Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Nie przeszukiwałem forum na okoliczność pojawienia się tego tematu, także może się powtarzam. Tak więc co sądzicie o produktach Jopka - chodzi mi głównie o gładkie Poromury. Czy da się z nich wymurować ścianę 25 cm (pustak będzie niejako odwrócony) bo przy ich wymiarach 44, 36 lub 30 x 25 x 24(chyba) buduje się ściany 44, 36 i 30. A czy można właśnie 25 cm?

https://forum.murator.pl/topic/29755-poromur-jopaka-czy-kto%C5%9B-ma-jakie%C5%9B-do%C5%9Bwiadczenia/

Wyjątkowo niechlujnie uformowany material. Wszystkie, ktore oglądalem w skladach budowlanych byly wybrzuszone, pokrzywione, nieforemne, więc przy tynkowaniu miejscami trzeba narzucic 2,5 cm, a miejscami 0,5 cm. Weż ceramike Leier'a (Tarnów chyba) - zwykle tansze niż Porotherm, a trzyma wymiary i nie kruszy sie tak.
A poza tym 2 sprawy: grubosc sciany MUSI byc zgodna z projektem. Po drugie, bloczki należy tak ukladać, aby podłużne otworki w srodku byly rownolegle do sciany. Inne ułożenie znacznie pogarsza izolacyjność ściany. Tak więc z bloczka przeznaczonego na 30 cm nie powinno się robic sciany 25 cm poprzez jego odwrócenie. To niefachowe i pseudooszczędne
Czy da się z nich wymurować ścianę 25 cm (pustak będzie niejako odwrócony) bo przy ich wymiarach 44, 36 lub 30 x 25 x 24(chyba) buduje się ściany 44, 36 i 30. A czy można właśnie 25 cm?

Ależ są Poromury 25 i gładkie i na pióro-wpust. My mamy 25!

Podobno nieciekawy materiał.

Widziałem go po wymurowaniu na ciepłaj zaprawie u znajomego w Gliwicach.

Tragicznie.

Ceramika tak samo jak Porotherm a dużo od niego tańsza. No chyba, że patrzymy na walory estetyczne: ładnie wypalony to on nie jest: czarno- czerwony w kolorze, ale okazało się, że niektórym się to podoba :D - (patrz komentarze do albumu zdjęć w Galerii - domek Petunia lub tu

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=32142&k=10&q=domek%20Petunia&nxt=9

Jak nie widać różnicy (poza kolorem) to po co przepłacać? :D

Wyjątkowo niechlujnie uformowany material. Wszystkie, ktore oglądalem w skladach budowlanych byly wybrzuszone, pokrzywione, nieforemne, więc przy tynkowaniu miejscami trzeba narzucic 2,5 cm, a miejscami 0,5 cm. Weż ceramike Leier'a (Tarnów chyba) - zwykle tansze niż Porotherm, a trzyma wymiary i nie kruszy sie tak.

Nie powiem, żeby każdy był równiutki jak spod igły, ale jakoś strasznych krzywizn nie zauważyłam a zdarzyło mi się w zastępstwie męża chwilę pomurować :D a poza tym ja je mu nosiłam, każdą sztukę! Może Leier faktycznie jest lepszy - tutaj nie będę się spierać - nie znam tej ceramiki.