Gość 24.09.2002 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z w/w techniką?Prosze o bliższe informacjeTrapp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2002 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Nikt nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 24.09.2002 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Nie wiem, a o co chodzi o zabezpieczanie tego drewna, czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2002 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Ok, może trochę nieprecyzyjnie...Jak wiadomo drewno ciemnieje z upływem czasu. Widziałem parę zdjęć z "wybieloną" podłogą sosnową - chyba nie była to biała lakierobejca - jest zbyt mało trwała. Czy ktoś wie jak uzyskać taki efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2002 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 ja coś słyszałam o przetarciu kwasem szczawiowym czy octem. ale efektu nie widziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 24.09.2002 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 No to już naprawdę nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2002 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 chyba chodzi o wybielenieczyli spowodowanie,że deski zachowają swój pierwotny jasny kolor lub uzyskanie efektu jeszcze jaśniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2002 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Wybielenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 25.09.2002 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Z tego co pamiętam z poprzedniej pracy w konserwacji zabytków - to stosowany był ług sodowy [uwaga żrący] do bielenia podłóg i ścian drewnianych chałup, albo szare mydło sodowe - nie wiem gdzie to dostać ani nie wiem gdzie to można ostatecznie potwierdzić. W każdym razie moja babcia stosowała szare mydło sodowe do szorowania podłogi i faktycznie była ona biała nie żółta. Sęk w tym, że powodować to może uszorstnianie podłogi [drewno składa się z celulozy i ligniny - jedno z nich jest białe - nie pamiętam które - chyba celuloza] i ług wyżera ligninę. Na tej samej zasadzie przeprowadza się bielenie celulozy papierniczej - ługiem sodowym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2002 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Ale co z podłogą, która chce sie polakierować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 25.09.2002 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Możesz ja polakierować - nie ma problemu. Najpierw to opisane ługowanie - do wybielenia. Potem wymycie ługu [resztki mogą zareagawać z lakierem] i na koniec lakier - ale wydaje mi się, że potrzebny jest podkład bezbarwny. Same lakiery mogą zabarwiać drewno. Pamiętam że stosowane kiedyś chemolaki [odczyn kwaśny] zażółcały drewno - jak nie było podkadu z nitro. Jak polakierujesz to podłoga będzie biała. Wydaje mie się, że bez próby nie dowiemy się jak to zadziała - tylko gdzie kupić ług sodowy - może wopdorotlenek sodu!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 czytałem że można stosować 10% roztwór H2O2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 25.09.2002 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 woda utleniona to silny utleniacz - powinno podziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2002 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 też słyszalam o wodzie utlenionej kto sie zgłasza na królika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts