Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja fundamentów

Gość

Recommended Posts

Czy należy w ogóle wykonywać przeciwwilgociowe izolacje pionowe ścian fundamentowych i izolację poziomą między ścianą fundamentową i łąwą w budynku niepodpiwniczonym?

Czy w takim przypadku ostatecznie nie wystarczy izolacja termiczna na zewnątrz ściany fundamentowej i porządna izolacja pozioma na poziomie zerowym?

Pozdrawiam, Jurek z Koszalina.

Ja mam w projekcie izolację pomiędzy ławą i ściana fundamentową. Oczywiście kolejna izolacja jest pomiędzy ściana fundamentową i ścianą zasadniczą budynku. Ściana fundamentowa jest zaprojektowana jako trójwarstwowa, gdyż ściana budynku też jest w tej technologii. Izolacja przeciwwilgociowa jest przewidziana na warstwie osłonowej w połączeniu z izolacją poziomą ławy i izolacją poziomą na ścianie fundamentowej. Powyżej poziomu gruntu izolacja przechodzi za warstwę klinkieru stanowiącego cokół.

Ja chyba nie mam izolacji na ławie, bo ekipa była badziewna (dwa lata temu). Miałam folią wyłożony cały wykop i pionowo od zewnątrz styropian i w to lałam "z gruszki" (oczywiście zbrojenie itp...). I na to ekipa mówiła, ze jestem za nowoczesna ! Potem jak wymurowali ściankę to zaizolowali. Ale teraz zdecydowaliśmy, ze jednak chcemy dom mieć trochę wyżej nad poziomem terenu , to nowa ekipa wymurowała nam jeszcze trochę i znowu dała izolację...

Co do izolacji przeciwwilgociowej ścian fundamentowych to poprawnie jest wykonac izolację poziomą na ławie fundamentowej pod ścianę a drugą na poziomie izolacji przeciwwilgociowej posadzki. Całość uzupełnia izolacja pionowa ściany fundamentowej. Wszystkie muszą być razem połączone i wtedy spełniają swoja rolę (należy przewidzieć odpowiednie zakłady izolacji poziomych do połączenia z pionową i posadzkową). Nie opłaca sie oszczędzać ale tez nie ma co popadac w znaczne koszty 2x papa izolacyjna poziomo i jakaś emulsja )wcześniej zagruntowana) pionowo.