Maco 24.09.2002 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Producent powiedział, że płyta fundamentowa (z wbudowanym kanałowym ogrzewaniem powietrznym [dla zainteresowanych http://www.legalett.com.pl ] ) może być wylewana w zimie pod warunkiem, że temperatura powietrza będzie dodatnia przez 1-2 doby.Taka płyta to utwardzony piach i żwir na warstwie nośnej poniżej gł. przemarzania, na to sporo styropianu a potem 20cm warstwa zbrojonego B20. Co o tym sądzicie ? Jak bardzo wierzyć producentowi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 24.09.2002 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Maco, odwiedziłam tą strone i żałuję, ze ja już mam fundamenty i ściany...Ale ciekawa jestem jaki Ci wyliczyli koszt tego systemu (dla ilu metrów domku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 24.09.2002 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Jeszcze nie mam do końca wybranego projektu. Ale z tego co się orientuję to na domek ok 150m2 koszty z robocizną to około 30.000PLN. Muszę jeszcze porównać do kosztów normalengo fundamentu i ogrzewania podłogowego + piec... wtedy dopiero można porównać "jabłko do jabłka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 24.09.2002 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 System jak system, uzasadniony być może w Szwecji (utrudnione wykopy przy przemrożeniu gruntu w długich okresach zimowych). U nas ciekawostka niszowa. Te efekty można osiągnąć staranniej projektując i wykonując obiekty w tradycji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2002 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 A jakbym chciała domek piętrowy? To też działa? Co jest nośnikiem ciepła - powietrze? Ale tylko poprzez te rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 26.09.2002 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 Luna_tyk,taka dyskusja czy to dobre czy złe już gdzieś była na Forum. Dla mnie ma to dużo zalet, których tradycyjny fundament nie będzie miał. Dochodzi jeszcze trochę nietypowy grunt na działce... Bela,z piętrem jest mały problem bo raczej rurami ciepło tam nie dochodzi. Ja myślę albo o grzejnikach elektrycznych (może piece akumulacyjne, żeby grzać na nocnej taryfie) albo o podłogówce elektrycznej (mata). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts