Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szpachlowanie płyty G-K

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponawiam pytanie: czy wystarczy zaspoinować Uniflotem i zeszlifować na równo?

Bez taśmy i gładzi?

Rezi miałeś rację :roll:

Oto co wyczytałem w "Akademii Budowania Knauf":

W przypadku krawędzi HRAK i podwójnej warstwie płyty gipsowo-kartonowej można

zrezygnować z taśmy wzmacniającej, pod warunkiem jednak, że do szpachlowania używamy

Uniflottu.

Nie dotyczy to poddaszy, gdzie zawsze konieczne jest zastosowanie taśmy. Stosując taśmę

wzmacniającą na krawędziach HRAK nie wolno używać siateczkowej taśmy szklanej.

I od razu mam pytanie do ostatniego zdania - czy fizelina jest dozwolona?

cd. :

Szpachlowanie połączeń i całych powierzchni płyt gipsowo-kartonowych przewidzianych do malowania wysokiej

jakości farbami.

Aby uzyskać efekt idealnie gładkich powierzchni bez widocznych połączeń płyt i jakichkolwiek rys,

połączenia szpachlujemy jak w poprzednim przypadku, a następnie całą powierzchnię płyt gruntujemy środkiem

Tiefengrund lub Putzgrund i szpachlujemy masą szpachlową Multifinish lub gotową masą szpachlową Knauf F1.

:evil:

Przy okazji: jak prawidłowo operować pacą przy wygładzaniu spoin? :oops: Towar nakładam na środek pacy czy na spoinę? Potem naciskając jadę wzdłuż spoiny czy na bokiem? Na fotkach wszystko łatwo wygląda a w praktyce...

U mnie stosowana byłą masa Uniflot Knaufa.

Na połączeniach płyt jest super (z fizeliną).

Na połączeniach płyt ze ścianą popękało (bez fizeliny).

Teraz nie wiem co zrobić z tym popękanym

Tam gdzie pęknięcie było idealnie w rogu (90 stopni) zrobiłem rowek, dość głęboki ok 5mm na 5mm i położyłem akryl.

Niestety w niektórych miejscach jest pęknięcie nie w rogu, tylko np cm po płycie albo po ścianie. Wydrapałem to też ale położony też odchodzi od jednej z krawędzi po wyschnięciu (akryl Soudal). Przed położeniem akrylu gruntowałem dzień wcześniej.

Zastanawiam się czy nie położyć masy szpachlowej z fizeliną, jak na połączeniu płyt, ale boję się, że znowu popęka.

Pozdrawiam

DAP

Witam

Połączenie płyt z ścianą wykonałem za pomocą taśmy kątowej z metalową blaszką nic nie pęka

tasma służy do wykończeń kątów zewnętrznych rożnych niż 90 st oraz kątów wewnętrznych

syk sufity i sciany się nie spachluje na sztywno, moze dojsc do wyrawania tasmy rzem z gipsem

w tym miejscu robi sie łaczenie slizgowe i uzupełnia akrylem

było dużo na forum, polecam wyszukiwarkę

• 4 years później...