Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong-sropy i dach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, to już mogę powiedzieć, że takiej niskiej ceny bym nie osiągnęła na opolszczyźnie jak ty Michale.Gratuluję.Tyle to chyba za same materiały trzeba u nas dać.

Czekamy z Ulą na dalsze doświadczenia i opinie! :p

Czytam ten wątek..i tak sie zastanawiam, czy ktoś chce budować dom czy bunkier?Jeśli ten drugi, to Ytong raczej niezbyt sie nada, potrzebny jest żelbet, na pewno z ociepleniem.Sorry za zlośliwosć, ale nie moglem się powstrzymać.Przecież ytong to zwykly , najzwyklejszy beton, tyle, że rozpulchniony powietrzem.Chyba, że ktoś buduje dom z plaskim dachem, to wtedy przepraszam.Ale budowanie dachu spadzistego z więżbią, i obciążanie tego plytami z Ytonga nie miesci mi sie w glowie (aczkolwiek miesci sie w glowie to producentowi i handlowcom).

Strop robiła mi ta sama firma co cały dom i brała za całość więc trudno mi dokładnie co do grosza podać ile by wzieli, u mnie za budowe domu z więźbą wzieli 13000zł., więc przyjełem że za strop wyszło około 2000zł., co w sumie dało te 6000-7000zł. :lol: Zbrojenie załatwiłem pół na fakture a pół bez więc już taniej, beton cały bez faktury ale sprawdzony bo od znajomego, deski i stemple tak samo :wink: :lol:

Drogi Andrzejku, skoro piszesz, że czytałeś posty, to jednak nie dokładnie. Nie ma w nich nigdzie mowy o tym, jakoby na więźbę ktoś miał zamiar kłaść płyty ytonga!! To byłaby faktycznie bzdura, o której producentowi na pewno się nawet nie śniło. A bunkier? Co z nim, bo nie zrozumiałam...pozdrawiam serdecznie zagorzałych przeciwników ytonga, ale akurat nie z nimi chciałabym wymieniać rzeczowe poglądy.

Mamy dokładnie takie same dylematy jak Kruszka, nam strop teriwa 126,5m2 firma średniej wielkości z robocizną wyceniła na 21 400 w tym robocizna 700, materiały- 14400. więc jako, że budujemy z ytoga zaczęliśmy się zastanawiać nad stropem ytonga. Wczoraj daliśmy do wyceny innej firmie, ale ze stropem ytonga i jak doślą kosztorys to się podzielimy z wami wiadomością.

O! :p jak to dobrze,żę są ludzie mający tę samą decyzję przed sobą! Może jakoś wspólnymi siłami czegoś się dowiemy od Forumowiczów :wink: .

Filemonku, jeśli zaś chodzi o twoje pytanie, to spieszę donieść, że najlepszy byłby strop z płyt o gr.25cm, i nam takowy zaproponował przedstawiciel ytonga, którego w ten pon. gościliśmy. Jednakże nie na całości będziemy mieć takie płyty; tam gdzie rozpiętość jest mniejsza można zmniejszyć do grubości 20cm. Oczywiście, jak to ze wszystkim bywa,im grubsza płyta tyym droższa. Ostatnio podawałam cenę jaką rzucił pan przedstawiciel po wstępnych oględzinach projektu, który później zabrał ze sobą. Wczoraj właśnie otrzymaliśmy wersje bardziej zbliżoną do ostatecznej, acz nie końcową gdyż ta będzie dopiero wyliczona przez konstruktora. No więc cena opiewa na 14534 zł netto,czyli jakieś 17731zł.

Teraz. Nasuwa się pytanie, czy za te pieniądze zrobię terivę (mat.+rob.) przygotowaną do założenia podłogi?Bo, zgodnie z tym co było mówione wcześniej, na strop ytonga mogę układać już podłogę docelową.

:o Co wy na to kochani? Proszę o rady!

Witaj Kruszka!

A jednak mój ekspert od dachu ytongowego okazał się prawdziwym ekspertem :lol: :lol: :lol: Szczerze mówiąc (pisząc) to jak później sobie wszystko przemyślałam, to też nie chciało mi się wierzyć, że tych płyt nie trzeba ocieplać. Na pewno to rozwiązanie się nie opłaca (przynajmniej nam). Liczyłam, że przy naszym dachu, przy więźbie tradycyjnej, wyjdzie nam dobre 10 000 taniej (i to nie wliczając koniecznego ocieplenia płyt ytonga). Co do stropu, to mamy cenę 135 zł/m2 netto (w tym montaż i dźwig). A więc (bez dodatkowych ''pierdołków'' ) wychodzi nam 11 610 netto, czyli 14 164 brutto (bez rabatów). Cena ta dotyczy płyt grubości 20 cm.

I my również Kruszka zastanawiamy się co wybrać: ytong czy monolit, a więc witaj w klubie! :D Nie mam jeszcze ceny na monolit i boję się, że nie znajdziemy solidnej ekipy do tego stropu. A szczerze, to najbardziej boję się tej całej babraniny z monolitem, jednak płyty ytonga to czysta robota (wiem, że to takie trochę głupie myślenie, bo monolit jest na pewno stropem solidnym). A więc przyłanczam się do was i czekam na opinie mądrzejszych :D

A, i jeszcze jedno! Jesteś pewna, że na strop ytonga można od razu kłaść podłogę docelową? Nie trzeba wygłuszać itp???

