piotr.nowy 10.05.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Ponawiam pytanie i proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Podciągam, bo mam pytanie do osób, które miały to szczęście i sprzedały mieszkanie przed upływem 5 lat. Złożyłam w terminie 2 tyg Pit-23 i oświadczenie, że wydam pieniądze na cele mieszkaniowe. Czy ja jeszcze gdzieś w jakimś PIt za któryś rok (zeznanie podatkowe) muszę też wykazać kwotę sprzedaży???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b-obi 25.10.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2003 Przepatrzyłem wszystkie posty i mam kolejne pytanko komplikujące temat sprzedaży mieszkania przed okresem 5 lat. Chodzi o to ,że kochani rodzice przekazali mi mieszkanie w akcie darowizny - ten temacik mam już załatwiony formalnie- notarialnie, teraz, czy ja nowy właściciel mogę je sprzedać przed upływem 5 lat ,a kaskę przeznaczyć na wykończenie budowy ? "Łaskawa" pani w US zdawkowo - cyt." chyba tak..." sama dokładnie nie wie i ma to ustalić. Może ktoś z forumowiczów przerabiał taki zgryz ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.10.2003 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Mam podobny problem i mam pytanko Czy sprzedając fragment działki którą kupiłem w tym roku mogę te pieniądze przeznaczyć na remont domu i nie płaćić 10% podatku i czy można te same koszta odliczyć jeszcze przy uldze remontowej. Do kiedy wogóle obowiązuje ulga remontowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 18.11.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 właśnie dzwoniłam do Skarbowego i orzekli, że w ciągu 14 dni od sprzedaży powinnam nie tylko napisac oświadczenie, że pieniądze ze sprzedaży przeznaczę na cele mieszkaniowe, ale razem z oświadczeniem złożyć również PIT 23 Właśnie wróciłam z US spzredałam mieszkanie pzred upływem 5 lat i złożyłam druk oświadczenia że wydatkuję tę kwote na cele mieszkaniowe -sama określiłam termin 2 pełne lata od daty sprzedaży, a jak nie to musze oddać 10% i żadnego PIt-u 23 ani nić więcej nie rzadali..wiec co US to inaczej czy jak to w Naszym Państwie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elw 29.11.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Czy ktoś potrafi odpowiedzieć czy musiałbym zapłacić podatek w przypadku zamiany mieszkania (<5 lat) na działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 30.11.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 właśnie dzwoniłam do Skarbowego i orzekli, że w ciągu 14 dni od sprzedaży powinnam nie tylko napisac oświadczenie, że pieniądze ze sprzedaży przeznaczę na cele mieszkaniowe, ale razem z oświadczeniem złożyć również PIT 23 Właśnie wróciłam z US spzredałam mieszkanie pzred upływem 5 lat i złożyłam druk oświadczenia że wydatkuję tę kwote na cele mieszkaniowe -sama określiłam termin 2 pełne lata od daty sprzedaży, a jak nie to musze oddać 10% i żadnego PIt-u 23 ani nić więcej nie rzadali..wiec co US to inaczej czy jak to w Naszym Państwie jest? Goisu, bo zwykle skarbowy nie rząda niczego na bieżąco , ale za to jak się upomni po paru latach i nie daj Boże zakwestionuje ulgę, bo nie złożyłaś PIT-u..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 30.11.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 Jakie aktualne przepisy regulują sprawę podatku od sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat? Po sprzedaży mieszkania i złożeniu stosownego oświadczenia o przeznaczeniu tych pieniędzy na cele mieszkaniowe zmieniłem miejsce zamieszkania, a tym samym Urząd Skarbowy. Nie zamierzam się fatygować do aktualnego urzędu z plikiem faktur dokumentujących wydanie kwoty uzyskanej ze sprzedaży mieszkania na cele mieszkaniowe. Jeśli nie jest jasno zapisane w jakiejś ustawie, że muszę im przedstawić dowody, to ja wcale nie zamierzam im nadskakiwać, bo nie mam na to czasu i ochoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 Nie ma obowiązku przedstawienia żadnych dokumentów samemu, jedynie urząd MA PRAWO wezwac Cię w ciągu 5 lat (a dokładnie 7, bo liczy się 5 lat od ostatniego dnia okresu 2-letniego) w celu weryfikacji poniesionych wydatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 01.12.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Witam,Mam ten sam problem. Jednak w powyższych postach nie znalazłem odpowiedzi na pytanie: czy jeśli przeznaczę pieniądze ze sprzedaży mieszkania na spłatę kredytu na budowę domu to czy będę musiał udokumentować wydatki na budowę fakturami, rachunkami itp czy też wystarczy zaświadczenie z banku, że wpłaciłem taką a taką kwotę w ramach spłaty kredytu? Jest to o tyle istotne, że mój bank nie wymaga faktur a jedynie dokumentacji zdjęciowej, więc mogę nie brać faktur na przynajmniej część materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anicha 14.01.2004 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 A czy US uzna wydatki poniesione przed uzyskaniem pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 14.01.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Witam, Mam ten sam problem. Jednak w powyższych postach nie znalazłem odpowiedzi na pytanie: czy jeśli przeznaczę pieniądze ze sprzedaży mieszkania na spłatę kredytu na budowę domu to czy będę musiał udokumentować wydatki na budowę fakturami, rachunkami itp czy też wystarczy zaświadczenie z banku, że wpłaciłem taką a taką kwotę w ramach spłaty kredytu? Jest to o tyle istotne, że mój bank nie wymaga faktur a jedynie dokumentacji zdjęciowej, więc mogę nie brać faktur na przynajmniej część materiałów. Moim zdaniem nie będziesz musiał przedstawiać faktur, o ile kredyt ten dotyczy Twojego domu/mieszkania i został zaciągnięty nie wcześniej niż 2 lata przed sprzedażą - ale zawsze warto zapytać w swoim skarbowym na piśmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts