Luna_tyk 25.09.2002 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Na malowanie na ścianie - gdzie co ma być, co skąd ma zwisać - zeszła nam cała zima. To instalacja elektryczna spowodowała, że i obecnie żona nie mówi "musimy pomówić o schodach", lecz stwierdza wprost : Musimy się jeszcze pokłócić o schody....Przemyślenie umeblowania, funkcji, i odpowiednie do tego rozmieszczenie wszystkich dziur w ścianie - tego elektryk za Ciebie nie zrobi. On Ci podpowie co do tych obwodów, zabezpieczeń, etc - ale nic ponad to.I jeszcze jedno: gdy już kabelki ozdobią ściany i sufity - kupcie 2 rolki filmu a' 36 klatek, i obfotografujcie ściany i sufity starannie. Ja mieszkam już od tygodnia we własnym domu, segregator "inwentaryzacja" to moja podstawowa lektura domowa przy wieszaniu ozdób, ozdóbek, mebli..Dużo zdrowia życzę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 25.09.2002 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Ja najpierw zrobiłam na rzucie dokładne "umeblowanie" pomieszczeń i na podstawie tego elektryk rozmieszczał przewody i punkty.Najlepszą metodą na ustalenie wysokości właczników jest klepnięcie w ścianę - a potem ustalenie wszędzie tego samego poziomu.A w ogóle, to najlepiej poświęcić dzień i pojechać z elektrykiem na budowę, bo dużo decyzji trzeba podejmowac na bieżąco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 25.09.2002 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Zamiast dwóch rolek filmu proponuję jeden aparat cyfrowy i kilka godzin pstrykania. Ja mam ponad 500 zdjęć - i jestem bardzo zadowolony. Przy rozdzielczości 3megapix mozna sobie pozniej jakis fragment powiekszyc i dobrze obejrzec. calosc instalacji masz na plycie cd. Co do rad: zastanowcie sie dobrze nad kuchnią, gdzie chcecie szafki wiszące, na jakiej wysokości - istotne do wysokości gniazdek. Generalnie w kuchni gniazdek elektrycznych nigdy za dużo. domofony, telefony i komputery zalatwilem okablowaniem strukturalnym. Dałem podwójną skrętkę 5kat. do prawie każdego pomieszczenia. Jak będę chciał przełożyć domofon z kuchni do sypialni (albo dołożyć drugi aparat) to tylko spinam ze sobą odpowiednie gniazdka w szfaie krosowniczej . Obowiązkowo kable audio do głośników - ja rozprowadziłem nie tylko w salonie, ale dodatkowo dałem przewody do kuchni (mam oddzielną kuchnię a wzmacniacz ma możliwość sterowania dwoma parami głośników). Dodatkowo wyprowadziłem przewody na taras (czasami może się przydać postawienie małych głośniczków) Okablowanie antenowe również do każdego pokoju typu sypialnia, salon - zbierzcieto razem w jednym miejscu (u mnie poddasze przy kominie) z tego miejsca daję trzy kabelki na dach (możliwość podłącvzenia anteny TV, radio i SAT) wszysko razem połączycie później wzmacniaczem lub tylko rozdzielaczem sygnału. Dodatkowo warto pociągnąc koncentryk na ewentulane przyszłe kamery na zewnątrz (koszt niewielki - kto wie moze wykorzystasz) ja pociągnąłem przewód telefoniczny (2x40 par:smile: od szafki krosowniczej do planowanej furtki. Późniejsze połączenie domofonu lub telefonu nie będzie problemem. Wyjście na oświetlenie ogrodowe koniecznie - zostawiasz kabel w ziemi - kiedys sie przyda. POtwierdzam poprzedników - planowanie to nielatwy proces - mozna się pokłocć z żoną(mężem) co do koncepcji przyszlego mieszkania. Jednak jak jesteś na etapie instalacji elektrycznej to tak samo za chwilę będziesz musiał(ła) podejmować decyzje o miejscu umieszczenia umywalki, wanny itp. U mnie elektryk rozprowadził instalacje alarmową (niektórzy nie polecaja - ponoc lepiej jak robi to instalator alarmu lub agencja ochrony) Ja zdecydowałem inaczej - dzieki temu mam nprzwdę tanio kable - dla czujek do każdego pokoju + nad każdym oknem (a moze kiedys bede chciał zrobic kurtynę). polecam rozprowadzenie przewodów do ewentualnych termostatow pokojowych do c.o. (o ile planujesz). Uff - to tyle na gorąco - powodzenia wiem co to znaczy - niedawno przechodzilem [ Ta Wiadomość była edytowana przez: am dnia 2002-09-25 14:38 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 25.09.2002 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 am, a moglbys powiedziec w przyblizeniu ile Cie to kosztowalo (?), robocizna i materialy i ile punktow:smile:?wielkie dziekisam za 2 miesiace bede robil elektryke i juz sie do niej przymierzam a Twoj post sporo mi naswietlil:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 25.09.2002 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Okolice Warszawy, 31pln za punkt (z materiałem w cenie - również puszki), za komputerowy/antenowy/głosnikowy 25pln/punkt. Generalnie wyszło ok 300 punktów (nie żałowałem - najwyżej nie wykorzystam ). Do tego instalacja alarmowa (poszło ponad 600m kabla - rozłożysty budynek ). W sumie wyszło sporo - ok 9000pln - ale naprawde mam tak, jak chciałem - elektryk troche sie za glowe chwytał ale zrobil dobrze - koszt obejmuje instalacje elektryczna, okablowanie strukturalne komputerowe, antenowe, głośnikowe i kilka kabli "specjalnych" (np. s-video, komputerowe do monitora, audio itp) Aha - w cenie mam zalatwienie wszystkich formalnosci w rejonie energetycznym i odbior instalacji. Warto chwilę poszukać. Moje początkowe oferty oscylowały wokół 30/punkt + materiały (efektywnie wychodziło ok 60 /punkt!). Warto tez zatrudnić "miejscowego" z dobrymi układami w zakładzie energetycznym - znacznie przyspiesza i ułatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 25.09.2002 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 wielkie dzieki za info:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 07.07.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Podciągam temat. Jest tu wiele cennych informacji, sygestii dla myslących o instalacji elektrycznej. Może komuś się jeszcze coś przypomni, cos dopisze a innym sie to przyda. Osobiście nie zalezy mi na informacjach typu: jak kłaść kable, jaka różnicówka, itp. a raczej na takich patentach typu włącznik krzyzowy w sypialni przy wejściu i przy łóżku, co by to móc wyłączyc światlo nie ruszając sie z wyra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 07.07.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Tu znajdziesz mnóstwo informacji: http://forum.muratordom.pl/programowalne-instalacje-elektryczne-watek-dla-entuzjastow,t20421.htm?highlight=instalacje%20elektryczne http://forum.muratordom.pl/instalacja-elektryczna,t23059.htm?highlight=instalacje%20elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts