Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy! Czy gazownia próbuje mnie naciągnąć?!

LordY

Recommended Posts

Mam 40-o letni dom w ktorym do wymiany sa wszystkie instalacje, w tym ogrzewanie. Planuje przejsc z ogrzewania paliwami stałymi na gazowe, do czego potrzebuje... gazu rzecz jasna. I tu, jak z kazdym monopolista, sa problemy. Bezposrednio przy dzialce nie ma linii przesylowej, ale wystarczy podciagnac ją 25 metrów pod rozwalajacym sie chodnikiem.

I teraz:

1) Gazownia (Łódzka) zaśpiewała sobie za to prawie 9 tys + VAT ( a to tylko moj udzial w inwestycji, czyli calosc wycenieja na wiecej). Przegladajac to forum dochodze do wniosku ze to chyba bardzo drogo, ale prosze o opinie.

2) Cała sprawa moze trwac ponoc 8 miesiecy i nie chodzi tu o procedury biurokratyczne, ale o czas jaki potrzebuje ekipa na znalezienie czasu na pociagniecie nitki gazowej te 25 m.

W zwiazku z tym ze nie usmiacha mi sie placic 400 PLN za metr rury i do tego czekac do zimy, powiedzcie prosze czy istnieje mozliwosc wynajecia innej ekipy niz z Gazowni i zlecenie jej podciagniece lacza? Ile cos takiego moze kosztowac i jakie ewentualnie niesc niemiłe konsekwencje? A moze jest jakies inne wyjscie?

Z gory dziekuje za pomoc...

dzieki za informacje, ale niz znalazłem tam nikogo z moimi problemami. Zawiesiłem pytanie i czekam

Moze jednak znajdzie sie ktos, niekoniecznie przeciez w okolicach Lodzi, kto podciagał nitke gazu do dzialki? Temat jak najbardziej nadal aktualny

Pozdrawiam

Razem z sąsiadami ciągniemy nitkę 157 m, jednak nas odbiorców jest czterech gazownia podliczyła koszt całości na 25 tyś. zł(około)

Z czego my pokrywamy po cztery tysiączki każdy =16tyś.zł.

Faktycznie według umowy będziemy czekać dziewięć miesięcy!

I to wszystko co mogę napisać odnośnie doświadczenia z gazownią!

Pozdrawiam

I jak widać nijak maja się do rzeczywistości informacje Muratora, że gazownia pokrywa 75% kosztów :evil: No ale jakoś od początku w to nie wierzyłem...

Najgorszy jest ten termin!!! Normalnie zima mnie zastanie :cry: