Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

widać kawał dobrej roboty wykonał kolega andrewd2

właśnie bede przerabiał mój kominek z nakłądką wodną ( chcę ogrzewać jeszcze dodatkową powierzchnie). mam zamiar umieścić w górnej cześci nieduży wymiennik( powierzchnai robocza około 0,3-0,5mkw) wykonany z profili stalowych. chciałem zakupić te ze scianką 4mm ale niestety sie nie udało , mam już 3 milimetrowe 50x50.

pytanie do andrewd2: widzę , że Twój wymiennik jest z profili stalowych, czy poprawiałeś (spawałeś ponownie) szew na profilu? bo zastanawiam się czy jest konieczność spawania tego łączenia?

Ja osobiście uważam że nie ma takiej potrzeby, sam zgrzew jeśli jest dobrze wykonany to posiada przetop i wytrzymalosć jest ok.

Ścianka 4mm to bardzo dużo biorąc pod uwagę że płynie w profilach woda i są w ten sposób chłodzone.

Garnki również traktujemy płomieniem i mimo ścianki Max 1mm nie przepalają się.

• 6 months później...

Mam jeszcze jedno pytanie, czy spawanie takich profili stalowych jest trudne pod kątem tego aby całość była szczelna? Jakim prądem i elektrodą (rutylową, zasadową) spawałeś.? Pytam bo mam możliwość samodzielnego wyspawania takiej podkowy spawarką inwertorową i zastanawiam się czy zabierać się za to.

Czy Ty jak spawałeś i robiłeś próbę szczelności to poprawiałeś spawy, dużo było z tym roboty?

W jaki sposób przeprowadzic taką próbę szczelności- wodą czy powietrzem, jak lepiej?

• 5 months później...

Witam,

podłączę się pod ten wątek, wydaje mi się, że mam podobny problem. Otóż:

mogę zostać właścicielem takiej nietypowej podkowy jak na zdjęciu poniżej. Moje pytania są następujące:

1. czy muszę do tego budować piec w ramie, czy po prostu montuję to w obecnym piecu kaflowym, który posiadam?

2. czy to "urządzenie" zapewni mi ciepło do 5 grzejników ok 90cm szerokich oraz c.w.u. w bojlerze?

3. będę robił instalację z pompą wody i oczywiście zbiornikiem wzbiorczym w systemie otwartym - czy rurki pex-al-pex nadają się do takiej instalacji?

a oto zdjęcia tej "podkowy" ;)

http://www.hamish.pl/1.jpg, http://www.hamish.pl/2.jpg, http://www.hamish.pl/3.jpg

• 4 months później...

Witam

Mam parę pytań.

Chciałbym zrobić centralne ogrzewanie z pieca kaflowego

Mieszkanie posiada 75m w tym 3 pokoje ( w każdym pokoju piec kaflowy ), łazienka , kuchnia oraz duży przedpokój.

Chciałbym zlikwidować dwa piece i z jednego zrobić palenisko aby ogrzewał wszystkie wymienione pomieszczenia.

Myślałem o rurkach pcv.

Prosiłbym o jakiś schemat

Gdzie można kupić podkowę ?

Jak mogę przerobić piec kaflowy - czy może można kupić już gotowy ?

W ogóle proszę o jakieś rady , od czego zacząć , ile piec powinien mieć kw na ten metraż itp.

• 6 months później...
  • 1 month później...
Z jakie regionu Polski jesteś ?

Znam kilku kolegów z branży którzy mogą wykonać taki piec z grzaniem centralnego.

... potrzebuję kolegów branży:-) kujawsko -pomorskie - Włocławek. Mam w kamienicy duży piec kaflowy, mieszkanie ok 70m2, szukam ludzi którzy przerobią ten piec aby służył jako ogrzewanie co. Kontakt [email protected]

• 1 month później...
  • 2 years później...
  • 11 months później...
Witam. Pnowie nie będę zakładał nowego tematu tylko zapytam tutaj. A mianowicie czy z takej wężownicy (potkowy czy jakoś tak :) )można zrobić żeby ogrzewała wode w bojlerze i 1 albo 2 grzejniki.?? Chodzi mi dokładnie o to czy można zrobić tak żeby woda z bojlera nie nagrzewała kaloryfera (żeby ta woda z bojlera służyła tylko do kompieli) a grzejniki były ogrzewane jakąś innym ..zasilaniem''. Dziękuje z góry za odpwiedzi i Przepraszam że odkopuje stary temat. :)

Każdy normalny hydraulik wie jak zrobić aby z JEDNEJ rurki wyprowadzającej OGRZANĄ wodę z pieca c.o. zasilić zarówno ogrzewanie jak i c.w.u

Rurki chłodnicy są do zabezpieczania kominka w sytuacjach awaryjnych.

Zawsze zalecam podłączenie chłodnicy niezależnie czy wkład pracuje w otwartym czy zamkniętym układzie c.o.

Przykładowo piec LUGO W z płaszczem wodnym, wyposażony w chłodnicę , w zupełności wystarczy do ogrzanie domu o powierzchni 100 metrów i podgrzania ciepłej wody użytkowej .

LUGO_W_keramika.jpg

Edytowane przez Zdun Darek B

• 2 weeks później...
  • 7 months później...