoś taki odwiedziłby mnie ktoś, to przepraszam może to niegrzeczne - nie zamierzam z tego powodu męczyć się przez drugą połowę życia. Jeżeli przydarzy się coś złego mi czy moim najbliższym, to obniżenie umywalki nie będzie wcale największą domową przeróbką. Co się tyczy dziecka, to faktycznie jest problem, ale za kilka lat pewnie nas przerośnie (jest najwyższym chłopakiem w swoim roczniku) i ... będzie klął kto tak nisko powiesił umywalkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.08.2007 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 temat podobny do "jak wysoko umiescic kontakty elekt." .... sa reguly, ale kazdy musi znalezc recepte dla samego siebie, bez ogladania sie na innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Knife_Girl 29.08.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 U nas blat w łazience jest na wysokości 80 cm. Robiliśmy wstępne przymiarki z umywalką nablatową i wyszło, że tak będzie najwygodniej Ja mam 165 cm a mąż 176. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts