tomek_2 01.03.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Mam Unimate Isovera. Producent zaleca docinanie pasow szerszych o ok. 2 cm od rzeczywistej szerokosci miedzy jetkami czy tez krokwiami celem lepszego wcisniecia welny i tym samym lepszej izolacyjnosci. Moja ekipa gipsiarzy z kolei powiedziala, ze to za malo i powinienem dawac ok. 5 cm zaklad. Ale przeciez wtedy welna nie rozprezy sie prawidlowo i prawdopodobnie bedzie pofalowana - co chyba jest bledem, nie? Dla odmiany dekarz, ktory tez sie zajmuje dociepleniami radzil mi, by zakladow w ogole nie dawac i ciac welne mozliwie dokladnie do istniejacego wymiaru (zeby sie jak najlepiej rozprezyla i nie byla pofalowana). I badz madz teraz czlowieku madry??? Chyba jednak stosowal sie bede do zalecen pproducenta, bo te 2 skrajne opinie troche dziwne mi sie wydaja. A jak to u was bylo lub jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 01.03.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Zależy od długości odcinków jakie będziesz dawał.Ja dawalem np przy długości 30cm ok 2 cm nadmiaru ale już przy długości 1m ok 4-5cm nadmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 01.03.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Czytalem na forum ze nie ktorzy daja 1cm w opisach od ursy mowia o 2cm sam sie nadtym zastanawilem ale pierwszy raz czytam o 5cm Hmmm Dochodze do wniosku ze trzeba metoda sprubowac z wlasna partia welny i wybrac odpowiednie rozwiazanie a moze tak 1,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 01.03.2005 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Nie chodzi mi dlugosc tych kawalkow tylko o ich szerokosc, ktora decyduje, jak mocno welna rozpreza sie miedzy krokwiami. Na pewno zaklad powinien byc tym wiekszy, im wieksza szerokosc pasa welny. U mnie szerokosc waha sie miedzy 90 a 110 cm - czy w tym wypadku 2 cm zakladu powinny wystarczyc? Bo 5 cm tez wydaje mi sie przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 02.03.2005 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Witam,Nie mozna dawac za duzo, bo wtedy welna robi sie "pofalowana" i to nie jest to. Nie przylega dobrze, raz robia sie "doly" raz "gory".Ja dawalem 2 cm na ok. 1 m szerokosci i to jest akurat.Jak 0.5 m szerokosci to 1 cm i tak dalej.Pare prob i bedziesz wiedzial o co chodzi.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GAZOBETON 02.03.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Witam, jest dokładnie tak jak pisze msobanie. Musisz to stwierdzic praktycznie, gdyż różne wełny mają różne gęstości i inaczej się zachowują przy ściskaniu. Np. ja układałem Isomate i 2cm na 1m było OK, a przy Supermacie wystarczał juz 1cm...5cm to chyba przesada. PozdrawiamGazobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts