Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

USkarbowy a sprzeda? mieszkania przed up?ywem 5 lat

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do Alicjanki:

Ja się właśnie zastanawiałam nad kredytem, który spłacałabym po sprzedaży mieszkania i wyszperałam co nieco w tej sprawie, otóż:

Możliwość skorzystania ze zwolnienia określonego w art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. a) u.p.d.o.f. istnieje także wówczas, gdy przed zawarciem definitywnej umowy sprzedaży nieruchomości podatnik poniesie inny wydatek na cel mieszkalny (dokona zakupu innego lokalu mieszkalnego) i wydatek ten sfinansuje kredytem bankowym. Jeżeli przychód uzyskany ze sprzedaży swojego mieszkania podatnik przeznaczy na spłatę kredytu, to w mojej ocenie brak jest podstaw do odmowy uznania prawa podatnika do skorzystania z powyższego zwolnienia przedmiotowego. Trudno bowiem odmówić racji twierdzeniu, iż podatnik spłacając kredyt mieszkaniowy wydatkuje uzyskany przychód na cel mieszkaniowy określony w art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. a) u.p.d.o.f. Stanowisko takie znalazło również potwierdzenie w piśmie Ministerstwa Finansów z dnia 24 kwietnia 1995 r. (PO 2/2-8010-01763/94) oraz w powołanej wyżej interpretacji z 10 stycznia 2002 r. Ministerstwo Finansów uznało również, że podatnik zachowuje prawo do ulgi nie tylko w przypadku spłaty kredytu, lecz również pożyczek zaciągniętych na cele mieszkaniowe. W tym miejscu można by się zastanowić, czy z powyższego zwolnienia podatkowego będzie korzystał również przychód uzyskany ze sprzedaży nieruchomości i przeznaczony na spłatę pożyczki, np. od znajomych lub rodziny. W kwestii tej swój pogląd wyraził NSA w wyroku z 15 lutego 1999 r. (III SA 249/99, niepublikowany), stwierdzając, że skoro skarżąca środki uzyskane ze sprzedaży własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego wydatkowała nie bezpośrednio na cele wymienione w art. 21 ust. 1 pkt 32 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, lecz na spłatę zaciągniętych pożyczek, to ulga podatkowa nie przysługiwała; spłata pożyczek - w tym zaciągniętych na cele mieszkaniowe - nie została wymieniona bowiem w powołanym przepisie jako zwolniona z podatku.

Wydaje się jednak, że w świetle cytowanego wyżej pisma Ministerstwa Finansów nie ma przeszkód, by przychód ze sprzedaży nieruchomości wydatkowany na ten cel był zwolniony z podatku dochodowego.

ze strony:

http://www.infor.pl/dokument.html?P180=I02.2002.032.00000090a&format=webmore3

i jeszcze:

http://www.mofnet.gov.pl/biuletyn_skarbowy/pdf/43.pdf

- tu zerknij na str. 19 - jest tam mowa o kredycie, a biuletyn Skarbowy, to myślę, dobry argument

Pozdrówka

Dzięki za podpowiedzi. Byłam dzisiaj w US i pani powiedziała, że ja miałam prawo sprzedać nawet za symboliczną złotówkę swoje mieszkanie, ale kupujący musi zapłacić podatek nie od faktycznie zapłaconej (podanej w akcie notarialnym) ale od średniej kwoty transakcji zawartych na danym terenie.

Jola_ a pytalas pania jak sie oblicza ta srednia?

Skoro licza to jak normalna srednia, to nalezy tepic uczciwych - niech nie zawyzaja sredniej!!!

A nie wydaje sie Wam, ze jest tu cos niekonstytucyjnego? Przyklad: wiosna i latem dzialki byly drogie w pazdzierniku wiadomo, ze ulga ginie - ceny jeszcze wyzej. Ucziwych byla cala kupa srednia jest wywindowana niemozebnie wysoko. W grudniu ceny dzialek leca na leb na szyje, a ty plac te srednie szaraku. Niewazne, ze faktycznie towar nie jest juz tyle wart.

właśnie dzwoniłam do Skarbowego i orzekli, że w ciągu 14 dni od sprzedaży powinnam nie tylko napisac oświadczenie, że pieniądze ze sprzedaży przeznaczę na cele mieszkaniowe, ale razem z oświadczeniem złożyć również PIT 23

• 2 months później...
Wlasnie jestem po kontroli i spisaniu protokolu w US. Niestety musialem zlozyc pisemko, ze uzyskane pieniadze ze spradazy dzialki przeznacze na cele budowlane. Po uzbieraniu takiej sumy na fakturach VAT poszedlem do US rozliczyc sie z tej kwoty. Niestety ze zlozeniem faktur musialem dodatkowo wyszczegolnic wszystko na kartce papieru, a wiec: data, nr faktury, adres wystawiajacego z NIP .... mialem 60 faktur wiec wklepanie wszystkiego w exel zajelo mi sporo czasu ....

• 4 months później...

Właśnie otrzymałem info, że podobno od 1.01.2003 zniknął 5-cio letni okres ochronny i teraz nawet po 10-ciu latach trzeba zapłacić 10% podatku przy sprzedazy mieszkania lub korzystac ze zwolnienia przy deklaracji wydania pieniędzy na cele mieszkaniowe.

Mam nadzieje że to nie prawda !!

Czy ktoś cos wie ????

On 2003-04-27 23:27, zachtomasso wrote:

Właśnie otrzymałem info, że podobno od 1.01.2003 zniknął 5-cio letni okres ochronny i teraz nawet po 10-ciu latach trzeba zapłacić 10% podatku przy sprzedazy mieszkania lub korzystac ze zwolnienia przy deklaracji wydania pieniędzy na cele mieszkaniowe.

Mam nadzieje że to nie prawda !!

Czy ktoś cos wie ????

Hmmm,

ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych - Art 10 ust 1 pkt 8 lit a-c:

"Źródłami przychodów są:

....

:cool: odpłatne zbycie....nieruchomości ......

- jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane w przypadku odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych określonych w lit. a)-c) - przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie, a innych rzeczy - przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie; w przypadku zamiany okresy te odnoszą się do każdej z osób dokonującej zamiany"

Jest tu mowa o pięciu latach, ale może była jakaś nowelizacja ustawy i już się coś zmieniło??? Będziemy nasłuchiwać.

Oby nie była to prawda, bo ten przepis w ogóle jest do niczego, a na pewno nie ma nic wspólnego z opodatkowaniem "dochodów".

magero

Przekopałem internet.

Wydaje sie, że to na szczęście nieprawda !

Jest natomiast jeden pozytyw. Do końca 2002 nie było jasno napisane, że można środki ze sprzedaży przeznaczyc również na spłatę wcześniej zaciągniętego kredytu mieszkaniowego. Był jedynie wyrok NSA w tej sprawie. Wiadomo jednak, że często w urzędach sami interpretują ustawy a wyroki NSA mają gdzieś.

Na szczęście nowelizacja ustawy precyzuje tą kwestię.

Cytuję odpowiedni zapis:

"(..)

e) w części wydatkowanej na spłatę kredytu lub pożyczki zaciągniętych na cele, o których mowa w lit. a), w banku lub w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej mających siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w tym również na spłatę kredytu lub pożyczki zaciągniętych przed dniem uzyskania tych przychodów, nie wcześniej jednak niż 24 miesiące przed tym dniem (..)

On 2003-04-28 12:37, zachtomasso wrote:

Przekopałem internet.

Wydaje sie, że to na szczęście nieprawda !

Jest natomiast jeden pozytyw. Do końca 2002 nie było jasno napisane, że można środki ze sprzedaży przeznaczyc również na spłatę wcześniej zaciągniętego kredytu mieszkaniowego. Był jedynie wyrok NSA w tej sprawie. Wiadomo jednak, że często w urzędach sami interpretują ustawy a wyroki NSA mają gdzieś.

Na szczęście nowelizacja ustawy precyzuje tą kwestię.

Cytuję odpowiedni zapis:

"(..)

e) w części wydatkowanej na spłatę kredytu lub pożyczki zaciągniętych na cele, o których mowa w lit. a), w banku lub w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej mających siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w tym również na spłatę kredytu lub pożyczki zaciągniętych przed dniem uzyskania tych przychodów, nie wcześniej jednak niż 24 miesiące przed tym dniem (..)

No, niby prawda, ale np US w Białymstoku interpretuje ten przepis w ten sposób, że nie mogę przeznaczyc pieniędzy ze sprzedazy mieszkanie na spłatę kredytu wziętego na zakup tegoż mieszkania (tak u mnie było). Gdybym wzięła wcześniej drugi kredyt, na zakup innego mieszkania !?, to wtedy mogę przeznaczyc na jego spłatę.

magero

I jeszcze jedna uwaga. Dwa lata na przeznaczenie środków ze sprzedazy mieszkania przed uplywem 5 lat na cele mieszkaniowe to niekoniecznie 24 miesiace. Liczy sie lata podatkowe. Jezeli sprzedaż mieszkania nastapila np. 30 czerwca to w rzeczywistości masz na to 1,5 roku. Też przerabiałam ten temat. Ja co prawda teoretycznie byłam zwolniona z tego podatku, ale za to pomniejszono mi 10 procent należnego zwrotu /nie limitu ulgi tylko 10 % należnego zwrotu!/. Nazywało sie to pomniejszenie ulgi.

I jeszcze jedna uwaga. Dwa lata na przeznaczenie środków ze sprzedazy mieszkania przed uplywem 5 lat na cele mieszkaniowe to niekoniecznie 24 miesiace. Liczy sie lata podatkowe. Jezeli sprzedaż mieszkania nastapila np. 30 czerwca to w rzeczywistości masz na to 1,5 roku. Też przerabiałam ten temat. Ja co prawda teoretycznie byłam zwolniona z tego podatku, ale za to pomniejszono mi 10 procent należnego zwrotu /nie limitu ulgi tylko 10 % należnego zwrotu!/. Nazywało sie to pomniejszenie ulgi.

Marzanna! Nieprawda! Liczy się dokładnie dzień sprzedaży nieruchomości. Jeśli sprzedałaś 30 czerwca to ostatni wydatek możesz ponieść 29 czerwca 2 lata później i wcale nie na jakiś ściśle określone cele mieszkaniowe ,ale własne cele mieszkaniowe. Może to być też remont a niekoniecznie zakup czy budowa. Nie ma też obowiązku dokumentowania fakturami. Mogą to być zwykłe rachunki lub dowody wpłaty. Byleby z tego wynikało , że to ty zapłaciłaś i za co. Nie ma też obowiązku sporządzania jakichkolwiek list rachunków. To jest obowiązek urzędniczki a nie twój. Ja rzuciłam pani na biurko st0 faktur w bezładzie i powiedziałam ,że ja pracuję i nie będę robić czego nie muszę ,bo nie mam na to czasu. Pani zrobiła sobie ksero postemplowała wszystko ,podliczyła kwotę i spisała protokół. I tyle.

Pyrka, masz rację. Liczy się data sprzedania a nie rok podatkowy. I dokładnie nie są wymagane wtedy tylko faktury, a wszelki inne rachunki, dowody wpłaty.

Swoją drogą, może wiecie czy w takim przypadku, wydatkiem na cele mieszkaniowe jest przyłącza do domku ale na działce rolnej? Samej działki nie mogę zaliczyc jako cel mieszkaniowy i to jest zrozumiałe, ale wszystkie przyłącza tj. prąd, woda?

karina

• 2 weeks później...

Ludziska RATUNKU !!!

bardzo pilnie potrzebuję odpowiedzi na kilkla pytań:

-Czy wpłata zaliczki na zakup działki siedliskowej potwierdzony umową przedwstepną (nie notarialną) jest "wydatkiem na cele mieszkaniowe" dla U.S.?

-Czy liczy się data spisania tej umowy, czy data dostarczenia jej do urzędu?

-Co z rachunkami za wynajmowanie mieszkania?

-Zakup materiałów budowlanych jesli nie mam pozwolenia na budowę?

- W razie gdyby się nie udało to płacę 10%+odsetki(?).Czy ktoś wie jakie to odsetki?

Zostało mi 5 dni więc sprawa pilna!