Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie schodów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Normalnie :D Robisz puszki o średnicy 60 mm w miejcach gdzie mają być te halogeny, połączone szeregowo przewodem. Potem wsadzisz w te puszki normalne halogenki meblowe. Jeśli chcesz 12V to musisz pamiętać o miejscu na transformator - ja mam głębszą puszkę od włącznika i tam go umieściłem. Żarówki mam 5W i to wystarczy.

Są do kupienia specjalne oprawy halogenowe do schodów tzn. halogenek zintegrowany z metalową puszką (w Castoramie). Ja ich nie kupiłem bo były tylko kwadratowe a ja chciałem okrągłe.

Proponuję najpierw dobrać oprawy a następnie do nich średnicę otworów. W zależności od ilości halogenów proponuję łączenie równoległe sekcjjami z trafo. Trafo można umieścić w wykutym otworze w ścianie. Ważne jest rozmieszczenie otworów nad poziomem schodów aby po położeniu stopni nie wyszły ci zbyt niesymetryczne wysokości nad stopniami. Ja dawałem nad co 2-gim stopniem

Normalnie :D Robisz puszki o średnicy 60 mm w miejcach gdzie mają być te halogeny, połączone szeregowo przewodem. Potem wsadzisz w te puszki normalne halogenki meblowe. Jeśli chcesz 12V to musisz pamiętać o miejscu na transformator - ja mam głębszą puszkę od włącznika i tam go umieściłem. Żarówki mam 5W i to wystarczy.

Są do kupienia specjalne oprawy halogenowe do schodów tzn. halogenek zintegrowany z metalową puszką (w Castoramie). Ja ich nie kupiłem bo były tylko kwadratowe a ja chciałem okrągłe.

OK, ale połączenie powinno być równoległe a nie szeregowe. Wtedy wszystkie halogeny będą zasilane znamionowym napięciem 12V przy założeniu, że zasilisz je przez trafo 12V. Poza tym jak się spali jeden to inne będą działały.

Pomysł , któremu przyklaskuję i polecam z całego serca – nie tylko funkcjonalny , ale bardzo dekoracyjny . A wybór odpowiedniej oprawy oświetlenia – to dodatkowy efekt we wnętrzu .

Pozdrawiam półmrokiem sączącym się nad schodami 8)

Temat oświetlenia już przerabiałem i doszedłem do wniosku że : najmniejsze halogeny to 5W produkcji chińskiej są małotrwałe a poza tym przy dużej ilości zjadają za dużo prądu. Dodatkowo jak w domu jest ledwo ciemno (szaro) to efekt estetyczny i użytkowy jest super ale w nocy świecą za bardzo robi się taka łuna . Wykonałem taki układ który posiada wyłącznik zmierzchowy i tegulator na triaku z fotopomiarem. Efekt jest taki że kiedu w domu zrobi się odpowiednio ciemno zapalają się lampki oświetlenia schodów pełną mocą ( możliwe jest ustawienie tego poziomu oświetlenia potencjimetrem ) potem im w domu jest ciemniej tym lampki świecą z mniejszą intensywnością, przy całkowitej ciemności świecą się powiedzmy 25% mocy nominalnej ( ten punk też można wyregulować ). Efekt estetyczny i użutkowy super a poza tym zjadają mało prądu. Regulator jest na 220V ale nic nie stoi na przeszkodzie dać trafo od halegenów za tym regulatorem i przejść na 12 V efekt ten sam.

Przygotuje schemat jak ktoś będzie zainteresowany czemu nie. Całośc mieści się w standardowej obudowie na szyne TH i jest w roździelni, ja mam rozdzielnie ABB z przydymianą szybą więc fotoelementy są w środku ale u kolegi wyprowadzałem na zewnątrz. Mam gdzięś jeszcze jedną płytke drukowaną z częściowo wlutowanymi elementami jakby kto ?

U mnie na 9 stopni przypadają 3 halogeny o mocy 20 W każdy na wysokości ok. 30 cm. Wybrałem wersję z możliwością regulacji kąta nachylenia. Ustawione są tak, że minimalnie świecą do dołu. No i okazało się, że to oświetlenie w zupełności wystarcza. Nie korzystamy z oświetlenia na spoczniku, które w założeniach miało być głównym źródłem światła.