krzysztofh 25.09.2002 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Do DaveWczoraj sprawdziłem oferty i potwierdzam cenę 17,5 tys za kompletny dach z wykończeniami i wyłazem dachowym. Jednakże podając ceny porównawcze na podstawie notatek trochę pokręciłem i przyznaję, że różnica jest na poziomie 4200. Zatem przepraszam Ciebie i innych którym maieszałem w głowach jaka to ceramiczna tania lub Braas drogi. Nie mniej jednak pozostaję przy Robenie. Do pozostałychJeżeli chodzi o zielenienie to mój dom do lasu będzie miał daleko, a samochód w pracy muszę parkować pod drzewami i myślę, że po roku jego postoju bez mycia trudno byłoby go poznać. Z tym zielenieniem jest tak. Oglądając dachówki (różne) u sprzedawcy (daleko od lasu) widziałem dachówki cementowe pokryte zielonym meszkiem i pomyślałem tak, co z resztą potwierdził sprzedawca, skoro u niego na wystawce cementowe się zielenią, to co będzie po latach na domu. Swoją drogą trochę niechluj ten sprzedawca, skoro ma taka wątpliwą reklamę. miazociag - może masz rację - tylko nie wiem czy ten Roben miedziany to angoba czy może szkliwo, o którym piszesz. Fakt że powierzchnia jest gładka, lekko połyskliwa i wygląda jakby była pokryta warstwą czegoś co w procesie wypalania się topi i tworzy powłokę. W porównaniu do cementowych jest to duża różnica, chyba przyznasz. Tak na prawdę wyboru trzeba dokonać oglądając dachówki biorąc je do ręki. Moje wyobrażenie o cementowych, powstałe na podstawie obrazków z gazetach, legło w gruzach po tym jak skonfrontowałem swoje je podczas wizyty w hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 25.09.2002 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Krzysztoph zdecydowanie masz rację dachówka ceramiczna jest dużo lepsza od dachówki betonowej ,ale czy aby na pewno aż tak duzo lepsza by żądać za nią taka cenę.Ponieważ ja mogę pozwolić sobie na każdą dachówkę łącznie z glazurowaną to miałem swobodny wybór.Betonową wybrałem po lekturze artykułów w czasopiśmie "Dachy i Ściany" z ubiegłego roku.Tam wyliczano za pomocą specjalnych wzorów matematycznych opłacalność zakupu różnych rodz. pokryć dachowych.Co do porastania glonami to dachówki betonowe różnych producentów porastają w różnym stopniu.Nie wiem czy Wiesz ,że są kraje gdzie taka patyna na domu lub elementach ogrodowych jest w cenie inp. murki ogrodzeniowe ,elementy architektury ogrodowej specjalnie smaruje się jogurtem by zieleniały szybko bo inaczej będzie obciach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 25.09.2002 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Każdy dach (może z wyjątkiem blachy), wcześniej, czy później zarośnie (zwłaszcza od północy). Chodzi o to jak wcześnie/późno. Mój fachowiec od dachówki twierdził, że najgorsze są zwykłe dachówki ceramiczne (tzn nie angobowane) - porastają najszybciej. Trochę lepiej jest z dachówkami angobowanymi kupujemy za wyższą cenę kilka lat spokoju. Podobne są parametry dachówki cementowej. Na najwyższej półce jest tzw glazura - rzeczywiście bardzo gładkie - ale kosztuje i trzeba lubić. Moim zdaniem różnica między ceramiczną angobowaną a cementową jest taka, że obie mogą porosnąć w podobnym czasie, z tym że dachówkę angobowaną łatwiej oczyścić (doprowadzić do stanu poprzedniego) niż cementową. Jak wybierałem dachówkę, to analizowałem całkowity koszt inwestycji. W moim przypadku (dosyć skomplikowany dach) okazało się, że cena samej dachówki to około 30-40% wszytkich kosztów (obróbka blacharska+blacha, folia, rynny, inne dodatki, robocizna). Z tej perspektywy inaczej kszałtuje się różnica w cenie dachu. Co do właściwości - nie dyskutuję - myślę, że oba rodzaje są dobre. Przepraszam za tą ceramikę przy temacie dachówki cementowej Ps. A ja mam Creatona angobowanego - i do dzisiaj spłacam kredyt .................ale żonie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2002 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2002 Przy dachówce Robena radzę uważać - znajomi kupili, fachowcy położyli i okazało się że dachówka ma różne wymiary i są prześwity. Producent w efekcie rozbierał dach na własny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts