BOBO1 01.03.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Będę miał drewniane schody na betonie, przy ścianie. Myślę o lampkach halogenowych przy stopniach schodów, oczywiście oprócz oświetlenia górnego. Nie wiem jak się do tego zabrać i czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 01.03.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Normalnie Robisz puszki o średnicy 60 mm w miejcach gdzie mają być te halogeny, połączone szeregowo przewodem. Potem wsadzisz w te puszki normalne halogenki meblowe. Jeśli chcesz 12V to musisz pamiętać o miejscu na transformator - ja mam głębszą puszkę od włącznika i tam go umieściłem. Żarówki mam 5W i to wystarczy. Są do kupienia specjalne oprawy halogenowe do schodów tzn. halogenek zintegrowany z metalową puszką (w Castoramie). Ja ich nie kupiłem bo były tylko kwadratowe a ja chciałem okrągłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 01.03.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Widziałem to. Interesujący efekt. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 01.03.2005 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Bardzo dobry pomysl kolega tak zrobil - i naprawde super sprawa teraz sam tak bede robic co do "jak zrobic" to WG wykonczyl temat na polysk tak trzymac pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1 01.03.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Też się będę za to zabierał. Wygląda super. U mnie oświetlenie będzie uruchamiał czujnik ruch włączony w obwód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 01.03.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Proponuję najpierw dobrać oprawy a następnie do nich średnicę otworów. W zależności od ilości halogenów proponuję łączenie równoległe sekcjjami z trafo. Trafo można umieścić w wykutym otworze w ścianie. Ważne jest rozmieszczenie otworów nad poziomem schodów aby po położeniu stopni nie wyszły ci zbyt niesymetryczne wysokości nad stopniami. Ja dawałem nad co 2-gim stopniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 01.03.2005 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Co drugi stopien lub nawet rzadziej Zdradze, ze w salonie tez zamierzam dac pare takich lampek - fajny efekt pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 01.03.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Normalnie Robisz puszki o średnicy 60 mm w miejcach gdzie mają być te halogeny, połączone szeregowo przewodem. Potem wsadzisz w te puszki normalne halogenki meblowe. Jeśli chcesz 12V to musisz pamiętać o miejscu na transformator - ja mam głębszą puszkę od włącznika i tam go umieściłem. Żarówki mam 5W i to wystarczy. Są do kupienia specjalne oprawy halogenowe do schodów tzn. halogenek zintegrowany z metalową puszką (w Castoramie). Ja ich nie kupiłem bo były tylko kwadratowe a ja chciałem okrągłe. OK, ale połączenie powinno być równoległe a nie szeregowe. Wtedy wszystkie halogeny będą zasilane znamionowym napięciem 12V przy założeniu, że zasilisz je przez trafo 12V. Poza tym jak się spali jeden to inne będą działały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Padre 01.03.2005 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 A u nas to wyglada tak:http://www.padre.it.pl/pic1.jpgi z pieskiemhttp://www.padre.it.pl/pic2.jpga teraz z innej stronyhttp://www.padre.it.pl/pic3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 01.03.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Polecam wątek Podświetlane stopnie schodów.Zdjęcia i przyklady innych opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.03.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 http://rsplus.com.pl/pub/forum/schody.jpghttp://rsplus.com.pl/pub/forum/schody2.jpghttp://rsplus.com.pl/pub/forum/schody3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszek 01.03.2005 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Robert! Na Ciebie zawsze można liczyć! U mnie właśnie będą halogeny co trzeci stopień! Bałam się czy nie za rzadko, ale jak widzę, wybór był trafny! Dzięki!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.03.2005 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 nie ma za co - tutaj są co drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszek 01.03.2005 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Nie doliczyłam się, przepraszam. Na zdjęciu jest jednak co drugi stopień. To może szybko powinnam przekuć otwory? Póki jeszcze jest czas, bo elektryk nie skończył instalacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 01.03.2005 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Pomysł , któremu przyklaskuję i polecam z całego serca – nie tylko funkcjonalny , ale bardzo dekoracyjny . A wybór odpowiedniej oprawy oświetlenia – to dodatkowy efekt we wnętrzu . Pozdrawiam półmrokiem sączącym się nad schodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bat21 02.03.2005 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Temat oświetlenia już przerabiałem i doszedłem do wniosku że : najmniejsze halogeny to 5W produkcji chińskiej są małotrwałe a poza tym przy dużej ilości zjadają za dużo prądu. Dodatkowo jak w domu jest ledwo ciemno (szaro) to efekt estetyczny i użytkowy jest super ale w nocy świecą za bardzo robi się taka łuna . Wykonałem taki układ który posiada wyłącznik zmierzchowy i tegulator na triaku z fotopomiarem. Efekt jest taki że kiedu w domu zrobi się odpowiednio ciemno zapalają się lampki oświetlenia schodów pełną mocą ( możliwe jest ustawienie tego poziomu oświetlenia potencjimetrem ) potem im w domu jest ciemniej tym lampki świecą z mniejszą intensywnością, przy całkowitej ciemności świecą się powiedzmy 25% mocy nominalnej ( ten punk też można wyregulować ). Efekt estetyczny i użutkowy super a poza tym zjadają mało prądu. Regulator jest na 220V ale nic nie stoi na przeszkodzie dać trafo od halegenów za tym regulatorem i przejść na 12 V efekt ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 02.03.2005 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Czy podzielibyś się z forumowiczami schemacikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bat21 02.03.2005 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Przygotuje schemat jak ktoś będzie zainteresowany czemu nie. Całośc mieści się w standardowej obudowie na szyne TH i jest w roździelni, ja mam rozdzielnie ABB z przydymianą szybą więc fotoelementy są w środku ale u kolegi wyprowadzałem na zewnątrz. Mam gdzięś jeszcze jedną płytke drukowaną z częściowo wlutowanymi elementami jakby kto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo 02.03.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 U mnie na 9 stopni przypadają 3 halogeny o mocy 20 W każdy na wysokości ok. 30 cm. Wybrałem wersję z możliwością regulacji kąta nachylenia. Ustawione są tak, że minimalnie świecą do dołu. No i okazało się, że to oświetlenie w zupełności wystarcza. Nie korzystamy z oświetlenia na spoczniku, które w założeniach miało być głównym źródłem światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 02.03.2005 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Wlasnie sprzydalby sie ten schemacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts