Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podczas pierwszej kolędy (po wprowadzeniu) poprosiłem księdza o poświęcenie domu....

Zrobił to bardzo chętnie. Zajrzał dosłownie do każdego pomieszczenia. Przypuszczam, iż zwyczajna ludzka ciekawość także odegrała w tym pewną rolę :p :wink:

Podczas pierwszej kolędy (po wprowadzeniu) poprosiłem księdza o poświęcenie domu....

Zrobił to bardzo chętnie. Zajrzał dosłownie do każdego pomieszczenia. Przypuszczam, iż zwyczajna ludzka ciekawość także odegrała w tym pewną rolę :p :wink:

A może tylko wprawnym okiem ocenił, na co może liczyć przy okazji kolędy ... :roll: :D

Cześc ! słyszałam o wchodzeniu do nowego mieszkania ze świętym obrazkiem , cukrem i bochenkiem chleba - jednak sama tego nie stosowałam.Jak na razie nasz dom omijają złe duchy. wiem ,że za granicą jest zwyczaj wystawiania miotły przed dom . Ma ona pokazywać ,że mieszka tutaj już czarownica -dom jest zajęty przez nią i żadna inna nie zagrzeje tutaj miejsca ( u nas właśnie ona stoi przed domem -raczej z powodów praktycznych ale kiedy sobię przypomnę o tym to cieplej mi na duszy i myślę sobie ,że to właśnie ja jestem tą czarownicą strzegącą nasze domowe ognisko)
Czy ktoś z Was słyszał lub zastosował jakieś "czary-mary'' przed wprowadzeniem się do nowego domu?

Jestem osobą wierzącą ,ale ''strzeżonego Pan Bóg strzeże''!!!

czy napewno jesteś osobą wierzącą ?, gdybyś był to byś nie pisał o "czary mary", kłania się I i II przykazanie główne. Każdy wierzący Katolik wie iż dom trzeba poświęcić. Można zrobić tak jak Wowka, można samemu poświęcić Wodą Święconą, dodatkowo w 3 Króli kredą "naznaczyć". Można na Mszę dać w intencji "szczęśliwego mieszkania", itd....

• 2 months później...
Czary mary to raczej nie, ale po kupnie działki wzięłam na nią różdżkarza, który zbadał, gdzie sa żyły wodne. Przed urządzeniem domu też go zaproszę, bo nie chcę spać na takiej żyle - to niezdrowe.
Ja mam kolegę księdza :lol: Swięcił mi wszystko:poprzednie mieszkanie,gabinet a teraz dom- i jeszcze swięte obrazki dostałam-poświęcone przez biskupa :lol: - nie wiem czy to ma jakiś wpływ na życie w domu -ale lepiej się z tym czuję :)
  • 3 weeks później...

Patunia

Jezeli chodzi o zyly to najlepiej caly parter wylozyc marmurem 8) jest najlepszym ekranem zabezpieczajcym .Caly dom bedziesz miala zabezpieczony na 200% 8) : Tylko niestety troche drogo. :cry:

Do domu jak sie bede wprowadzal to na pewno go poswiece .Trudno ze ksiac przejzy katy :( :evil: szfankuje mi klawiatyura :evil:

:evil: :cry:

NAJWAZNIEJSZE ŻEBY ROZPOCZAC JAKĄKOLWIEK CZYNNOŚĆ ZWIĄZANĄ Z BUDOWĄ DOMU -W SOBOTE. JA ZAMÓWIŁAM KOPARE NA SOBOTE I MIMO ŻE NIE BYŁO CZASU CZEGOKOLWIEK ROBIC TO I TAK MUSIAŁ JEDEN RAZ GRZEBNĄC ŁYŻKĄ CO ZROBIŁ PAN CHĘTNIE BO TEZ ZNA TEN PRZESĄD.POZATYM MOZNA ZAKOPAC WYDMUSZKI Z JAJEK W ROGACH FUNDAMENTÓW.WTEDY BEDA DZIECI W DOMU:-)CZARÓW MARÓW JEST DUZO A JA MAM CHOPLA NA TYM PUNKCIE WIĘC BEDE WSZELKIE ODCZYNIAĆ.

:D

Agnieszka, mówisz poważnie? Wierzysz w takie rzeczy??? :o

Włodek - niestety, marmurów u nas nie będzie :( Ale mam nadzieję, ze akurat w sypialni nie trafi się żadna żyła... Są podobno specjalne ekrany, które odbijają fale.

jak jeszcze byłem mały i mieszkałem w domku z rodzicami to przez mój pokój też żyła przechodziła i nie narzekałem ;p

patunia -> czary zawsze działają, pod warunkiem, że się w nie wierzy ;)

jak jeszcze byłem mały i mieszkałem w domku z rodzicami to przez mój pokój też żyła przechodziła i nie narzekałem ;p

patunia -> czary zawsze działają, pod warunkiem, że się w nie wierzy ;)

To pewnie dlatego u mnie nigdy nie podziałały :wink:

Patunia :D Jak nie marmur, to może być kamień polny pod chudziakiem. 8) polaryzowany . lub cement wg. receptury rzymskiej 8) . kiedy rzymianie podbijali Europę :D .Nie musi być drogo, żeby było dobrze 8) :D.