Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrze do kominka - p?aski kana? w pod?odze

am

Recommended Posts

Planuje doprowadzić powietrze do kominka w warstwie styropianu pod szlichtą. Chcę wykorzytsać kształtki wentylacyjne prostokątne (oszczędność miejsca i łatwiej schować w styropianie).

Czy nie wpłynie to negatywnie na trwałość szlichty (uginanie się kanału)?

Na jakiej wysokości dać wylot kanału na zewnątrz - czy na poziomie podłogi, czy zrobić zetke i dać jakiś metr powyżej poziomu podłogi?

Witam! również pytałem speca od kominków- kanał może być umiejscowiony pod wylewką, w styropianie i ma wychodzić z wylewki jak najbliżej ściany (czyli również komina)na środku kominka. Cały kanał może być plastikowy bo on doprowadza tylko powietrze w okolicę kominka (pod kominkiem)i stamtąd, tak jak i powietrze z otoczenia, które tez sie tam znajduje jest ono zasysane do spalania. Kanał zarówno na zewnątrz jak i w miejscu wychodzenia z posadzki kończy się jakimś zamknieciem (kratką).Może to być rura kanalizacyjna "setka" lub kanał prostokatny plastikowy. Widziałem takie w Castoramie, chyba o wymiarach 60x120 z różnymi przejściami w kanał okrągły. Pozdr Tad (nie mogę się zalogować, nie wiem dlaczego?)

U nas położona jest "setka" jeszcze w warstwie piasku. Z jednej strony wychodzi pod kominkiem i będzie zakończona kratką z regulacją. Z drugiej po przejściu przez ścianę jest kolanko z "przejściem" na rurę prostokątną która schowana jest w styropianie i będzie zatynkowana. Zakończona oczywiście kratką na wys. ok 50 cm na ziemią (żeby śnieg nie zasypał).

Są wkłady (np. Jotula) do których podłącza się rurę z powietrzem. Tu pewnie trzeba zrobić przejściówkę z plastiku na metal.

O ile system "napowietrzania" kominka jest w miare klarowny to nie do konca jest dla mnie jasne czy chec zbudowania kominka w pokoju wymusza budowanie jakiegos specjalnego fundamentu, czy tez wystarczy zwyczajowa wylewka i na niej postawiony kominek?

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Chyba skorzystam z rady i zazbroję dodatkowo wylewkę nad kanałem. Tak naprawdę, to mam już jedną rurkę zrobioną na etapie fundamentów :smile:. NIestety wtedy nie planowałem na serio ogrzewania kominkiem i po poradach u licznych "fachowców" wstawiłem rurę fi75 :sad:. Teraz mysle o jutul-u i doprowadzeniu powietrza bezpośrednio do komory spalania i myślę jednak, że fi75 mi nie wystarczy. Co do fundamentu - to temat był niedawno drążony w oddzielnym wątku. Ja po konsultacjach z instalatorami zostawiam obszar pod kominek bez styropianu i wylewki. Przyjdą montować kominek, to sami sobie zaleją tak jak ma być.