Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym sie podzielic moimi odczuciami na temat plotów , ktore widze. Upowszechnil sie głupi zwyczaj w narodzie, ze płot od frontu buduje sie na pokaz, natomiast z tyłu i po bokach byle jaki. Czy nie ładniej by było gdybysmy cały płot zrobili z jednakowego materialu i taki sam, tylko troche brzydszy niz ten odcinek na froncie. Ludziska róbcie jednakowe płoty. Czy ktos sie pod tym podpisze oprócz mnie?
https://forum.murator.pl/topic/29716-ludziska-r%C3%B3bcie-jednakowe-p%C5%82oty-ze-wszystkich-stron/

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Facet ma rację.Koło mni stoi "pałac" z 500m2,z przodu klinkier i kute sztachetki a z tyłu najtańszy betonowy płot.Ohyda.A gościa jak stać na taką chatę to i pewnie na płot też.
przecież ogrodzenie od frontu jest najbardziej eksponowane. jeśli sąsiedzi mają np. murowane, bądź kute, to nowe ogrodzenie nie powinno odstawać od otoczenia estetyką a czasami i materiałem. Ale np. murować klinkierem dookoła to już często zbytek i to kosztowny, szczególnie gdy front jest krótszy od boków. Ogrodzenie w części "nieekspozycyjnej" nie powinno razić - ani sąsiadów ani właścicieli. Ja np. nie zaakceptowałbym betonowego płotu z paneli, bo mi się kojarzy z ogrodzeniem posesji przemysłowych, złomów, fabryk itp. Estetyczne ogrodzenie z siatki mnie osobiście nie odstręcza, ale może od frontu razić przy eleganckim sąsiedztwie. I tak wymuszone może być właśnie częściowe podniesienie standardu ogodzenia od ulicy, mimo dużo wyższych kosztów... Nie można jednak mieć pretensji, że ktoś nie grodzi całości w wysokim standardzie, bo to naprawdę niepotrzebny koszt.

jestem za tym

nie stać cię na klinkier dookoła domu to wymyśl inny materiał, a jesli działka bedzie cala otoczona takim samym płotem to bedzie sprawiać lepsze wrażenie niż pokazowe 15 m od frontu

Można od frontu zapodać ładniej wykończony płot, ale należy dążyc do tego by całość ogrodzenia stanowila jedną kopozycję.

Niestety w niektorych regionach plot od frontu moze byc uzalezniony od opinii konserwatora zabytkow. Natomiast plot miedzy sasiadami nie.

Ja sie odgrodze od ulicy solidnym plotem, ale sasiadow znam i lubie i przed nimi nie musze sie zaslaniac wiec zostanie azurowy z siatki.

Kolejny temat dot gustu. :-?

Zgoda, że nie powinno być zgrzytów w rodzaju klinkier + betonowe płyty, ale chyba nie ma sensu robić czegoś wykwintnego od strony sąsiadów, kiedy wiadomo, że i z jednej i drugiej strony płot będzie przysłonięty zielenią (zimą może trochę mniej, ale zawsze).
Chciałbym sie podzielic moimi odczuciami na temat plotów , ktore widze. Upowszechnil sie głupi zwyczaj w narodzie, ze płot od frontu buduje sie na pokaz, natomiast z tyłu i po bokach byle jaki. Czy nie ładniej by było gdybysmy cały płot zrobili z jednakowego materialu i taki sam, tylko troche brzydszy niz ten odcinek na froncie. Ludziska róbcie jednakowe płoty. Czy ktos sie pod tym podpisze oprócz mnie?

No coz. Czesto ploty miedzu dzialkami buduje sie na spolke z sasiadami. Czesto wlasnie to wymusza ich standard. Poza tym nie prawda jest, ze z tylu i po bokach jest plot byle jaki, jesli nie jest z tego samego co od frontu.

A poza tym co kogo obchodzi jaki ja mam plot z boku i od tylu ?

Pattaya - wiesz dlaczego ich stac na te "palace" bo nie myśla tak jak ty.Oni znaja sie na rachunku ekonomicznym. Ploty pomiedzy sasiadami powinny byc co najwyzej 1,20m jako symboliczne wyznaczenie terenu. Od frontu ogrodzenie powinno byc reprezentacyjne.

tadzel-niemiluchu

Dobrze ,że ty się na wszystkim znasz.Co jednak,jak widzę nie przeszkadza ci w pisaniu bzdur.

Jak czytam twoje wypowiedzi to w myślach śpiewam sobie:

..." bo jo żem z miosta,to widoć,słychoć i cuć..."

Ja się nie podpiszę :D

Ogrodzenie od "przodu" ma wiele funkcji, nie tylko reprezentacyjną. Przeważnie odgradza nas od drogi publicznej, a co za tym idzie od hałasu komunikacyjnego. Najchętniej u siebie widziałabym od tej strony ogrodzenie pełne /mur, albo deski/. Za to z innych stron mam pola i nie zamierzam ograniczać widoku - więc wystarczy ogrodzenie z siatki.

Duża działka nie oznacza również postawionego pałacu. Proponuje przeliczyć 300m ogrodzenia na rózne materiały, to może pomysły "socjalistycznej równości" przejdą :wink:

e tam, wcale się nie zgadzam, z frontu i trochę z boku mam klinkier i płot kuty, ale od pola, lub od sasiada, gdzie i tak rośnie lub będzie rósł bluszcz, czy coś innego, to trochę nie ma sensu. Zresztą dobrze zrobione ogrodzenie wcale nie musi być szpetne. Co do obrzydliwych betonowych ogrodzeń to się zgadzam. Ponadto uważam, że np. w moim przypadku siatka od pola wygląda OK, a klinkier zakłócałby widok i cały krajobraz.

Podobaja mi sie bardzo dzuże działki (szczególnie te położone blisko lasów, pól itp.) ogrodzone sztachetami, ale zrobienie innego płotu od frontu nie nazwałbym przestepstwem lub brakiem gustu.

No i wreszcie, jak ogrodzić w ten sam sposób działki od stron sąsiadów? przecież to oznacz, że wszystkie ogrodzenia byłyby w danej okolicy takie same i wszyscy musieliby dostosowaę sie do pierwszego mieszkańca. Może to i ładne, ale bez sensu i bez szans na realizację.

Co innego w przypadku developerów i ich osiedli, ale jak sie dokładnie przyjrzeć to i tam zdarzają sie odstepstwa - no i wtedy coz takiego rzeczywiście wygląda be.

Gdyby to była racja to wyglądałbyś tak samo z przodu jak i z tyłu,

sam przyznaj, że chyba nie chcesz wyglądać z przodu tak samo jak z tyłu. :D :D :D :D

Gdyby to była racja to wyglądałbyś tak samo z przodu jak i z tyłu,

sam przyznaj, że chyba nie chcesz wyglądać z przodu tak samo jak z tyłu. :D :D :D :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Najchętniej u siebie widziałabym od tej strony ogrodzenie pełne /mur, albo deski/. Za to z innych stron mam pola i nie zamierzam ograniczać widoku - więc wystarczy ogrodzenie z siatki.

I słusznie.Nikogo nie będzie raził z przodu klinkier a z pozostałych stron np.stalowe sztachety,albo drewniany płotek czy solidna siatka.Ja miałem na myśli ekstremalne pomysły (poparte raczej bezguściem i brakiem dobrego smaku) "pałacowców" obeznanych w rachunku ekonomicznym tak bardzo,że oszczędzając 5-10tys na inwestycji za kilkaset tysięcy,siedzą wieczorami na tarasie i gapią się na betonowy płot,za którym szumią drzewa,biegają ptaszki,zajączki,sarenki.

Ale oni tego nie zobaczą.

Jak ktoś tak jak ja ma działkę o wymiarach 30 m od frontu i 2x 60 m długości od strony sąsiadów to taką dyskusję uważa za akademicką.

Pozdrawiam, i pędzę zarabiać na ogrodzenie od frontu....

Pozdro

Paolo :D

Ja mam problem innego rodzaju. Kupilam dzialke, ktora z jednej strony ma juz plot (stara siatka). Od przodu planuje plot klinkierowo-metalowy, a z boku i z tylu nie wiem co zrobic. Od tylu bedzie sasiad (wydaje sie OK), ale nie wiadomo kiedy sie wybuduje, a z drugiego boku jest jego droga dojazdowa. Generalnie jestem przeciwniczka plotow, ale ... sasiad za starym plotem ma rotweilera, ja mam labradorke + kota, trzeci sasiad tez pewnie psa bedzie mial. Czyli plot musi byc, i to nie niski, bo rotweiler sasiada wysoko skacze. Planuje namowic sasiada ze stara siatka na zmiane plotu, ale nie wiem czy mi sie uda. Jezeli jeszcze dogadam sie z drugim sasiadem co do plotu to super bedziemy mieli jednakowe, ale wcale nie jest pewne, ze to sie uda. Jezeli sie nie uda to bede miala inny plot z prawej, a inny z lewej i nic na to nie poradze, mimo ze bardzo mi sie to nie podoba.

Pozdrawiam

Może ktoś mi zaraz powie , że się filmów naoogladałem ale jak sie popatrzy np na domy na przedmiesciach w Stanach tam nikt nie robi ogrodzeń. Ludzie mają duże domy do którcyh sa duże podjazdy pod garaż prosto z ulicy i tyle. A u nas jak kargul z pawlakiem płoty, mury, opaski betonowe a za nimi wściekłe rottweilery i inne "bestie" :lol: .