Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę radę. Chodzi mi o parter domu. W tej chwili mamy wylewkę na którą w połowie kwietnia glazurnik będzie kładł terakotę. W salonie planujemy panel drweniany. Oczywiste wydaje się że na podłogi pod terakotę będę musiała użyć masy samopoziomującej aby nie mieć "schodka" do salonu.

Proszę o radę a) o jaką masę pytać w sklepie ?, b) ile czasu musi upłynąć od wylania masy do rozpoczęcia układania płytek ?

Terakota z klejem (wyczytałam tu na forum) to jakieś 1-1,5 cm, panel 1,8 cm+ pianka to może nawet 2,5 cm. Czyli pozostaje wylanie 1 cm. Nie wiem czy dobrze kalkuluję. A może ktoś ma doświadczenia w tym konkretnym przypadku. Podpowiedzcie mi proszę bo wolałabym się zastanowić gdzie kupić ładny niedrogi gres a ta wylewka męczy mnie od kilku dni....

https://forum.murator.pl/topic/29759-poziom-pod%C5%82ogi-w-holu-i-salonie/

Proszę radę. Chodzi mi o parter domu. W tej chwili mamy wylewkę na którą w połowie kwietnia glazurnik będzie kładł terakotę. W salonie planujemy panel drweniany. Oczywiste wydaje się że na podłogi pod terakotę będę musiała użyć masy samopoziomującej aby nie mieć "schodka" do salonu.

Proszę o radę a) o jaką masę pytać w sklepie ?, b) ile czasu musi upłynąć od wylania masy do rozpoczęcia układania płytek ?

Terakota z klejem (wyczytałam tu na forum) to jakieś 1-1,5 cm, panel 1,8 cm+ pianka to może nawet 2,5 cm. Czyli pozostaje wylanie 1 cm. Nie wiem czy dobrze kalkuluję. A może ktoś ma doświadczenia w tym konkretnym przypadku. Podpowiedzcie mi proszę bo wolałabym się zastanowić gdzie kupić ładny niedrogi gres a ta wylewka męczy mnie od kilku dni....

typowe płytki i typowy panel podłogowy nie wymagają róznicy poziomów

przy prawidłowym montażu tych dwóch powierzchni nie może być stopnia na jastrychu wykonanym w jednej płaszczyznie

pozdrawiam janzar

https://forum.murator.pl/topic/29759-poziom-pod%C5%82ogi-w-holu-i-salonie/#findComment-559388

Wielkie dzięki !!!

Widzę, że nie potrzebnie sobie głowę łamałam rzeczą, jak widać, nieistotną. Tylko... piszecie typowy panel a mi cały czas chodzi o ten chyba nietypowy bo miał 18 mm grubości. Myślę, że może dać więcej kleju pod płytki a różnica 3 mm może być niezauważalna.... :D

https://forum.murator.pl/topic/29759-poziom-pod%C5%82ogi-w-holu-i-salonie/#findComment-559427