Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzieliście dzisiejszą informację:

Nasze rachunki za prąd mogą być o 10 procent wyższe - zapowiada "Rzeczpospolita", informując, że to skutek rozwiązania dotychczasowych kontraktów między elektrowniami i Polskimi Sieciami Elektroenergetycznymi.

W zamian za rezygnację z kontraktów długoterminowych 15 elektrowni i elektrociepłowni otrzyma 10,5 mld zł. W ciągu 10 lat ta kwota może wzrosnąć jeszcze o prawie 13 mld zł.

Pieniądze na rekompensaty będą pochodzić z emisji obligacji, a koszty tej emisji i tym samym rekompensat pokryją wszyscy odbiorcy prądu.

Kontrakty, to wieloletnie umowy elektrowni z Polskimi Sieciami Elektroenergetycznymi, które zobowiązały się odkupić określoną ilość energii po ustalonej z góry cenie. Likwidacji kontraktów domaga się Komisja Europejska, która uważa je za formę niedopuszczalnej pomocy publicznej.

"Rzeczpospolita" zastanawia się czy obecny Sejm zdoła jeszcze uchwalić odpowiednią ustawę, którą już zaakceptował rząd. Najprawdopodobniej spadnie to na kolejny parlament. Tak czy owak ta bolesna operacja jednak nas czeka, co najwyżej nieco się opóźni.

To popsuje chyba nieco obliczenia zwolenników prądowego ogrzewania, a z drugiej strony da oręż walczących "gazowników".

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/29692-pr%C4%85d-w-g%C3%B3r%C4%99/

Chciałbyś. Po pierwsze ten artykuł z onetu to bardzo chaotyczny zlepek zdań, z którego w końcu nie wynika jakie będzie źródło finansowania (obligacje, czy wzrost ceny), poza tym to jedna wielka bzdura.

Cały problem jest znany od lat. Elektrownie mają kontrakty gwarantujące ceny zbytu. W związku z wejściem do uni i konkurencją, takie gwarancje nie mogą mieć miejsca - cena prądu na wolnym rynku spadnie i rząd musi ten spadek ceny wyrównać poprzez dopłaty bezpośrednie. Dlatego jest właśnie mowa o tych obligacjach. Zapłacą za to wszyscy (w podatkach),a zyskają Ci którzy z prądu korzystają

https://forum.murator.pl/topic/29692-pr%C4%85d-w-g%C3%B3r%C4%99/#findComment-557802

,a zyskają Ci którzy z prądu korzystają

Normalnie zaplułem monitor.

Rotfl ^^

Szkoda komentarza...

Greg aż kupiłem RZepę i oczywiście jest tak jak piszę. Owszem podwyżka 10% będzie dotyczyć osób które prądem nie grzeją. Konkretnie przewidziana jest stała podwyżka dla wszystkich w wysokosci 7,1 zł , co przekłąda się na 10% dla przecietnego gospodarstwa nie grzejącego prądem. Tak czy inaczej, czy się prądem grzeje czy nie zapłaci się tyle samo, a jest nadzieja że prąd stanieje, bo w końcu to jest wyrówanie za likwidację monopolu i gwarancję dość wyskoich cen, które miały elektrownie na podstawie umów z Państwem.

https://forum.murator.pl/topic/29692-pr%C4%85d-w-g%C3%B3r%C4%99/#findComment-558309

Greg aż kupiłem RZepę i oczywiście jest tak jak piszę. Owszem podwyżka 10% będzie dotyczyć osób które prądem nie grzeją. Konkretnie przewidziana jest stała podwyżka dla wszystkich w wysokosci 7,1 zł , co przekłąda się na 10% dla przecietnego gospodarstwa nie grzejącego prądem. Tak czy inaczej, czy się prądem grzeje czy nie zapłaci się tyle samo, a jest nadzieja że prąd stanieje, bo w końcu to jest wyrówanie za likwidację monopolu i gwarancję dość wyskoich cen, które miały elektrownie na podstawie umów z Państwem.

No to mi ulzylo,obys mial racje KvM ,jak Komuna to Komuna :lol:

A co do cen pradu to przeciez nadal bedzie istnial monopol bo nawet jak jakas inna firma bedzie chciala wejsc na polski rynek to bedzie musiala korzystac z urzadzen przesylowych i za nie placic ZE ,nie widze innej mozliwosci aczkolwiek moge sie mylic.

https://forum.murator.pl/topic/29692-pr%C4%85d-w-g%C3%B3r%C4%99/#findComment-558878

Chciałbyś. Po pierwsze ten artykuł z onetu to ...

KvM, zapewniam Cię, że nie chciałbym!!! Nie należę do grona osób, którym zależy na tym, aby inni mieli gorzej.

Poza tym, nawet jeśli nie planuję ogrzewać prądem, to z pewnością wszystkie urządzenia elektyczne, z których zamierzam korzystać będą właśnie na prąd!

Dobrze, że napisałeś wyjaśnienie do artykułu, bo nie każdy zna sprawę. Jednak z drugiej strony odniosłem wrażenie, że jesteś bardzo drażliwy jeśli chodzi o koszty ogrzewania prądowego. Musi Ci to trochę doskwierać... ale raz jeszcze proszę nie traktuj mojego postu jako atak, bo nim nie jest.

Pozdrawiam,

Thaurus

https://forum.murator.pl/topic/29692-pr%C4%85d-w-g%C3%B3r%C4%99/#findComment-558996

Jednak z drugiej strony odniosłem wrażenie, że jesteś bardzo drażliwy jeśli chodzi o koszty ogrzewania prądowego. Musi Ci to trochę doskwierać... ale raz jeszcze proszę nie traktuj mojego postu jako atak, bo nim nie jest.

Pozdrawiam,

Thaurus

Jak tu nie być drażliwym, skoro większość osób ma inne zdanie. Nic w tym złego nie ma, że ktoś ma inne zdanie, dopóki jest w stanie je poprzeć jakimikolwiek niekłamliwymi argumentami. Na osobę która idzie nieco pod prąd wybierając ogrzewanie energią elektryczną sypią się na tym forum gromy, docinki, a czasem ubliżania. Trudno nie być drażliwym w takiej systuacji. Owszem, nie przejmuję się tym tak bardzo jak możnaby odnieść wrażenie czytając moje posty. Drażni mnie nie samo podejście do prądu, ale sposób dyskusji.

Jest taka różnica między moimi oponentami, że ja mówię wprost, że prąd to nie jest recepta uniwersalna, ale ma swoje pole gdzie może się spisać b. dobrze,podaję przykłady, obliczenia, ale onie swoje - nie bo nie, albo wprost kłamią.

Piszesz, że Twój post to nie atak OK - wierzę Ci, ale przyznaj że jednak charakter przynajmniej pierwszej wypowiedzi miał coś z radości, że innym będzie gorzej. Może to nie była Twoja intencja, ale tak wyszło

https://forum.murator.pl/topic/29692-pr%C4%85d-w-g%C3%B3r%C4%99/#findComment-559130

...To popsuje chyba nieco obliczenia zwolenników prądowego ogrzewania, a z drugiej strony da oręż walczących "gazowników".

KvM ma rację, że w tym zdaniu jest coś z... satysfakcji.

A swoją drogą to oręż gazowników (lpg) mocno jest już nadszarpnięta podwyżkami grubo przekraczającymi 10%. I wcale mnie to nie cieszy, zaznaczam, bo chociaż nie zafundowałem sobie butli w ogródku, to jednak w bagażniku jedną wożę :-) Nie tak dawno tankwało się za złotówkę, teraz są prawie dwie.

Fajnie by było, gdby jednak ten prąd staniał, a gaz poszedł w jego ślady :-)

https://forum.murator.pl/topic/29692-pr%C4%85d-w-g%C3%B3r%C4%99/#findComment-559641