Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mamy, mamy,

u mnie standard, na rowno przy ramie, wygladzone gladzia gipsowa. Niestety po 4 latach widac szparke, sama sie zastanawiam co innego mozna bylo zrobic.

Cwiercwalki, hmm jak by to mialo wygladac, czy wystajacy element nire bedzie sie bardziej brudzil niz bez niego?

U mnie nie ma nic - kończy się tynk, zaczyna okno. Ale pytanie dało mi do myślenia, może tak jak u mnie jest niedobrze? Czy to tylko kwestia estetyki, czy jakieś względy praktyczne?

kazdy sposob wykonczenia jest OK

najlepszym jest zastosowanie specjalnych listew PVC przyklejanych tasma dustronna do okna i pozniej zatynkowanych, tasma przejmuje na siebie ruch okna i tym samym zapobiega spekaniu tynku w tym miejscu.

Jesli juz pojawi sie szczelina o ktorej mowi agniesia ( a pojawi sie wczesniej czy pozniej u kazdego ;) ) to tutaj akryl i po bulu.Akryl a nie silikon - akryl da sie pomalowac silikon nie :(

Jesli juz pojawi sie szczelina o ktorej mowi agniesia ( a pojawi sie wczesniej czy pozniej u kazdego ;) )

Czyli to naturalne i fachowcy wcale nie spartolili? tylko nie przyszedl im do glowy akryl :roll:

to naturalne i oni nic nie spieprzyli - nikt tak naprawde nie robi tak jak tu pisze z racji pracochlonnosci takiego rozwiazania jak i tego ze tynk musi juz dokladnie wyschnac i realnie oddzielic sie od ramy - a to trwa. Dylatacji nie sposob tam zrobic a listwy pvc sa drogie i tu pojawia sie odwiezny dyleat - taniej czy drozej cos zrobic

oj mozna by ten watek jeszcze dlugo ciagnac i nie tylko w tym watku ;)

Akryl jest trwały pod warunkiem że jest położony na niezapylone podłoże. Najlepiej to zrobić po pierwszej warstwie malowania lub wcześniej zagruntować,okno okleić taśmą malarską .malować po całkowitym wyschnięciu.
...najlepszym jest zastosowanie specjalnych listew PVC przyklejanych tasma dustronna do okna i pozniej zatynkowanych, tasma przejmuje na siebie ruch okna i tym samym zapobiega spekaniu tynku w tym miejscu.

A można poprosić o namiary na takie listwy.

Dzięki i pozdrawiam

no tak, ale napisal o niezapylonym podlozu, czy w takim razie mam jakos dostac sie do tych szpar i w srodku czyms przedmuchac? :roll: czy tylko tak z wierzchu nalozyc i nie wciskac w te szpary?

nurni - http://welta.pl/instrukcje.php

wejdz tu i sciagnij sobie plik - masz pismo obrazkowe jak z tego cuda korzystac i namairy na importera - towar niemiecki - oni wiedza jak sobie zycie ulatwiac :)

Listwa przyokienna pcv -montaż

Data dodania: 2005-01-10

Plik: 5_Montaz listwy przyokiennej.doc pobierz

no tak, ale napisal o niezapylonym podlozu, czy w takim razie mam jakos dostac sie do tych szpar i w srodku czyms przedmuchac? :roll: czy tylko tak z wierzchu nalozyc i nie wciskac w te szpary?

oj Agniesiu - wez zagon chlopa do roboty - wezmie nozyk - to co trzyma sie na slowo honoru wydlubie pozniej odkurzy odkurzaczem i akryl polzy :)

nurni - http://welta.pl/instrukcje.php

wejdz tu i sciagnij sobie plik - masz pismo obrazkowe jak z tego cuda korzystac i namairy na importera - towar niemiecki - oni wiedza jak sobie zycie ulatwiac :)

Dzięki Jareko. Szybkość reakcji powala na kolana. :o

Twój pomysł na podparcie dolnych ram balkonowych (kątowniki+śruby) sprawdza się wyśmienicie.

Pozdrawiam

nurni - te harmonijke tak podparta masz? a co do szybkosci - teraz jest czas gdy siedze sobie i zamiast po raz kolejny Rambo ogladac wole sobie tutaj pobuszowac - a poza tym - wiesz - to niby nie choroba taki nalog bycia tu ;) mowia ze to uzaleznienie ale ja im nie wierze :lol: