Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na malowanie na ścianie - gdzie co ma być, co skąd ma zwisać - zeszła nam cała zima. To instalacja elektryczna spowodowała, że i obecnie żona nie mówi "musimy pomówić o schodach", lecz stwierdza wprost : Musimy się jeszcze pokłócić o schody....

Przemyślenie umeblowania, funkcji, i odpowiednie do tego rozmieszczenie wszystkich dziur w ścianie - tego elektryk za Ciebie nie zrobi. On Ci podpowie co do tych obwodów, zabezpieczeń, etc - ale nic ponad to.

I jeszcze jedno: gdy już kabelki ozdobią ściany i sufity - kupcie 2 rolki filmu a' 36 klatek, i obfotografujcie ściany i sufity starannie. Ja mieszkam już od tygodnia we własnym domu, segregator "inwentaryzacja" to moja podstawowa lektura domowa przy wieszaniu ozdób, ozdóbek, mebli..

Dużo zdrowia życzę..

https://forum.murator.pl/topic/2971-projekt-instalacji-elektrycznej/page/2/#findComment-36045

Ja najpierw zrobiłam na rzucie dokładne "umeblowanie" pomieszczeń i na podstawie tego elektryk rozmieszczał przewody i punkty.

Najlepszą metodą na ustalenie wysokości właczników jest klepnięcie w ścianę - a potem ustalenie wszędzie tego samego poziomu.

A w ogóle, to najlepiej poświęcić dzień i pojechać z elektrykiem na budowę, bo dużo decyzji trzeba podejmowac na bieżąco...

https://forum.murator.pl/topic/2971-projekt-instalacji-elektrycznej/page/2/#findComment-36050

Zamiast dwóch rolek filmu proponuję jeden aparat cyfrowy i kilka godzin pstrykania. Ja mam ponad 500 zdjęć - i jestem bardzo zadowolony. Przy rozdzielczości 3megapix mozna sobie pozniej jakis fragment powiekszyc i dobrze obejrzec. calosc instalacji masz na plycie cd.

Co do rad:

zastanowcie sie dobrze nad kuchnią, gdzie chcecie szafki wiszące, na jakiej wysokości - istotne do wysokości gniazdek. Generalnie w kuchni gniazdek elektrycznych nigdy za dużo. domofony, telefony i komputery zalatwilem okablowaniem strukturalnym. Dałem podwójną skrętkę 5kat. do prawie każdego pomieszczenia. Jak będę chciał przełożyć domofon z kuchni do sypialni (albo dołożyć drugi aparat) to tylko spinam ze sobą odpowiednie gniazdka w szfaie krosowniczej :smile:. Obowiązkowo kable audio do głośników - ja rozprowadziłem nie tylko w salonie, ale dodatkowo dałem przewody do kuchni (mam oddzielną kuchnię a wzmacniacz ma możliwość sterowania dwoma parami głośników). Dodatkowo wyprowadziłem przewody na taras (czasami może się przydać postawienie małych głośniczków)

Okablowanie antenowe również do każdego pokoju typu sypialnia, salon - zbierzcieto razem w jednym miejscu (u mnie poddasze przy kominie) z tego miejsca daję trzy kabelki na dach (możliwość podłącvzenia anteny TV, radio i SAT) wszysko razem połączycie później wzmacniaczem lub tylko rozdzielaczem sygnału.

Dodatkowo warto pociągnąc koncentryk na ewentulane przyszłe kamery na zewnątrz (koszt niewielki - kto wie moze wykorzystasz)

ja pociągnąłem przewód telefoniczny (2x40 par:smile: od szafki krosowniczej do planowanej furtki. Późniejsze połączenie domofonu lub telefonu nie będzie problemem.

Wyjście na oświetlenie ogrodowe koniecznie - zostawiasz kabel w ziemi - kiedys sie przyda.

POtwierdzam poprzedników - planowanie to nielatwy proces - mozna się pokłocć z żoną(mężem) co do koncepcji przyszlego mieszkania. Jednak jak jesteś na etapie instalacji elektrycznej to tak samo za chwilę będziesz musiał(ła) podejmować decyzje o miejscu umieszczenia umywalki, wanny itp.

U mnie elektryk rozprowadził instalacje alarmową (niektórzy nie polecaja - ponoc lepiej jak robi to instalator alarmu lub agencja ochrony) Ja zdecydowałem inaczej - dzieki temu mam nprzwdę tanio kable - dla czujek do każdego pokoju + nad każdym oknem (a moze kiedys bede chciał zrobic kurtynę).

polecam rozprowadzenie przewodów do ewentualnych termostatow pokojowych do c.o. (o ile planujesz).

Uff - to tyle na gorąco - powodzenia wiem co to znaczy - niedawno przechodzilem :eek:

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: am dnia 2002-09-25 14:38 ]

https://forum.murator.pl/topic/2971-projekt-instalacji-elektrycznej/page/2/#findComment-36055

am, a moglbys powiedziec w przyblizeniu ile Cie to kosztowalo (?), robocizna i materialy i ile punktow:smile:?

wielkie dzieki

sam za 2 miesiace bede robil elektryke i juz sie do niej przymierzam a Twoj post sporo mi naswietlil:smile:

https://forum.murator.pl/topic/2971-projekt-instalacji-elektrycznej/page/2/#findComment-36103

Okolice Warszawy, 31pln za punkt (z materiałem w cenie - również puszki), za komputerowy/antenowy/głosnikowy 25pln/punkt.

Generalnie wyszło ok 300 punktów (nie żałowałem - najwyżej nie wykorzystam :smile:). Do tego instalacja alarmowa (poszło ponad 600m kabla - rozłożysty budynek :eek: ). W sumie wyszło sporo - ok 9000pln - ale naprawde mam tak, jak chciałem - elektryk troche sie za glowe chwytał ale zrobil dobrze - koszt obejmuje instalacje elektryczna, okablowanie strukturalne komputerowe, antenowe, głośnikowe i kilka kabli "specjalnych" (np. s-video, komputerowe do monitora, audio itp)

Aha - w cenie mam zalatwienie wszystkich formalnosci w rejonie energetycznym i odbior instalacji.

Warto chwilę poszukać. Moje początkowe oferty oscylowały wokół 30/punkt + materiały (efektywnie wychodziło ok 60 /punkt!). Warto tez zatrudnić "miejscowego" z dobrymi układami w zakładzie energetycznym - znacznie przyspiesza i ułatwia sprawę.

https://forum.murator.pl/topic/2971-projekt-instalacji-elektrycznej/page/2/#findComment-36110

• 6 years później...
Podciągam temat. Jest tu wiele cennych informacji, sygestii dla myslących o instalacji elektrycznej. Może komuś się jeszcze coś przypomni, cos dopisze a innym sie to przyda. Osobiście nie zalezy mi na informacjach typu: jak kłaść kable, jaka różnicówka, itp. a raczej na takich patentach typu włącznik krzyzowy w sypialni przy wejściu i przy łóżku, co by to móc wyłączyc światlo nie ruszając sie z wyra :)
https://forum.murator.pl/topic/2971-projekt-instalacji-elektrycznej/page/2/#findComment-3404551