DarekRz 01.03.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Jakiś czas temu wymyśliłem, jak połączyć system wentylacji mechaniznej (z rekuperratorem) z dystrybucją gorącego powietrza z kominka. Takie połączenie mam zamiar wykorzystać w swoim domu być może już w tym roku.Piszę, bo właśnie przeczytałem w dodatku "Kominki i sauny" jak to "bardzo trudno o takie połączenie". Nie wiem teraz, czy czegoś w moim rozumowaniu nie przeoczyłem, robię tak:Montuję normalny system wentylacji mechanicznej a rekuperator umieszczam na strychu z grubsza nad kominkiem. Ciepłe powietrze przewodem prowadzę do wymiennika krzyżowego (takiego, jak wewnątrz rekuperatora) zamontowanego na wyjściu świeżego powietrza z rekuperatora i dalej do jakiegoś pomiesczenia (lub kilku) w pobliżu. Dzięki temu ciepło z kominka jest rozprowadzane po całym domu kanałam wentylacyjnymi. Dodatkowo jeszcze zużyte powietrze z rekuperatora będę wypuszczał do garażu, dodatkowo wykorzystam pozostałe ciepło.Czy to nie proste rozwiązanie? Może jednak coś przeoczyłem?DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 02.03.2005 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 pytanie tylko czy ten wymienik wytrzyma temperatury z kominkajeżeli tak to byłoby swietnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 02.03.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Z tego co się orientuję reku i DGP łączy się przez komorę mieszającą która znajduje się jako pierwsza ZA obydowoma tymi urządzeniami. Wymaga to stosowania dodatkowych zaworów zwrotnych i dobrania mocy obydwu urządzeń. Ja u siebie mam na tyle dużo miejsca (sufity podwieszane), że zdecydowałem o budowieukładów DGP i Reku całkowicie od siebie niezależnych. Wbrew pozorom koszty nie są dużowyższe - kilka anemostatów i dwadzieścia kilka metrów rur. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 02.03.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Jezeli planujesz intensywne wykorzystanie kominka to nie jest zalecane laczenie tych 2 systemów.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 02.03.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 A mnie się wydaje że jest to możliwe, i proste w wykonaniu, zadzwoń pod nr na stronie http://www.rekuperatory.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 02.03.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 u nas jest to zrobione mniej więcej tak, jak to opisał Rydzu. są przepustnice zwrotne itp. rekuperatory.pl montowały.Dwie instalacje to byłoby w naszym przypadku z 50mb rur więcej. A najgorsze, że nie mamy sufitów podwieszanych, więc i tak było co zabudowywać.W którymś z Muratorów 2004 był opisany podobny system i strasznie biadolili, że nie działają obie maszyny na raz - albo reku albo turbina kominkowa. U nas działają. Problemem jest jedynie za mała wydajność turbiny kominkowej (piszę o tym w wątku: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=572740#572740), ale mam nadzieję, że to się jeszcze poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 02.03.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Jerzysio - dlaczego nie jest to zalecane? Pytam bo w domu mamy taki układ czyli reku połączony z DGP i bardzo intensywnie wykorzystujemy kominek (palimy codziennie). Dodam, że całe to ustrojstwo użytkujemy już drugi sezon i świetnie się spisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 02.03.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Maluszek Tak napisali na http://www.rekuperatory.pl .. ale Twoje doswiadczenia wskazuja, ze to co napisali raczej kupy siem nie trzymie Z czlowiekiem od Ciebie umawiam sie na przyszly tydzien. MD J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 02.03.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Maluszek, jakiej długości macie odcinki rur?I jaka do tego centralka a jaka turbina DGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 02.03.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Jerzysio - przeczytam ten artykuł. Pozdrów od nas p. Jarka bilbo - turbinę mamy Dospela (wydatek powietrza 510 m3/h), reku kanadyjskiej firmy Venmar Solo. Najdłuższa rura ma chyba 10-12 m (tego nie jestem pewna ale mogę w domu sprawdzić i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 02.03.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Maluszek, czy będziesz 5 marca w red. Muratora? Chętnie byśmy porozmawiali z Tobą o Twojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 02.03.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Jolka - będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marceli1983 10.12.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Witam, ja miałem układ turbina kominkowa KOM II 400 i Luna 200 firmy dospel były podłączone w tłoczenie oczywiście z przepustnicami zwrotnymi, uszczelki w przepustnicach nie wytrzymały i turbina tłoczyła gorące powietrze zamiast w układ to w rekuperator czego skutkiem jest zwęglona obudowa rekuperatora więc nie wiem czy taki układ jest możliwy. Może ja coś podłączyłem źle, może obie maszyny powinny chodzić razem. Jeżeli ktoś wie jak to podłączyć razem niech napisze.Pozdrawiam Marceli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 11.12.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Jakiś czas temu wymyśliłem, jak połączyć system wentylacji mechaniznej (z rekuperratorem) z dystrybucją gorącego powietrza z kominka. Takie połączenie mam zamiar wykorzystać w swoim domu być może już w tym roku. Piszę, bo właśnie przeczytałem w dodatku "Kominki i sauny" jak to "bardzo trudno o takie połączenie". Nie wiem teraz, czy czegoś w moim rozumowaniu nie przeoczyłem, robię tak: Montuję normalny system wentylacji mechanicznej a rekuperator umieszczam na strychu z grubsza nad kominkiem. Ciepłe powietrze przewodem prowadzę do wymiennika krzyżowego (takiego, jak wewnątrz rekuperatora) zamontowanego na wyjściu świeżego powietrza z rekuperatora i dalej do jakiegoś pomiesczenia (lub kilku) w pobliżu. Dzięki temu ciepło z kominka jest rozprowadzane po całym domu kanałam wentylacyjnymi. Dodatkowo jeszcze zużyte powietrze z rekuperatora będę wypuszczał do garażu, dodatkowo wykorzystam pozostałe ciepło. Czy to nie proste rozwiązanie? Może jednak coś przeoczyłem? DarekRz czy wymiennik to wytrzyma wymiennik plastikowy to około 50 stopni MAX WG. PRODUCENTA ALUMINIUM PEWNIE WIĘCEJ ale pamiętaj o zrównoważeniu oporów przepływu .nie wszystkie reku to mają zamieścił buś jakiś szkic ideowy . też mi to chodzi po głowie ale trochę i naczj bez udziały dodatkowego wymiennika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.12.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 co nie zmienia faktu że hybryda dgp i wm zawsze będzie kulała, za mało powietrza by dobrze cyrkulowało, jak zwiększysz to będzie suuuucho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 11.12.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Robimy osobne, niezależne instalacje DGP i WM, gdyby dobrze policzyć to sam osobny układ DGP kosztuje mniej niż dodatkowy wymiennik za reku, nie mówiąc o reszcie kanałów. Ale pomysł ciekawy, choć po przemyśleniu nikomu go nie wykonam. Oba będą kulały, jak już Kangax zauważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scdom 15.12.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Rozumiem więc źe instalowanie kominka z dgp i reku nie ma sensu? A sam kominek bez dgp i reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Dom 15.12.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Reku plus dgp ma jak najbardziej sens. Tyle ze nie jednym systemem kanałow. Wykonujemy duzo takich instalacji. Zawsze dwa systemy osobne. Rekuperator nie posmigalby dlugo gdyby puscic mu bezpośrednio na wymiennik gorace powietrze.....glupota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Dom 15.12.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 A kombinacje z jakimis przepustnicami. Komorami........ dno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.12.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Rozumiem więc źe instalowanie kominka z dgp i reku nie ma sensu? A sam kominek bez dgp i reku? Tak, pod żadnym pozorem nie należy ogrzewać powietrza wentylacyjnego. 1- ciepłe i świeże powietrze pod sufitem pójdzie do kuchni i łazienek, a my w chłodniejszym i zepsutym będziemy spali. 2 - wentylacja to 100-130m3/h kominek 400-600. 3- sterowanie... Ma Pan gości, napalił Pan sobie w kominku, chce Pan więcej świeżego powietrza mniej ciepła! jak to realizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts