LUK74 02.03.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Zamierzam zmienić rodzaj stropu z Teriva (taki jest w projekcie) na monolityczny i w związku z tym poprosiłem mojego kierownika o zaprojektowanie konstrukcji zbrojenia aby poznac ilość i rodzaje prętów jakie musze zakupić. Po kilku dniach (wczoraj) dostałem ustną odpowiedź, która mnie "trochę" zastanowiła i nie wiem co o tym myśleć.Cytuję odpowiedź kierownika: "1. w pomieszczeniach do 4m zbrojenie nośne fi10 co 15cm a prostopadle do niego fi6 co 20cm2. w pomieszczeniach powyzej 4m zbrojenie nośne fi12 co 10cm a prostopadle do niego fi8 co 15cm"Żadnego zaginania prętów, strop nad każdym z pomieszczeń oddzielnie zbrojony, żadnych wieńców itp.Nie wiem czy się czepiam ale wydaje mi sie to za proste.Zamierzam jeszcze dokładniej porozmawiać z moim kierownikiem ale chciałbym wcześniej zobaczyć projekt zbrojenia jakiegoś innego stropu monolitycznego. Dlatego mam prośbę czy ktoś mógłby mi podesłać taki rysunek (scan) swojego zbrojenia stropu. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.03.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 1. Czy masz zgodę na taką zaminę w projekcie?2. Czy kierownik ma stosowne uprawnienia do dokonywania takich zmian?3. U mnie w oryginale był monolit. To nie jest jeden rysunek tylko kilka. Wieńce i podciągi wchodzą w skład takiego stropu (są wylewane jednocześnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 02.03.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 U mnie tez w projekcie monolit grubosci 15cm - z reguly siatka 15x15cm ale robiona w calosci z fi12. Wylewana razem z wieńcem (koniecznie na GÓRZE wieńca) i podciągami. Osobne rysunki obrazujące wszystkie płyty stropowe, pręty wyginane w górę ok. 50cm przed krawędziami. Ogólnie to poważny temat dobrze to zaprojektować. Ale wierzę że to sporo lepszy strop niż gęstożebrowy. Wykonawcy namiawiali mnie na zamianę bo im łatwiej - ale tego Ci już nie powiedzą.... przeważnie "panie tak sie już nie robi, lepsze teraz są etc..." Znalazlem wykonawce co nie narzekal, dał normalną wycenę i to jego wybrałem - jak będzie zobaczymy. Pełne deskowanie podnosi niestety koszt - z m3 desek za 500zł powinieneś w teorii mieć 40m2 pokrycia ale są odpady na cięcie ok. 20%. Zaskoczyła mnie ilość stempli - podał że mam załatwić 6szt/m2 co u mnie daje około 700 !! stempli. Przy koszcie jednostkowym między 3-4zł to poważna kwota. Na szczęście mam pomysł żeby ze stempli wykonać potem ogrodzenie tymczasowe. Ciekawe jak to było u innych którzy się zdecydowali na monolit.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUK74 02.03.2005 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 rafałek:mam zgode na tą zmianę w projekcie a kierownik ma uprawnienia i to mnie najbardziej niepokoi Rysunki podciągów mam w projekcie a wieńce są ale mają wysokośc 28 cm czyli są dla stropu Teriva.Czy masz możliwośc podesłać mi swoje rysunki , miałbym wtedy argumenty przy rozmowie z moim kierownikiem a może to byc nasza ostatnia rozmowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 mnie tez to interesuje bo bede rowniez zmeinial terrive na monolit kierownik na razie okreslil mi to orientacyjnie tak jak opisujecie czyli tu fi 12 tam fi 6 co 30 cm nie wiem czym grozic moze niedopracowanie szczegolow, ale wydaje mi sie ze nie powinno sie nic wydarzyc chetnie dowem sie jak wygladaja takie rysunki orginalnego stropu monolita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts