Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wakacje w Chorwacji

acca5

Recommended Posts

poszukuję od pewnego czasu namiarów na dobrą kwaterę prywatną w Chorwacji-może by Istria lub nieco dalej(dojazd samochodem). Dokladnie na trzy osoby- no dwie dorosłe i małe dziecko -3,5roku, które będzie spalo za darmo-100% upustu na dziecko. Oczywiscie bardzo blisko morza-bo dla morza tam chcemy pojechac. Kuchnia z możliwością gotowania, prysznic, toaleta- własny, w miarę blisko sklepów, morze byc blisko basen, Jak szukam przez internet to nie ma rabatów na dziecko, oprócz taksy klimatycznej.

Z tymi upustami to nie tak do końca, dziecko te zużywa wodę itp. Więc trzeba jakąś kwote pokryć. na Chorwacji płaci się za pokój, apartament i nie zawsze za liczbę osób ma znaczenie cenowe. Swoja drogą, mało prawdopodobne jest aby dostać zero opłat za dziecko przy tak małej liczbie osób. Spróbowac warto, ale może być ciężko.

• 3 weeks później...
A ja bym nie pojechał z trzylatkiem do Chorwacji. Nie będziesz mógł go spuścić z oka bo;a) bardzo skaliste i ostre nabrzeże, b) często głębia od samego wejścia, c) jeżowce, d) znikoma ilość piaszczystych plaż. Poza tym jest OK (szczególnie dla płetwonurków) :wink:

Dziecka trzeba wszędzie pilnować, i to małego i dużego. Wiele rodzin jeździ z małymi dziećmi m. in. na Chorwację - teraz extra dojazd nowe autostrady, nocleg w granicach 10Euro/osobę średnio, czysta woda, góry i morze w jednym, jest zawsze co zwiedzać :p Plaża piaszczysta (sztuczna) jest np. w Omiszu, ale w wielu miejscowościach usypywane są sztuczne piaszczyste plaże. Tam gdzie piaasek woda nie jest najlepsza do nurkowania. Ale polexcam Chorwację.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Niestety nie mam znajomych na wybrzeżu. Wiec z szukaniem kwatery jest tak samo jak u Was Polaków z ta różnicą, że rozumiem i mówię po Chorwacku.

Może znajdziecie coś na stronie http://www.croatia.hr Proponuje zerknąć pod accommodation

Ja mogę jedynie oferować pomoc w przetłumaczeniu...

I polecam wszystkim zobaczyć Plitvicka Jezera (Plitvice Lakes). To jest park narodowy, przepiękny - jeziora, wodospady.., raj na Ziemi. Szkoda byc w Chorwacji i tego nie zobaczyć. Na prawde. Tylko trzeba temu poswiecic deczko czasu, bo jest co do zwiedzania!!!

W zeszlym roku byliśmy w Chorwacji z dwulatkiem i musze przyznac że nie było najmniejszego problemu z podróżą no i oczywiście z pobytem. Mieszkalismy na wyspie Pasman koło Zadaru. Jest to malutka wyspa bardzo przyjazna dzieciom tj. mały ruch uliczny, płytka woda przy brzegu z piaszczystym dnem, wspaniała roślinność i w sumie niezbyt drogo. Korzystaliśmy z biura INTERHOME:

http://www.interhome.pl/index.asp

Biuro sprawdzone prze ze mnie kilkakrotnie. Polecam. A co do autostrad to juz na Węgrzech się dokonała prawdziwa rewolucja a co dopiero w Chorwacij! Nie trzeba już jechać przez góry tylko tnie się elegancko autostradką przez nowiutkie tunele przewiercone w górach. Biuro, o którym wspomniałam umozliwia dobranie optymalnego dojazdu do wybranego miejsca w Chorwacji wystarczy podać miasto w Polsce, z którego się wyjeżdza i miejsce docelowe, pojawi się wówczas mapka z całą trasą- my tak zrobiliśmy i wydrukowalismy sobie te mapkę. Dzięki temu nigdzie nie błądzilismy i sprawnie dotarlismy na miejsce.