Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może ktoś mi zaraz powie , że się filmów naoogladałem ale jak sie popatrzy np na domy na przedmiesciach w Stanach tam nikt nie robi ogrodzeń. Ludzie mają duże domy do którcyh sa duże podjazdy pod garaż prosto z ulicy i tyle. A u nas jak kargul z pawlakiem płoty, mury, opaski betonowe a za nimi wściekłe rottweilery i inne "bestie"

Tylko że tam możesz zastrzelić intruza.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Może ktoś mi zaraz powie , że się filmów naoogladałem ale jak sie popatrzy np na domy na przedmiesciach w Stanach tam nikt nie robi ogrodzeń. Ludzie mają duże domy do którcyh sa duże podjazdy pod garaż prosto z ulicy i tyle. A u nas jak kargul z pawlakiem płoty, mury, opaski betonowe a za nimi wściekłe rottweilery i inne "bestie" :lol: .

Dokładnie tak jest.

Ale to nie znaczy że u nas też tak musi być. Odrobina prywatności to nic złego.

przecież ogrodzenie od frontu jest najbardziej eksponowane. jeśli sąsiedzi mają np. murowane, bądź kute, to nowe ogrodzenie nie powinno odstawać od otoczenia estetyką a czasami i materiałem. Ale np. murować klinkierem dookoła to już często zbytek i to kosztowny, szczególnie gdy front jest krótszy od boków. ... Nie można jednak mieć pretensji, że ktoś nie grodzi całości w wysokim standardzie, bo to naprawdę niepotrzebny koszt.

zgadzam się, a od frontu będę miał "inny" płot niż z boku, czy tyłu budunku, ale też od frontu płot ma też trochę inne funkcje. Ważna rzeczą jest zachowanie pewnych motywów stylistycznych na całej długości płotu.

Może ktoś mi zaraz powie , że się filmów naoogladałem ale jak sie popatrzy np na domy na przedmiesciach w Stanach tam nikt nie robi ogrodzeń. Ludzie mają duże domy do którcyh sa duże podjazdy pod garaż prosto z ulicy i tyle. A u nas jak kargul z pawlakiem płoty, mury, opaski betonowe a za nimi wściekłe rottweilery i inne "bestie" :lol: .

Tylko widzisz tam jak ktoś wejdzie na Twój teren to możesz go odstrzelić w obronie własnej a u nas musisz uważać by intruz, który wtargnął na Twój teren przez wysoki płot nie potknął się, bo może Ciebie oskarżyć, że nastawałeś na jego życie i odebrałeś mu zdrowie. Tam wszystko zostaje na trawniku kosiarki, zabawki, grill itd. bez ogrodzenia a u nas wybywa nawet z zamkniętych magazynów. I rzeczywiście większość tych podjazdów można obejrzeć tylko na filmach, ale są taż murzynowa czy kolonie portorykańskie, przez które przejeżdżając sama ręka blokuje od środka drzwi samochodu.

w tych niektórych bogatszych dzielnicach USA, nie można postawić płotu przed domem (zakaz) jest też zakaz stawiania aut na ulicy ( tylko na własnym podwórku przed domem) i kilka innych zakazów, które nijak się mają do demokracji, ale są niezbędne do zachowania porządku
ciach..., ale są taż murzynowa czy kolonie portorykańskie, przez które przejeżdżając sama ręka blokuje od środka drzwi samochodu.

Ja tak mam w Polsce 8) wsiadam i automatycznie cyk, pozamykac wszystko co mozna. Kiedys jak stalam na swiatlach, szedl sobie facet i ludziom do bagaznikow zagladal (ktos wracal z zakupow i facet wyciagnal bulke z torby), naprawde dziwie sie, ze ludzie nie zamykaja. No moze oprocz Skandynawii.

a w Dakocie Płd. czy Płn :roll: nie wolno robic sera żółtego, w jakimś

amerykańskim województwie nie wolno przechodzić przez jezdnię na rękach :o :evil: , o tym i innych pierdołach było dzisiaj w RMF i jeszcze

można było wygrać "zieloną" kapuchę, a płot każdy robi u nas jaki chce

i to jest anarchia, ja mam siatkę dookoła, a żona od frontu chce jakiś kuty,

chyba żeby sąsiedzi się nadziali :o :roll: 8) :wink:

PS. i tak będzie kuty :oops:

Z tym odstrzeliwaniem intruzów w USA to lekko przesadzacie tam też jest coś takiego jak obrona konieczna i nikt nie strzela do kogoś tylko dlatego że wlazł na jego posesję. Podałem ten przykład z budowaniem bez płotu tylko dla kontrastu bo przeciez Polska a USA to dwa inne światy a niekoniecznie to co tam jest dobre musi być u nas.

Jak się ma za płotem (niskim z siatki) psią bestię-ludojada, to niestety pozostaje tylko gustowny i wysoki betonik.

Na razie mam tak jak w Stanach- dom na nieogrodzonej działce ..... i psie kupy koło domu, puszki, papiery ....

Więc marzę o ogrodzeniu wysokim na maxa.

ja mam kute z przodu a tyłu między sasiadem chcemy zrobić z drewnianych elementów, działki mamy nieduże z tyłu ma być ogródek z grillem i chcemy mieć troszkę intymności.

Ale myśle ,że ta róznorodność płotów nie wpłya zle na ogólna estetykę a raczej wskazuje granice: oficjalne - reprezentacyjne wejście od frontu i spokojny rodzinny kąt w ogrodzie.

Ja tam pewnie bede mial siatke po bokach a od frontu cos ladniejszego. Na razie szukam siatki "tymczasowej" dla calej dzialki ktora oby nie za dlugo tymczasowa byla.

basset

Piszesz o froncie i o bokach , a co z tyłem :roll: :p czyżby pole minowe 8)

no ladnie... :)

ja z kolei mam w planie mur 2,20 z litego wapienia pol metra grubosci dookola posesji

i jestem pewny ze sasiedzie duzo by dali, zebym jednak zrobil plotek troche bardziej urozmaicony ;)

Mieszkam za miastem. Piękna okolica miedzy jeziorem rzeką i lasem. Działki zasiedlone często z soba nie graniczą. Drogi są gruntowe. Śmiesznie wyglądają domy na łąkach otoczone z trzech stron siatką a od strony ulicy której nie ma i pewnie w naszym pokoleniu nie bedzie płotem z klinkeru albo czymś podobnym. To jest ewidentny brak gustu i smaku. Zaśmiecanie przestrzeni. Przenoszenie w teren wiejski jakiś pseudomiejskich wzorów. Rozumiem względu ekonomiczne praktyczne i wszystki opisane wyżej. To nie zmienia jednak mojej opinii. Jestem zwolennikiem narzucania w szczegółowych planach zagospodarowania wyglądu stylistyki budynków a także opłotowania. Inaczej nie uratujemy krajobrazu ani resztek kultury architektonicznej. Coś takiego kiedyś w Polsce istniało, choć wynikało nie zawsze i nie wszędzie z regulacj.

Pozdrawiam :roll:

Temat bez sensu.

Tak to można krytykować każdego i z każdej strony, np. gość jeździ nowym mercem, a mieszka w rozwalającej się chałupie pod strzechą-pattayaoczywiście nie przepuściłbyś takiej okazji do wyrażenia swojej opinii o tym fakcie.

W wielu przypadkach to widać tylko właśnie ogrodzenie frontowe (nie dotyczy posesji na pustyni :p )Nie widzę żadnego powodu by budować drogie ogrodzenie dookoła działki, dodatkowym powodem może być fakt, że żaden z sąsiadów nie poczuwa się do zwrotu połowy kosztów za to ogrodzenie (takich głupich to chyba jak na lekarstwo, żeby robić takie prezenty)

"Facet ma rację.Koło mni stoi "pałac" z 500m2,z przodu klinkier i kute sztachetki a z tyłu najtańszy betonowy płot.Ohyda.A gościa jak stać na taką chatę to i pewnie na płot też."

Mam wszelkie powody by domniemywać :roll: , że to właśnie tobie trafił się ten beton.

Gość może nie chciał by jego płot przyćmił twoją „rezydencję” :p stąd wybór padł na płot betonowy, który jest wkomponowany w twoje otoczenie

robertb

Tak więc nie podpisuje się pod tym, o czym piszesz.

Mam wszelkie powody by domniemywać , że to właśnie tobie trafił się ten beton.

Gość może nie chciał by jego płot przyćmił twoją „rezydencję” stąd wybór padł na płot betonowy, który jest wkomponowany w twoje otoczenie

Muszę Cię rozczarować.Z jednej strony mam sąsiada i drewniany całkiem,całkiem płotek a z pozostałych trzech łąkę.Przemawia przez Ciebie brak poszanowania innych ludzi,inaczej byś śpiewał jakbyś miał działkę 600m2 z trzech stron otoczoną betonowymi cudnościami.

A to co piszesz o mercedesie i rozwalającej się chałupie,to niestety taka polska specyfika.Wszystko na pokaz.