Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czerwona kartka !

Jerzysio

Czy wprowadzic "czerwona kartke" dla osób wulgarnych?  

72 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wprowadzic "czerwona kartke" dla osób wulgarnych?

Recommended Posts

Spędzałem kiedyś trochę czasu na Forum Rekreacji Historycznych (FREHA), tam jest zainstalowany automatyczny korektor wulgaryzmów w postach, który słowo "ch**" lub "h**" zamienia na "czosnek", "laska" na "baba" i tak dalej.

Ludzieee! Żyć się z tym nie da! Jak ktoś pisze że "koleś powinien uważać jak wymachuje mieczem", to awtamat zmienia mu na "czosnekuje mieczem". Jak ja wtrącam uwagę "abstrahując od tematu", to mi wychodzi "czosnekując od tematu", itepe ! A wyobraźcie sobie np. taki absurd, jak jeden z moich ulubionych tematów: dyskusja o laskach pielgrzymich w XIV wieku, w którym nie wolno użyć słowa "laska" !!!!!!!!!!!!!!! :evil:

To by musiał być jakiś intelygentny i zdecydowanie lepsiejszy awtamat niż obecnie dostępne na rynku, coby te czerwone kartki rozdawał...

Pzdr (jak zwykle w biegu) -

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 1 month później...

Pomysł mieczotroniksa aby wprowadzić przycisk - popieram, a nawet rozwinę.

Bywają dwa rodzaje przewinień :

1. wulgaryzmy,

2. atak na osobę, a nie jej poglądy.

Gdyby system informatyczny pozwolił to : naciśnięcie przycisku "wulgaryzmy" przez 10-ciu rejestrowanych różnych forumowiczów powodowało by wyświetlenie "czarnej kartki" przez 30 dni, przy postach osoby ocenianej.

Odpowiednio tak samo "kartki pomarańczowej" - "ataki".

Pomysłów na wulgaryzmy, ataki było wiele.

Tutaj nie można doprosić się informacji dlaczego forum wolno chodzi, a chcemy wprowadzać zmiany.

Tutaj aby być zauważonym przez Moderatora, to trzeba być wulgarnym, atakować, lub zostać zadenuncjowanym. Tak przecież nie powinno być.

Rozumiem, że trudno Moderatorowi czytać wszystkie posty, ale tematy wątków rzucają się w oczy. Uważam, że jeżeli jest zakładany wątek w którym przewija się prośba do Redakcji, to dobrym obyczajem jest, aby odpowiedzieć. Tego niestety w zwyczaju Redakcji nie ma. Ryba psuje się od głowy :evil: .

w Nowym Roku wypada wiec zyczyc Redakcji i Moderatorom,

zeby tak szybko reagowali na zapytania, uwagi lub nieprawidłowości na forum

tak szybko - jak szybko przydzielaja tytuły najlepszych doradców ...

Redakcji ... Moderatorom ... Najlepszym Doradcom ...

i nam ...

forumowiczom czynnym i biernym

życze równiez

radości korzystania z FORUM

:D

Ja tam o tych kartkach wypowiadac sie nie bede , bo pewnie bym pierwsza ja dostala :lol:

O doradcach tych najlepszych to chyba moge .

Sadze , ze Ci co ostatnio dostali zasluzyli sobie .

Powiem wiecej , moim zdaniem Tobie brzoza ,

taki napisik tez sie nalezy i dziwie sie ,

ze do tej pory go nie masz ,

bo starsz sie czesto pomagac ludziskom , wykorzystujac wlasne doswiadczenia .

Moze nie zalezy Ci , ale w sumie to mile wyroznienie.

:wink:

Sadze , ze Ci co ostatnio dostali zasluzyli sobie .

tu sie z Toba zgadzam ... bez zastrzeżeń...:)

Powiem wiecej , moim zdaniem Tobie brzoza ,

taki napisik tez sie nalezy...

a tu sie nie zgadzamy ... niestety ... :cry:

Moze nie zalezy Ci , ale w sumie to mile wyroznienie.

:wink:

wyróznienie i miłe ... lecz

równie miłym wyróżnieniem jest dla mnie usmiech lub słowo dziękuję ...

wydaje mi się, ze jestem zbyt niesztampowy aby mnie w ten sposób zaetykietowac... :wink:

niemniej dziekuję Ci rrmi za pochlebne zdanie o mnie

co mnie bardziej satysfakcjonuje niz tytuł ... :wink:

pozdrówka :D

Niektóre z tych pomysłów pochną mi jakąś komunistyczną cenzurą. Ale ale oni jeszcze nie powymierali można ich przecież zatrudnić, mają dużo doświadczenia i bardzo dużo wolnego czasu aleeeeeeeeee trzeba się spieszyć bo po ustawie medialnej może być gorzej.

Ludzie dajcie spokój przecierz to nie pensja dla panienek z dobrych domów i każdemu z nas zdarzy się powiedzieć kurwa.

A jeżeli ktoś już atakuje osobę a nie poglądy to wystarczy chyba zignorować zaczepki i dają sobie spokój .

Zarówno wulgaryzmy jak i personalne ataki nie tylko same w sobie zamulają to forum jak i w następstwie wywołują polemiki, na które także szkoda czasu aby je czytać.

A jeśli idzie o cenzurę, to mając do wyboru, chętnie bym czytał to forum w formie ocenzurowanej (a więc zgodnej z regulaminem tego forum), nawet przez byłego komunistę.

Po to jest regulamin, aby go przestrzegać.

Ponieważ trudno jest posty cenzurować i usuwać, to trzeba wybrać jakąś formę karania osób (a raczej tylko ich nicków).

Drogi Zbyszku

pozwolę sobie nie zgodzić z twoją wypowiedzią .Jak pisałem wcześniej jestem jak najbardziej przeciwko atakom na osobę , choć musisz przyznać ,że niektóre osoby prezentując postawę narcystyczno -masochistyczną napraszając się wręcz o dość zjadliwe komentarze.

Piszesz ,że wulgaryzmy i ataki personalne zamulają forum a przecież nie jest ich aż tak dużo . Nie pochwalam tworzenia grup "pogromców", którzy z pewną niezrozumiałą zaciekłością tropią pewne osoby na forum( innych również) ale widzę też ,że bardzo często są prowokowane przez różnego rodzaju ludzi (pieniaczy,masochistów.wielonikowców).

Piszesz ,że szkoda czasu żeby to czytać więc szanuj swój czas, ja swój szanuję i dlatego czytam tylko to co mnie interesuje a na pozostałe ignoruję tak jak ignoruję niektóre zaczepki.

Ale wróćmy do tej cenzury. Może powiesz mi kto miałby ustalać kryteria ??? Jakie będą te kryteria??? Co nazwiesz wulgarnością a co nie ??? przeciż każdemu z nas zdarza się powiedzieć *u*** ( teraz się sam wygwiazdkowałem bo ostatnio mnie wycieli , a ja się boję chirurgów- nigdy nie wiadomo gdzie im się nóż omsknie) albo i jeszcze dosadniej! a co może nie? to chciałbym cię posluchać (i innych również) w samochodzie w godzinach szczytu kiedy bardzo ci się spieszy.

Powiedz mi również dlaczego to cały demokratyczny świat walczy o wolność myśli i swobodę wypowiedzi - nazywając je filarem demokracjii ??

Chyba ,że tobie bardziej odpowiada model białoruski. Tam podobno też jest demokracja.

Chciałbym ci również przypomnieć ,że forum jest miejscem na rozmowy "nie tylko o budowaniu" tak tak zauważyłem wcześniej to "przyjacielskie" ale przecież rozmowa między dwojgiem ludzi (tu bardzo często nieznajomych) może przybierać różną formę .Wszystko zależy od charakteru , osobowości ,poziomu ekspresji jak i również od poziomu kultury osobistej. Może być ona spokojna i wyważona a może też być bardzo ale to baaaardzo burzliwa.

Chciałbym ci również przypomnieć ,że redakcja prosi o wszystkie podkreślam wszystkie komentarze i opinie!!

Więc co później będziemy niewygodne usuwać a niepokornych banować ????

Toż to faktycznie model białoruski

Drogi Zbyszku i droga Redakcjo forum nasze jest miejscem(pkt1. regulaminu ) do wymiany poglądów również na tematy ogólno życiowe choć jednocześnie zastrzegacie sobie możliwość usuwania wątków kiedy temat jest niemerytoryczny(pkt 5. reg) a tak naprawdę jest miejscem spotkań wielu ludzi , którzy wymieniając swoje dobre i złe doświadczenia budowlane ale również i życiowe, tu rodzą się znajomości , przyjaźnie ale i konflikty jak w każdym środowisku.

Zakładając knebel totalnej cenzury straszliwie zubożycie to forum jeśli nie udusicie go całkowicie.

I przepraszam za tego cenzora komuszka , nie wiedziałem ,że weżmiesz to tak osobiście

Pozdrawiam długi

Na tak długi post, długi, z wywołaniem do mnie wypada mi odpowiedzieć, chociaż powiedziałem już co miałem.

Cenzura polega na niedopuszczeniu do publikacji.

Tymczasem to co proponuje mieczotronix (a ja popieram), to tylko wyrażanie opinii (oraz stworzenie systemu sygnalizacji) o niezgodności z regulaminem opublikowanych już postów, dokonywane przez samych forumowiczów, a więc demokratycznie, oraz w sposób łatwy.

Może spowodować to duże usprawnienie pracy moderatorów.

Po to są działy tematyczne i nazwy wątków na tym forum, aby móc wybierać to czym jesteśmy zainteresowani.

Jeżeli tematyka jest wymieszana nie da się, długi, czytać tylko to co nas interesuje, a pozostałe ignorować.

Aby coś ignorować to trzeba to wpierw przeczytać.

Chodzi o to aby wolność myśli i swoboda wypowiedzi odbywała się zgodnie z podziałem przyjętym na tym Forum.