kruszka 01.03.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Czy ktoś na forum budował dom w całym systemie ytonga?mam na myśli strop i dach z prefabrykowanych płyt ytongowych.Zastanawiamy sie nad tym. Mamy zakupionego ytonga na ściany zew. i wew. ale taki domek w całości z ytonga kusi...co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 01.03.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Może i kusi ale cena skutecznie studzi zapał. Mam dom z ytonga (tylko ściany zew.) ale strop zrobiłem tradycyjnie wylewany i w ten sposób zaoszczędziłem około 15000zł. nie wspominając już o kosztach dachu. Myśle że pieniądze wydane na strop i dach z ytonga można wydać np. na piec kondensacyjny, lepsze okna, itp. Ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 01.03.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 A w czym ten strop Ytonga jest lepszy od Terivy czy monolitycznego.Chyba omamiły cię panienki na targach budowlanych.Dam ci dobrą radę - daj sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszka 02.03.2005 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Nie, na targach budowlanych jeszcze nigdy nie byłam więc to nie to o czym myślisz skłania do takich rozwiązań jak zastosowanie stropu z ytonga.Wcale nie uważam jakoby inne stropy były gorsze od ytongowego, ale cena sumaryczna wykonania stropu terriva z całym ociepleniem i izolacjami robocizna itp. tez nie wychodzi tanio,a przecież koszt końcowy się liczy a nie koszt pustaków i belek stropowych, bo to samo nie czyni jeszcze stropu, prawda?Przy stropie ytonga nie wylewasz tych ton betonu i używasz drugich ton stali.Dla mnie jest to duży plus na korzyść ytonga a zapewniam, że nie jestem przedstawicielem ani dystrybutorem owegoż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 02.03.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 ale cena sumaryczna wykonania stropu terriva z całym ociepleniem i izolacjami robocizna itp. tez nie wychodzi tanio,a przecież koszt końcowy się liczy a nie koszt pustaków i belek stropowych, bo to samo nie czyni jeszcze stropu, prawda?Przy stropie ytonga nie wylewasz tych ton betonu i używasz drugich ton stali. Dokładnie. Przy dachu też trzebaby tak liczyć . Nie ma więźby, nie ma deskowania , nie ma folii, nie ma ocieplenia. Na tym się zaoszczędzi . Płyta dachowa kosztuje coś koło 690 zł/m3. Myślę , że powinna mieć grubość ok. 25 cm , czyli za m2 wychodzi 172.5 zł. do tego nalęży porównać jeszcze koszty robocizny i wykończenia. Sporo pewnie zależy od stopnia skomplikowania dachu. Na pewno nie zaszkodzi dokładnie wszystko przeliczyć i rozważyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 02.03.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 ale cena sumaryczna wykonania stropu terriva z całym ociepleniem i izolacjami robocizna itp. tez nie wychodzi tanio,a przecież koszt końcowy się liczy a nie koszt pustaków i belek stropowych, bo to samo nie czyni jeszcze stropu, prawda?Przy stropie ytonga nie wylewasz tych ton betonu i używasz drugich ton stali. Dokładnie. Przy dachu też trzebaby tak liczyć . Nie ma więźby, nie ma deskowania , nie ma folii, nie ma ocieplenia. Na tym się zaoszczędzi . Płyta dachowa kosztuje coś koło 690 zł/m3. Myślę , że powinna mieć grubość ok. 25 cm , czyli za m2 wychodzi 172.5 zł. do tego nalęży porównać jeszcze koszty robocizny i wykończenia. Sporo pewnie zależy od stopnia skomplikowania dachu. Na pewno nie zaszkodzi dokładnie wszystko przeliczyć i rozważyć . Tylko że płyta dachowa nie jest odminy 400 tylko coś koło 600 więc dobrą izolacją dachu ona nie będzie a przecież przez dach ucieka najwięcej ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 02.03.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 ja bardzo żałuję, że mój projekt domu nie nadawał się do wykorzystania gotowych płyt stropowych ytonga (mam za duże rozpiętości). Oszczędziłabym przede wszystkim CZAS, a jak mówią, czas to pieniądz. budowę zaczęłam w październiku. strop (teriva) wylewałam na początku stycznia. Pitolenia ze stropem było dużo, potem zalewanie, przerwa technologiczna, i przyszła zima. Budowa stoi już dwa miesiące, i wygląda na to, że postoi jeszcze miesiąc. Robotę która mi pozostała do pokrycia dachu przewidujemy na 2, może 2,5 tygodnia. potem jestem niezależna od pogody, robiąc instalacje itp. jestem 2 miechy w plecy, w porównaniu z tym co by było kładąc płytę ytonga. oznacza to: 1. dwa a byc może trzy miesiące odsetek od kredytu więcej2. przeprowadzkę w listopadzie, kiedy możliwy był sierpień! 3. gnieżdżenie się w bloku z dwójką dzieci w 2 pokojach o kwartał dłużej. może 2 ostatnie argumenty są poza ekonomiczne, ale dla mnie mają największe znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 03.03.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 To nieprawda, że płyt dachowych ytonga nie trzeba ocieplać. Ja też tak myślałam, ale się przeliczyłam. Na Budmie wszystkiego się dowiedziałam. Taki dach się ociepla, tyle że nie od wewnątrz, jak przy tradycyjnej więźbie, ale od zewnątrz, tzn. najpierw płyty, później ocieplenie, następnie folia, deseczki i dachóweczki. Koszt w sumie olbrzymi. Same płyty dachowe, jak się dowiedziałam, kosztują 135 zł/m2 netto, ale bez dźwigu i montażu. A to właśnie monataż jest ponoć cholernie drogi (nie wiem ile, bo pan z ytonga mi tego nie powiedział, trzeba to ocenić indywidualnie) Co do płyt stropowych, to już lepiej. Cena 135zł/m2 netto, z tym, że cena ta obejmuje już dźwig i monataż (nie pamiętam tylko o jaką grubość tych płyt chodzi). Kiedy byliśmy na Budmie mieliśmy ze sobą projekt, więc pan od razu mógł nam powiedzieć mniej więcej jak to wyjdzie cenowo, generalnie dużo zależy od projektu. Plusem płyt stropowych jest na pewno to, że nie ma przy nich tej całej babraniny, ale strop monolityczny jest lepszy jakościowo i wyjdzie taniej (choć nie zatrważająco taniej, jak sobie policzyłam) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszka 03.03.2005 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 ZuczkuMy też dowiadywaliśmy się na temat płyt dachowych. Nie, nie trzeba ich ocieplać! Bezpośrednio na płyty kładzie się jedynie (od strony zew. oczywiście) folię, na to tylko łaty i kontrłaty, żeby móc przymocować dachówki. To tyle. Ciekawe, kto wymyślił te historie o ocieplaniu itp. Jaki byłby wówczas sens stosowania płyt ytonga? przecież to nie ma żadnego sensu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 03.03.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Kiedy byliśmy w styczniu na Targach w Poznaniu, pytaliśmy pana z ytonga (''eksperta'') o te płyty, a on nam na to: ''Płyty dachowe ytonga niestety nie spełniają warunków o izolacyjności cieplnej, dlatego trzeba je ocieplać wełną mineralną, ale nie robi się tego od środka, jak przy tradycyjnej więźbie, tylko od zewnątrz, co jest korzystniejsze (?). Takie rozwiązanie to ogromny komfort cieplny i akustyczny, a poza tym wspaniały mikroklimat w pomieszczeniach na poddaszu'' . Tak to mniej więcej nam wyjaśniono. Szczerze mówiąc, też się zdziwiłam, bo zawsze byłam przekonana, że nie trzeba takiego dachu ocieplać, po tym co jednak usłyszeliśmy, ostatecznie zrezygnowaliśmy z tego rozwiązania ze względu na ogromne koszty, choć początkowo braliśmy je pod uwagę. Więc albo my jesteśmy niedouczone, albo ''ekspert'' nie był ekspertem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszka 04.03.2005 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Zuczkumasz rację, wygląda na to, że sami chyba nie wiedzą jak to jest. W związku z twoją wypowidzią sięgnęłam tez do zeszytów technicznych ytonga, gdzie przedstawiają montaż tychze płyt, no i wyraźnie stoi, że na płyty folia, dechy, dachówka i heja! W przyszłym tygodniu mamy kolejne spotkanie z przedstawicielem ytonga, bo myślimy jednak kupić strop. Dach też, gdyby faktycznie było wg stanu mojej wiedzy na dzień dzisiejszy.No ale poczekajmy na to co ten pan powie. Kolejne rewelacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 04.03.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Ja to widzę tak. Założenie: żeby BK odmiany 400 uzyskał sensowny współczynnik przenikania ciepła musi mieć grubość 36cm. Skoro płyty stropowe/dachowe są z gęstszej odmiany BK (600?) to żeby nie wymagały ocieplenia musiałyby mieć odpowiednio większą grubość, prawda? A nie sądzę, żeby miały np pół metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 04.03.2005 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Słusznie adrian kombinujesz ! pozdr - Krzysiek (ściany i owszem z Y, ale to tyle) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 04.03.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Słusznie adrian kombinujesz ! pozdr - Krzysiek (ściany i owszem z Y, ale to tyle) Święte słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 05.03.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 No - to zmienia postać rzeczy. A jeśli chodzi o pół metrowej grubości płyty , to jeśli można robić więźbę dachową (krokwie, jętki i coś w rodzaju łat i kontrłat) z żelbetu (widziałem). To można pewnie dać nawet metr ytonga na dach! Tylko koszty jakby wtedy rosną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszka 05.03.2005 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 A czy ktoś z szanownych forumowiczów obliczał kosz m2 dachu, powiedzmy bez dachówki? Oczywiście materiały + robocizna, ze wszystkimi taśmami, profilami, gwoździami, foliami, wełną, więźbą itp.Ciekawi mnie jaki jest końcowy efekt kosztów tradycyjnego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszka 15.03.2005 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Kurczę trudno było się dokopać do tego wątku.... Ale wznawiam wymianę doświadczeń z forumowcami po rozmowie z przedstawicielem xelli. Otóż jeśli chodzi o dach ytonga to niestety potwierdz się ze należy go ocieplać, ponadto nie każdy dach nadaje się do zastosowania w/w płyt dachowych. Co do stropu, pan przedst. przedstawił nam ofertę na strop.21m3płyt stropowych (pow.~100m2) 15141=vat, czyli 18472. Od tego obiecuje rabat 5%.Co o tym sądzicie. Oczywiście w całkowity koszt stropu należy wziąć pod uwagę zakup 40 prętów zbr. fi8 o średniej dł.4mb, które kładzie się, jak wszyscy wiedzą, pomiędzy każdą z płyt a następnie zalewa betonem (ale tylko te miejsca, nie cały strop).W zasadzie na strop można kłaść bezpośrednio podłogę, np panele, dechy. Co sądzicie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszka 15.03.2005 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Proszę o opinię na ten temat , ciekawi mnie ile kosztowałby dla porównania teriva(pustaki, belki, stal,beton i robocizna), bo inaczej trudno to porównać.Barzdo ciekawią mnie Wasze opinie i doświadczenie.kruszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 15.03.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Ja za swój strop wylewany dałem coś koło 6000-7000zł z robocizną więc mnie się nie opłacało brać ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 15.03.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Popieram, mi też zależy na tym porónaniu, dlatego jeśli ktoś może pomóc to proszę nie wahać się dopowiedzią.ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts