Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ANKALENKA - masz dużo racji, ale nie na 100%. Rabat od przedstawiciela handlowego YTONG-a to jest jedna rzecz, ale pomimo że materiałjest dostarczany prosto z fabryki, to faktura już nie. Na drodze finansowej stoi hurtownia i najważniejsza część zabawy polega na wyduszeniu rabatu również od hurtowni pośredniczącej.

ja nic nie wyduszałam. dostałam adres hurtowni, zadzwoniłam, przefaksowałam ofertę z ytonga. złapali się a głowę i powiedzieli, że w tej cenie to muszą mi sprowadzić, bo oni standardowo odbierają z fabryki drożej. i że będę musiała pocekać z tydzień na ten materiał. i tyle.

negocjacje z ytongiem nie były proste, ale to część mojego zawodu, więc może dlatego mi się udało :lol:

co do dłubania w ytongu, to zabiorę łyżkę jak będę jechać następnym razem na budowę i dokonam ponownej próby - może przez zimę skruszało..

https://forum.murator.pl/topic/29673-dom-z-ytonga/page/4/#findComment-560202

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oj jak to zabrzmialo taki najzwyklejszy, bez pogodowki.....

smiem twierdzic ze te bajery ktore nam sie wciska na kazdym kroku, full elektroniki nie ma w tym wypadku zadnego znaczenia

wiem o tym i dlatego zamierzam rowniez kupic najzwyklejszy piecyk i najtanszy jaki mi sie uda znalezc ;)

https://forum.murator.pl/topic/29673-dom-z-ytonga/page/4/#findComment-560407

nie wiem skąd przekonanie że Ytonga kupuje się w hurtowni, jak inne materiały.. to podstawowy błąd który potem daje zbyt wysokie ceny.

Jeśli ktoś jest zainteresowany Ytongiem to powinien zadzwonić do Ytonga bezpośrednio i zapytać o przedstawiciela na swój region. Przedstawiciel przyjeżdża po projekt (albo trzeba mu przesłać) i wylicza zużycie materiału i PROPONUJE cenę. Cenę trzeba negocjować.

I przyjechał pan z Ytonga pięknym samochodem i po negocjacjach wcale nie było taniej... :cry: A faktury to jak już napisano lecą przez hurtownię. Gdyby było zawsze tak pięknie jak piszesz to hurtownie wcale nie byłyby potrzebne bo i po co? Żeby przefakturowywać towar?

Tu wychodzi to co już niejednokrotnie powtarzałem, to co się uda w jednym końcu Polski nie zawsze wychodzi w innym. To że jednemu udaje się kupić tanio nie oznacza, że każdy kupi.

Jak by miało być cacy to powinien być lotny przedstawiciel na region i to z nim załątwiasz wszysko, a tak na prawdę to najczęściej stoi hurtownia i niby to negocjujesz z przedstawicielem, ale tak na prawdę to negocjujesz z nią. Pytanie tylko po co ona tak na prawdę stoi na naszej drodze? Chyba tylko by wziąść prowizję. Pytanie ZA CO? :

ZA CO?

WEDŁUG MNIE NAJPROŚCIEJ JEST ZADZWONIĆ NA INFOLINIE bezpłatnie dowiedzieć się o najbliższą hurtownię czyli przedstawiciela handlowego

Nie zawsze tak jest ,że towar przyjeżdża w idealnym komplecie ilościowym potrzebnym na budowę.

Co będzię gdy wam sie zmieni koncepcja w trakcie budowy i zabraknie np 1 palety bloczków lub zostanie 5 palet? lub inwestor ma małą dziąłkę i nie zmieści mu sie 2 zestawybloczków na placu

Hurtownia czyli przedstawiciel handlowy na danym terenie jest po to by obsłużył kompleksowoinwestora począwszy od transportu na plac budowy w terminie uzgodnionym do czasu zakończenia budowy.

Zakup Ytonga nie kończy sie tylko na tym że towar opuszcza brame fabryki i nikt już nie interesuje sie co będzie się działo dalej.

Nie wszystkim inwestorom buduje murarz z certyfikatem, nie jednokrotnie buduje sie systemem gospodarczym i po to jest w danej hurtowni ktoś kto pomoże uporac się z dylematami na budowie jakie ma inwestor. Nie wszyscy budujący korzystaja z kopalni wiedzy jakim jest forum

https://forum.murator.pl/topic/29673-dom-z-ytonga/page/4/#findComment-560451

XanX - to rzeczywiście bardzo dużo. Chyba że sąsiad bez przerwy stoi pod prysznicem i ciagle gary na qchence gazowej bulgocą ...

No i Hebel może byc (podobnie jak Ytong) odmiany 400, 500, 600 ... -na ścianę JW używa się głównie odm. 400, która ma U=0.29.

A jak ma ocieplony strych/sufit ?

Ten 2-funk Termet (najprawdopodobniej z otwartą komorą spalania) też raczej nie bedzie bardzo ekonomiczny - ja tez mam sterowanie tylko pokojowe i nie narzekam na jego efektywność (choć ważne, czy to prawdziwy sterownik, modulujący palnik kotła, czy tylko termostat)

pozdr - Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/29673-dom-z-ytonga/page/4/#findComment-560994

XanX - to rzeczywiście bardzo dużo. Chyba że sąsiad bez przerwy stoi pod prysznicem i ciagle gary na qchence gazowej bulgocą ...

No i Hebel może byc (podobnie jak Ytong) odmiany 400, 500, 600 ... -na ścianę JW używa się głównie odm. 400, która ma U=0.29.

A jak ma ocieplony strych/sufit ?

Ten 2-funk Termet (najprawdopodobniej z otwartą komorą spalania) też raczej nie bedzie bardzo ekonomiczny - ja tez mam sterowanie tylko pokojowe i nie narzekam na jego efektywność (choć ważne, czy to prawdziwy sterownik, modulujący palnik kotła, czy tylko termostat)

pozdr - Krzysiek

Qrka tak mnie zaciekawił ten problem, że osobiście pogadałem z gościem, (bluzgał przy tym, co nie miara) to, co mi powiedział troszkę mną wstrząsnęło a chodzi mianowicie o głupotę, jaką wciskają po hurtowniach.

Wmówiono mu, że mur 24cm Hebel (odmiana 400) wystarczy i że nie trzeba będzie tego ocieplać, więc tak zrobił, na domiar złego tamtej jesieni ładnie otynkował sobie domek. By było śmieszniej hurtowni już nie ma tak, że wszystkie pretensję może kierować w księżyc. W tej sytuacji niestety na wiosnę będzie ocieplał 10cm styropianu.

Piecyk 2 funkcyjny z otwartą komorą spalania, ale w tym przypadku to chyba nie ma aż takiego znaczenia.

Na stropie ma 25cm wełny

Tak że prostuję nie 36 a 24cm.

Tak to jest jak sie powtarza po kimś :oops:

https://forum.murator.pl/topic/29673-dom-z-ytonga/page/4/#findComment-561180

Zauważyłem, że w wielu hurtowniach wygadują już takie głupoty, że aż wstyd powtarzać. Ja jak niekiedy chcę kupić coć czego nikt nie bierze w okolicy przez miesiąc jestem pokazywany jako okaz dziwoląga, jak to się przyjmnie to potem cicho za plecami słyszę - "kurcze, to nie było takie głupie..."

Za szczyt uważam pewną hurtownię oferującą płytki gdzie żona tłunaczy sprzedającemu co sprzedaje, bo on nie wie jak się nazywa dana seria i kto ją produkuje (sami biorą ją z innej hyrtowni, a ceny mają na to nieziemskie). Potem się niekiedy słyszy, że to taka dobra hurtownia, bo daje duże rabaty, tylko od jakiej ceny wyjściowej :lol: 8)

https://forum.murator.pl/topic/29673-dom-z-ytonga/page/4/#findComment-561331

24 cm mur z odm. 400 BK powinien mieć U ok. 0.44 czyli w zasadzie spełnia wymagania na U dla ściany 1-W (bo ma być mniej niź 0.5). Tylko obecnie mało kto buduje ścian o U gorszym od 0.3 (no, może Porotherm przy ścianach 38 cm) ...

pozdr - Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/29673-dom-z-ytonga/page/4/#findComment-562731