Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czynności magiczne/religijne przed wprowadzeniem się ?

julcik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podczas pierwszej kolędy (po wprowadzeniu) poprosiłem księdza o poświęcenie domu....

Zrobił to bardzo chętnie. Zajrzał dosłownie do każdego pomieszczenia. Przypuszczam, iż zwyczajna ludzka ciekawość także odegrała w tym pewną rolę :p :wink:

Podczas pierwszej kolędy (po wprowadzeniu) poprosiłem księdza o poświęcenie domu....

Zrobił to bardzo chętnie. Zajrzał dosłownie do każdego pomieszczenia. Przypuszczam, iż zwyczajna ludzka ciekawość także odegrała w tym pewną rolę :p :wink:

A może tylko wprawnym okiem ocenił, na co może liczyć przy okazji kolędy ... :roll: :D

Cześc ! słyszałam o wchodzeniu do nowego mieszkania ze świętym obrazkiem , cukrem i bochenkiem chleba - jednak sama tego nie stosowałam.Jak na razie nasz dom omijają złe duchy. wiem ,że za granicą jest zwyczaj wystawiania miotły przed dom . Ma ona pokazywać ,że mieszka tutaj już czarownica -dom jest zajęty przez nią i żadna inna nie zagrzeje tutaj miejsca ( u nas właśnie ona stoi przed domem -raczej z powodów praktycznych ale kiedy sobię przypomnę o tym to cieplej mi na duszy i myślę sobie ,że to właśnie ja jestem tą czarownicą strzegącą nasze domowe ognisko)

Czy ktoś z Was słyszał lub zastosował jakieś "czary-mary'' przed wprowadzeniem się do nowego domu?

Jestem osobą wierzącą ,ale ''strzeżonego Pan Bóg strzeże''!!!

czy napewno jesteś osobą wierzącą ?, gdybyś był to byś nie pisał o "czary mary", kłania się I i II przykazanie główne. Każdy wierzący Katolik wie iż dom trzeba poświęcić. Można zrobić tak jak Wowka, można samemu poświęcić Wodą Święconą, dodatkowo w 3 Króli kredą "naznaczyć". Można na Mszę dać w intencji "szczęśliwego mieszkania", itd....

• 2 months później...
Ja mam kolegę księdza :lol: Swięcił mi wszystko:poprzednie mieszkanie,gabinet a teraz dom- i jeszcze swięte obrazki dostałam-poświęcone przez biskupa :lol: - nie wiem czy to ma jakiś wpływ na życie w domu -ale lepiej się z tym czuję :)

• 3 weeks później...

NAJWAZNIEJSZE ŻEBY ROZPOCZAC JAKĄKOLWIEK CZYNNOŚĆ ZWIĄZANĄ Z BUDOWĄ DOMU -W SOBOTE. JA ZAMÓWIŁAM KOPARE NA SOBOTE I MIMO ŻE NIE BYŁO CZASU CZEGOKOLWIEK ROBIC TO I TAK MUSIAŁ JEDEN RAZ GRZEBNĄC ŁYŻKĄ CO ZROBIŁ PAN CHĘTNIE BO TEZ ZNA TEN PRZESĄD.POZATYM MOZNA ZAKOPAC WYDMUSZKI Z JAJEK W ROGACH FUNDAMENTÓW.WTEDY BEDA DZIECI W DOMU:-)CZARÓW MARÓW JEST DUZO A JA MAM CHOPLA NA TYM PUNKCIE WIĘC BEDE WSZELKIE ODCZYNIAĆ.

:D