Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI JEST KOSZT PRZERÓBKI PODDASZA W BLOKU?

Recommended Posts

Mam pytanko. Czy ktoś przebudowywał strych nieużytkowy w budynku mieszkalnym? Jak tak to jakie są tego koszty? mniej więcej. A interesuje mnie wszystko od ceny wykupu strychu, poprzez cenę uzgodnienia dokumentacji w wydziale architektury ( cena architekta, pożarnika itp..), poprzaz luksfery, ocieplenie itp, itd...

Proszę, zamierzam wystąpić do wspólnoty mieszkaniowej o zgodę na adaptację a nie wiem do końca czy mi się to będzie opłacać i czy mnie na to stać.

Jeśli ktoś występował do wspólnoty mieszkaniowej z taką prośbą to proszę niech też da znać. Czy piszesię podanie dyktując "swoje warunki" czy czeka na ich propozycje?

projektowałem taką adaptację znajomemu - 100m2 podłogi. koszt prac wyniósł ok 110tys złotych z wykonczeniem. Ale trzeba zaznaczyc ze wzmacnial oraz zmieniał więźbę dachową aby otrzymać dodatkowo antresolę. koszt projektu z ekspertyzą techniczną to 2500-5000 zł. Niestety nie wiem jak sprawy się mają z wykupem.

pozdrawiam

Co do ceny wykupu, to ja płaciłam za m kw. poddasza 1/3 wartości m2 pow. mieszkania, Oczywiście tylko za te metry "użytkowe" ale to było nowe budownictwo - nie wiem czy podobne zasady obowiązują wspólnoty mieszkaniowe w starych budynkach. Wiem, że do takiego naliczania ceny obligowały moją spółdzielnię jakieś przepisy- ale jakie- wewnętrzne czy ogólne- tego niestety nie wiem. Poszperaj w przepisach prawa dot. wspólnot mieszkaniowych- może coś tam będzie