Pozdrawiam :)

czytam i czytam i uwierzyc nei moge... ;)

skad watpliwosci ze strop z BK 600 nalezy ocieplic?- przeciez to tak oczywiste

jak to ze ocieplic nalezy sciane z tego materialu gdyby miala taka grubosc

to jednak jest jeszcze pikus

najlepsze jakie przepisy dajecie na ocieplanie tego stropu.....;)

otoz proponujecie jak rozumiem od wewnatrz budynku tylko wytynkowac natomiast od zewnatrz idzie tak:

1. folia (pewnie paroszczelna ;))

2. ocieplenie (styropian, welna)

3. standardy czyli dachowka itd.

a ja si epytam a gdzie jest folia od srodka?

od wewnatrz budynku?

przeciez nie dajac folii ryzykujecie ze woda sie wam bedzie lala ze stropu strumieniami ;)

na prawde dziwi mnie takie podejscie do tematu

oczywiście za robociznę nie 700 lecz7000tys w tym są schody. Jeśli suma, którą podała Zuczek jest prawdziwa to na pewno zrobimy strop ytonga, bo: będzie szybko, w naszym przypadku taniej, na budowie czyściej. Ja wiem, że firmy odradzają ytonga, bo po prostu mniej zarobią, ich interesuje przede wszystkim robocizna. Strop ytonga zakłada się jeden dzień. 100m2 około 6 -8 godzin.

Witaj Leonie z katowic,

po pierwsze nie ekscytuj się tak strasznie, o wszystkim można rozmawiać, ale spokojnie i bez obrazy :o

po drugie, zdecyduj się o czym piszesz i myślisz, bo piszesz o stropie jakby ten był dachem no a myślisz chyba jeszcze o czym innym

po trzecie, otóż nie stropu nie trzeba ocieplać, ta płyta ma 20-25 cm

Zuczku, tak jak mówisz, wygłuszyć można jeśli się jest wyjątkowo wrażliwym na dźwięki, tak na pewno byłoby gites, ale to znów podnosi koszty. My poza tym wychodzimy z założenia, że w domu z poddaszem istnieje jednak doskonały podział na strefy-dzienną i nocną, jeśli ja mam 100m2 dołu to w dzień nam to wystarcza i tu życie rodziny się skupia, stada potomków nie mamy, na górze będzie cichutko. No nie wiem, tak myślę. Żuczku, tak na marginesie, dlaczego mi wyszło dużo drożej niż tobie przy mniejszej pow :evil: ? może masz lepsze namiary na przedstawiciela? :D

Nasz strop ma powierzchnię ok. 86 m2, a więc jeśli podano nam cenę 135 zł/m2 netto, w tym montaż i dźwig, ale bez dodatków (pręty itp), to mnożąc 135 przez 86 wychodzi mi 11 610 zł netto.

Nie wiem czy w praktyce tak to będzie wyglądało, bo na razie konkretnych rozmów na ten temat nie było. Po prostu byliśmy na Budmie, pokazaliśmy nasz projekt ekspertowi ytonga i on na podstawie tego projektu tak nam to ocenił. Ciekawi mnie jeszcze koszt wykonania schodów wewnętrznych z ytonga. Czy ktoś coś wie na ten temat?

Mam jeszcze taką prośbę: jeśli ktoś ma namiary na solidną i sprawdzoną ekipę w Wielkopolsce od stropów monolitycznych to byłabym wdzięczna za namiary

:)

Witam was

Budowałem Ytonga i skusiłem się na systemowy strop. Jego powierzchnia niewielka - ok 60 m2. O wyborze stropu Ytonga zadecydowały nast. względy: 1. nie musiałem kupować ani stempli ani desek - w czasie budowy prawie ich nie używałem (więc wydatek byłby niepotrzebny),

2. montaż stropu to jedno długie popołudnie + następne dwa dni na obmurowanie wieńca elementami z ociepleniem ułożenie zbrojenia oraz prętów między płytami i zalanie ich betonem,

3. podzczas układania stropu asystował majster z Ytonga (obsługa w cenie materiału).

Jednak zwróćcie uwagę na felcowanie płyt stropowych - moje miały profilowane krawędzie, ale w inny sposób niż prezentowany w prospektach i nie były wsuwane jedna w drugą - mam nadzieję że nie będą klawiszowały.

Niestety jeszcze nie mieszkam - lecz póki co jestem zadowolony.

Płyty dachowe - chyba za drogo to wyjdzie.

Pozdrawiam

Witam :D

Do twardowskiego:

czy porównywałeś koszty stropu ytonga z innym zanim podjąłeś decyzję?Jak ci to wyszło? Nam z naszych wyliczeń wychodzi, że terive zrobimy za 14tys (w tym 4tys rob), natomiast ytong 21 tys ( tym 17732 płyty, reszta to stal+beton+rob). Dodam, ze strop ma 99,60 m2. I o ile cena stropu jest dokładna, o tyle kosztów stropu teriva nie jeteśmy pewni, bo sami to obliczaliśmy. Jedynie wiemy ile chce majster za terivę.

Jak wam się wydaje, ile kosztuje teriva na 100m2 stropu?

Pozdrawiam! :wink: