Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę wyceny.

Recommended Posts

Dostałem wstępną wycenę na budowę domu.

Projekt typowy

pow. użytkowa 170, całkowita 244.

http://www.archon.com.pl/index.php?act=12&sid=m3f01a42e14e50&intra=cf8988f617a3dcd8f7b7061787c5ee1a&crc=7f3f9e9f16188539270dd092f65d24d4&lang=pl

Wycena dokonana przez firmę DomBud-3 - zawiera robiciznę i materiały:

stan surowy z więźbą bez dachu: 135 - 140 tys.

Co sądzicie o tej cenie - mnie ona powaliła!!.

Interesuje mnie tylko stan surowy, ale

dla ciekawostki wycenili też kolejne etapy: stan deweloperski 320 tys.

Wykończenie pod klucz: 430 tys.

Prośba o opinię.

Ciezko tak ocenic bez szczegolow. Mysle, ze najprosciej poprosic o wycene kilka firm, pamietajac, zeby zakres i materialy byly identyczne i porownac. Ja tez po pierwszej wycenie myslam, ze trafilam na oszustow, po trzeciej wiedzialam, ze takie sa ceny i rozpoczelam negocjacje.

Pozdrawiam

Rafal9,

ja tez upadłem jak zobaczyłem pierwszy kosztorys. Dla porównania koszt stan developerski dla domu o pow 250m wyniósł ok 460 tys BEZ PODATKU.

Zamierzam zrobić dokładnie to co wyżej powiedziała Peilin, właśnie układam tzw zapytanie ofertowe żeby nie porównywac potem gruszek z jabłkami :wink:

powodzenia (nam wszystkim)

Wydaje mi się że chyba troszkę drogo. JA za dom o pow. użytkowej 186m2 (całkowita 212m2) za stan surowy otwarty (ściany z ceramiki, dachówka cementowa) zapłaciłem ok. 140 tyś. zł. W tym doprowadzenie wody, kanalizacji i prądu. cztery wysokie kominy z klinkieru, i wielospadowy skomplikowany dach (11 połaci).

Różnica na tym samym etapie w różnych firmach potrafiła dochodzić do 10 tyś. Dotychczas korzystałem z 2 firm i jestem zadowolony, z tym że jedna zajmuje się tylko dachami (w tym się specjalizjuje i wychodzi im to na dobre bo mają renomę w okoloicy i znają się na robocie) Polecam Tobie jeszcze poszukać. Można pewnie coś zaoszczędzic. Pozdrawiam.

Chyba że wpływ na cenę ma lokalizacja budowy :)