goldboyy 26.11.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 widać kawał dobrej roboty wykonał kolega andrewd2 właśnie bede przerabiał mój kominek z nakłądką wodną ( chcę ogrzewać jeszcze dodatkową powierzchnie). mam zamiar umieścić w górnej cześci nieduży wymiennik( powierzchnai robocza około 0,3-0,5mkw) wykonany z profili stalowych. chciałem zakupić te ze scianką 4mm ale niestety sie nie udało , mam już 3 milimetrowe 50x50. pytanie do andrewd2: widzę , że Twój wymiennik jest z profili stalowych, czy poprawiałeś (spawałeś ponownie) szew na profilu? bo zastanawiam się czy jest konieczność spawania tego łączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewd2 27.11.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Ja osobiście uważam że nie ma takiej potrzeby, sam zgrzew jeśli jest dobrze wykonany to posiada przetop i wytrzymalosć jest ok.Ścianka 4mm to bardzo dużo biorąc pod uwagę że płynie w profilach woda i są w ten sposób chłodzone. Garnki również traktujemy płomieniem i mimo ścianki Max 1mm nie przepalają się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldboyy 27.11.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 no własnie ja podobnie myslę dobry przykład z tymi garnkami,choć tu może wystapic korozja, no ale pewnie kilka lat wytrzyma;) No mam nadzieje, że spawacz poradzi sobie z tym moim wymysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldboyy 15.06.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Mam jeszcze jedno pytanie, czy spawanie takich profili stalowych jest trudne pod kątem tego aby całość była szczelna? Jakim prądem i elektrodą (rutylową, zasadową) spawałeś.? Pytam bo mam możliwość samodzielnego wyspawania takiej podkowy spawarką inwertorową i zastanawiam się czy zabierać się za to. Czy Ty jak spawałeś i robiłeś próbę szczelności to poprawiałeś spawy, dużo było z tym roboty? W jaki sposób przeprowadzic taką próbę szczelności- wodą czy powietrzem, jak lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manolek 16.11.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Witam, podłączę się pod ten wątek, wydaje mi się, że mam podobny problem. Otóż: mogę zostać właścicielem takiej nietypowej podkowy jak na zdjęciu poniżej. Moje pytania są następujące: 1. czy muszę do tego budować piec w ramie, czy po prostu montuję to w obecnym piecu kaflowym, który posiadam? 2. czy to "urządzenie" zapewni mi ciepło do 5 grzejników ok 90cm szerokich oraz c.w.u. w bojlerze? 3. będę robił instalację z pompą wody i oczywiście zbiornikiem wzbiorczym w systemie otwartym - czy rurki pex-al-pex nadają się do takiej instalacji? a oto zdjęcia tej "podkowy" http://www.hamish.pl/1.jpg, http://www.hamish.pl/2.jpg, http://www.hamish.pl/3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.11.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Tak patrze i pojawiła mi się idea rozwiązania przeciwnego. Grzanie z CO kaflowego zeby trzymal cieplo po wygasnieciu kotła, przy okazji fajny klimat i mamy czysto w pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dexter44 25.03.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Witam Mam parę pytań. Chciałbym zrobić centralne ogrzewanie z pieca kaflowegoMieszkanie posiada 75m w tym 3 pokoje ( w każdym pokoju piec kaflowy ), łazienka , kuchnia oraz duży przedpokój.Chciałbym zlikwidować dwa piece i z jednego zrobić palenisko aby ogrzewał wszystkie wymienione pomieszczenia.Myślałem o rurkach pcv. Prosiłbym o jakiś schemat Gdzie można kupić podkowę ?Jak mogę przerobić piec kaflowy - czy może można kupić już gotowy ? W ogóle proszę o jakieś rady , od czego zacząć , ile piec powinien mieć kw na ten metraż itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 07.10.2012 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Z jakie regionu Polski jesteś ?Znam kilku kolegów z branży którzy mogą wykonać taki piec z grzaniem centralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SEZAMKI 15.11.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Z jakie regionu Polski jesteś ? Znam kilku kolegów z branży którzy mogą wykonać taki piec z grzaniem centralnego. ... potrzebuję kolegów branży:-) kujawsko -pomorskie - Włocławek. Mam w kamienicy duży piec kaflowy, mieszkanie ok 70m2, szukam ludzi którzy przerobią ten piec aby służył jako ogrzewanie co. Kontakt [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fetek 13.01.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 witam posiadam piec kuchenny kaflowy poszukuje kogoś kto może zrobić podkowe i pociągnąć centralne mieszkanie 51m2 dwa pokoje, kuchna, łazienka śląskie sosnowiec. prosze o kontakt [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 07.02.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 odgrzeję trochę kotleta , jak wygląda sprawa cieplna grzejników po zakończeniu palenia (no bo w kafloku pali się przeciętnie przez 2 godziny i jest gorący) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz51195 28.01.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Witam. Pnowie nie będę zakładał nowego tematu tylko zapytam tutaj. A mianowicie czy z takej wężownicy (potkowy czy jakoś tak )można zrobić żeby ogrzewała wode w bojlerze i 1 albo 2 grzejniki.?? Chodzi mi dokładnie o to czy można zrobić tak żeby woda z bojlera nie nagrzewała kaloryfera (żeby ta woda z bojlera służyła tylko do kompieli) a grzejniki były ogrzewane jakąś innym ..zasilaniem''. Dziękuje z góry za odpwiedzi i Przepraszam że odkopuje stary temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz51195 28.01.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 A Pnowie też coś słyszałem że taka wężownica jest lewa i prawa, o co w tym chodzi.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz51195 29.01.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Pomoże ktoś.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.01.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Każdy normalny hydraulik wie jak zrobić aby z JEDNEJ rurki wyprowadzającej OGRZANĄ wodę z pieca c.o. zasilić zarówno ogrzewanie jak i c.w.u Rurki chłodnicy są do zabezpieczania kominka w sytuacjach awaryjnych. Zawsze zalecam podłączenie chłodnicy niezależnie czy wkład pracuje w otwartym czy zamkniętym układzie c.o. Przykładowo piec LUGO W z płaszczem wodnym, wyposażony w chłodnicę , w zupełności wystarczy do ogrzanie domu o powierzchni 100 metrów i podgrzania ciepłej wody użytkowej . Edytowane 30 Stycznia 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz51195 30.01.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 A jednak się da . Bo jeden HYDRAULIK powiedział że innej opcji nie ma jak tylko zrobienia tak żeby woda z bojlera nagrzewała grzejniki. Chociaż ja mało co rozumiem z tego co pan tu napisał ale jednak się da. Dziękeuje wielkię za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz51195 31.01.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Panie Darku a jednak nurtuje mnie ta sprawa z ogrzewaniem grzejników i bojlera no ale do rzeczy, mógł by mi pan narysować rysunek z opisem co i jakm będę bardzo wdzięczny. Albo wysłać mi to na prywatną wiadomość. Dziękuje Edytowane 31 Stycznia 2016 przez lukasz51195 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz51195 01.02.2016 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Panowie ile może wziąść hydraulik za podłączenie takej wężownicy,bojlera,2 grzejników, wyjście na kabine i umywalke, bardzo zależy mi na tej odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.02.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Podłączenie wodne wkładu lub piecyka do c.o. zaczyna się od 1200-1500,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 21.09.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Polecamy nasz film poradnikowy o tym, jak ratować stare piece: Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts