Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec najlepiej kupić na drzewo ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W kwestii formalnej. To co napisałeś mogło by wskazywać, że chcesz ten piec (a raczej kocioł?) umieścić na drzewie.

Jeśli zaś chodziło Tobie o opał to należało użyć określenia drewno

Pozdrawiam i bez urazy.

Siwy. Poszukaj na forum o kotłach. Było tego sporo. Nie odbieraj tego jako pouczanie, czy coś podobnego, tylko powoli robi się to temat podobny do "wełna czy styropian" :D

Rafałek dobrze Ci radzi - zacznij od komina (też sporo na forum).

Pozdrawiam, Heniek

Interesują mnie kotły z wtórnym spalaniem gazu

- podobno jeden wsad starcza do 12 godzin

Czy ktoś ma taki koćioł, jakiej firmy są najlepsze i ile drzewa spalają w okresie grzewczym ?

lub piec z donym spalaniem

Myślę, że chodzi ci o to samo. Piec z dolnym spalaniem dopala gazy. Czu o to Ci chodzi? Jeśli tak to możesz powiedzieć ile chcesz na niego wydać, bo tu masz duuuuuuuuuuuuuże pole do popisu. Jkai piec i ile automatyki w niego wrzucisz, ile dodatków i jakie. W taką kotłownie możesz włożyć od kilku to kilkudziesięciu (?) tysięcy złotych :D

I pamiętaj - dobry piec z dolnym spalaniem wymaga dobrego komina o dobrym ciągu. Co prawda możesz się bawić potem w różne dodatki, ale przecież nie o to chodzi by wspomagać komin który może być dobry od początku i działąć samodzielnie.

-siwy ja wybrałem kocioł tani, nie najłądniejszy (w końcu nie o to chodzi) i na forum ma dobre notowania.

Oto on http://www.ekokotly.com.pl/page.php?oferta=4

Poczytaj jakie ma wymagania i pomyśl czy będzie Ci odpowiadał. Jeśli masz wyższe ambicje to poczytaj o atmosach i vigasach, o atmosach jest nawet cała saga łącznie z rozważaniami nt dodatkowej automatyki, ale to już inna historia i inne pieniądze :wink:

-siwy ja wybrałem kocioł tani, nie najłądniejszy (w końcu nie o to chodzi) i na forum ma dobre notowania.

Oto on http://www.ekokotly.com.pl/page.php?oferta=4

Poczytaj jakie ma wymagania i pomyśl czy będzie Ci odpowiadał. Jeśli masz wyższe ambicje to poczytaj o atmosach i vigasach, o atmosach jest nawet cała saga łącznie z rozważaniami nt dodatkowej automatyki, ale to już inna historia i inne pieniądze :wink:

Do rafałka. Czy znasz cenę i gabaryty 20 kW,ponieważ nie ma tych informacji na ich stronie?