Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

USkarbowy a sprzeda? mieszkania przed up?ywem 5 lat

Gość

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podciągam, bo mam pytanie do osób, które miały to szczęście i sprzedały mieszkanie przed upływem 5 lat. Złożyłam w terminie 2 tyg Pit-23 i oświadczenie, że wydam pieniądze na cele mieszkaniowe. Czy ja jeszcze gdzieś w jakimś PIt za któryś rok (zeznanie podatkowe) muszę też wykazać kwotę sprzedaży????

Przepatrzyłem wszystkie posty i mam kolejne pytanko komplikujące temat sprzedaży mieszkania przed okresem 5 lat. Chodzi o to ,że kochani rodzice przekazali mi mieszkanie w akcie darowizny - ten temacik mam już załatwiony formalnie- notarialnie, teraz, czy ja nowy właściciel mogę je sprzedać przed upływem 5 lat ,a kaskę przeznaczyć na wykończenie budowy ? "Łaskawa" pani w US zdawkowo - cyt." chyba tak..." sama dokładnie nie wie i ma to ustalić. Może ktoś z forumowiczów przerabiał taki zgryz ??? :roll:

Mam podobny problem i mam pytanko

Czy sprzedając fragment działki którą kupiłem w tym roku mogę te pieniądze przeznaczyć na remont domu i nie płaćić 10% podatku i czy można te same koszta odliczyć jeszcze przy uldze remontowej.

Do kiedy wogóle obowiązuje ulga remontowa?

• 4 weeks później...
właśnie dzwoniłam do Skarbowego i orzekli, że w ciągu 14 dni od sprzedaży powinnam nie tylko napisac oświadczenie, że pieniądze ze sprzedaży przeznaczę na cele mieszkaniowe, ale razem z oświadczeniem złożyć również PIT 23

Właśnie wróciłam z US spzredałam mieszkanie pzred upływem 5 lat i złożyłam druk oświadczenia że wydatkuję tę kwote na cele mieszkaniowe -sama określiłam termin 2 pełne lata od daty sprzedaży, a jak nie to musze oddać 10% i żadnego PIt-u 23 ani nić więcej nie rzadali..wiec co US to inaczej czy jak to w Naszym Państwie jest?

• 2 weeks później...
właśnie dzwoniłam do Skarbowego i orzekli, że w ciągu 14 dni od sprzedaży powinnam nie tylko napisac oświadczenie, że pieniądze ze sprzedaży przeznaczę na cele mieszkaniowe, ale razem z oświadczeniem złożyć również PIT 23

Właśnie wróciłam z US spzredałam mieszkanie pzred upływem 5 lat i złożyłam druk oświadczenia że wydatkuję tę kwote na cele mieszkaniowe -sama określiłam termin 2 pełne lata od daty sprzedaży, a jak nie to musze oddać 10% i żadnego PIt-u 23 ani nić więcej nie rzadali..wiec co US to inaczej czy jak to w Naszym Państwie jest?

Goisu, bo zwykle skarbowy nie rząda niczego na bieżąco :wink: , ale za to jak się upomni po paru latach i nie daj Boże zakwestionuje ulgę, bo nie złożyłaś PIT-u..... :o

Jakie aktualne przepisy regulują sprawę podatku od sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat?

Po sprzedaży mieszkania i złożeniu stosownego oświadczenia o przeznaczeniu tych pieniędzy na cele mieszkaniowe zmieniłem miejsce zamieszkania, a tym samym Urząd Skarbowy. Nie zamierzam się fatygować do aktualnego urzędu z plikiem faktur dokumentujących wydanie kwoty uzyskanej ze sprzedaży mieszkania na cele mieszkaniowe. Jeśli nie jest jasno zapisane w jakiejś ustawie, że muszę im przedstawić dowody, to ja wcale nie zamierzam im nadskakiwać, bo nie mam na to czasu i ochoty.

Nie ma obowiązku przedstawienia żadnych dokumentów samemu, jedynie urząd MA PRAWO wezwac Cię w ciągu 5 lat (a dokładnie 7, bo liczy się 5 lat od ostatniego dnia okresu 2-letniego) w celu weryfikacji poniesionych wydatków :D

Witam,

Mam ten sam problem. Jednak w powyższych postach nie znalazłem odpowiedzi na pytanie: czy jeśli przeznaczę pieniądze ze sprzedaży mieszkania na spłatę kredytu na budowę domu to czy będę musiał udokumentować wydatki na budowę fakturami, rachunkami itp czy też wystarczy zaświadczenie z banku, że wpłaciłem taką a taką kwotę w ramach spłaty kredytu? Jest to o tyle istotne, że mój bank nie wymaga faktur a jedynie dokumentacji zdjęciowej, więc mogę nie brać faktur na przynajmniej część materiałów.

• 1 month później...
Witam,

Mam ten sam problem. Jednak w powyższych postach nie znalazłem odpowiedzi na pytanie: czy jeśli przeznaczę pieniądze ze sprzedaży mieszkania na spłatę kredytu na budowę domu to czy będę musiał udokumentować wydatki na budowę fakturami, rachunkami itp czy też wystarczy zaświadczenie z banku, że wpłaciłem taką a taką kwotę w ramach spłaty kredytu? Jest to o tyle istotne, że mój bank nie wymaga faktur a jedynie dokumentacji zdjęciowej, więc mogę nie brać faktur na przynajmniej część materiałów.

Moim zdaniem nie będziesz musiał przedstawiać faktur, o ile kredyt ten dotyczy Twojego domu/mieszkania i został zaciągnięty nie wcześniej niż 2 lata przed sprzedażą - ale zawsze warto zapytać w swoim skarbowym na piśmie :wink: