Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szukaliśmy projektu domku parterowego, do 120 m kw, bez garażu (na razie), o funkcjonalnym wnętrzu i zadaszonym tarasie- ten wydał się nam najlepszy, ale nie widzę, żeby ktokolwiek o nim tu wspominał. Co o nim sądzicie - doradźcie. Może ktoś go buduje?

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=28&id_autora=5&spacer=2&proj=MILENA

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo fajny projekt, nie wiem dlaczego tak mało popularny. Ładny i tani w realizacji, nieduży ale bardzo funkcjonalny. Dodatkowo masz poddasze na przyszłość. Na niedużej powierzchni masz wszystko co potrzebne do życia 4-osobowej rodzinie i poddasze w razie potrzeby, na początku nawet schodów nie musisz robić.

Fajny taras, ładny dom. Chcieliśmy też budować ten dom, ale zdecydowaliśmy się w końcu na inny projekt

Zmieniłabym tylko łazienki - 5 i 7 połączyłabym w jedną, bo tak jak zaprojektowali jest bez sensu. Trochę mało miejsca gospodarczego - na pranie, ale może da się coś wymyślić

Domek mały ale za to tani w budowie i utrzymaniu

Dzięki za opinię a ja pragnę tylko dodać, że właśnie zamierzamy połączyć pomieszczenie 5 i 7 w jedną łazienkę. Będą wówczas dwie: jedna, do której wchodzi się z dużej sypialni rodziców z wanną a druga z prysznicem dla reszty domowników i dela gości. W mało którym projekcie są dwie łazienki, gdzie osobno byłaby wanna i w osobnej prysznic - a ja właśnie tak chcę. Sypialnia rodziców jest tak duża, że zmieści się na ścianie piękna szafa zamiest dodatkowego pomieszczenia na garderobę. Myśleliśmy o zamianie miejsc 1 z 11, co by to dało: spiżarka koło kuchni w której zrobilibyśmy piec CO połączony jednym kominem z kuchenką gazową w kuchni, którą zrobilibyśmy zaraz za ścianą. Zlew pod oknem od strony frontowej, kominej tam, gdzie zaprojektowane są schody i zrobiłoby się w ten sposób z 3 kominów dwa.

wkleję może obrazek zeby innym się wygodnie oglądało :)

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/pliki/rzuty/rzut_milena_a.gif

tylko że te pomieszczenia są nieduże - ale z kolei za to tanie w budowie i utrzymaniu, no i mało sprzątania :) Coś za coś jak to w życiu

Bardzo fajny jest taras

a jak macie usytułowaną działkę względem stron świata?

Domy ze stromymi dachami buduje się bardziej w stronę Bieszczad-tam też zaczynają się górzyste tereny. My mieszkamy w Rzeszowie i koło niego chcemy wybudować ten domek. Tu nie ma domków o jakich wspominasz-wręcz przeciwnie. Wiele spotyka się domków parterowych, ale jak sama widzisz na tym forum-gusta to kwestia indywidualne. My nie chcemy piętrówki. Większość z tych projektów, które podobają się forumowiczom są po prostu ochydne, ale jak mówię, to kwestia gustu.

• 4 weeks później...

Jeżeli planujecie wprzyszłosci zaadaptować górę, to czy schody w salonie, który liczy ok 26 metrów nie bedą zabierały za dużo powierzchni.

Czy myślicie też o garażu? Jeżeli tak to z której strony? A może garaż oddzielnie.?

Poza tym projekt jest bardzo intersujący i jak widać tani. Koszty materiałów wg Horyzontu to 102 tyś, a całosci (taką wycene znalazłam na http://www.nowydom.onet.pl ) to 197 tyś. czyli w miarę przyzwoicie. Domek jest piękny z tyłu natomiast z przodu jest trochę za skromny, ale to już rzecz gustu i oczywiście kwestia wykończenia.

Srodek bardzo funkcjonalny, ale mi np. przeszkadza kominek pomiędzy kuchnia a pokojem dziennym - chyba dlatego, że preferuję otwarte kuchnie. Gdybym to ja się na niego zdecydowała to wyrzuciłabym tę ściane pomiedzy kuchnią, a pokojem dziennym, schody wsadziłabym do przedpokoju (tylko jest on tak mały, że nie wiem w które miejsce). Bardzo jestem ciekawa na jakim etapie jesteście

Pozdr

Magda

Coś możnaby było zrobic z tymi schodami. Zabierają dużo miejsca.

Trzy kominy w takim niedużym domku. Też bym nad tym pomyślała.

Garaż oddzielnie.

Ale jak Wam to pasuje to ok.

Moim zdaniem trzeba spokojnie usiąść i wszystko przemyśleć.

Architekt może mieć fajne pomysły.

Powodzenia.

Tak się troszkę bujam i znalazłem coś ciekawego, ta pracownia ma bardzo ciekawe projkety, ja chyba dla sibie wybiorę coś mniejszego ale mam nadzieję ze też ładnehttp://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=51&id_autora=1&spacer=2&proj=BERBERYS

tak chyba będzie lepiej

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=51&id_autora=1&spacer=2&proj=BERBERYS

• 4 weeks później...

Witam!

Dopiero teraz zajrzałam na stronę, wątpiłam, że ktos odpisze :). Za rok mamy zamiar budować ten domek, projekt zkupiliśmy i dostaliśmy już pozwolenie na budowę. Miałam nadzieje, że gdzieś już taki stoi i chętnie bym go zobaczyła na żywo. Cały czas z mężem zastanawiamy się nad ogrzewaniem i tu mamy dylemat. Czy wystarczy ogrzać go tylko kominkowym systemem, czy też może pompa cieplna- w końcu nie jest to za duża powierzchnia. Czy nadal jesteście zainteresowani również tym projektem, jak tam postanowienia :)? Pozdrawiam Kasia

Witam!

Za rok mamy zamiar budować ten domek, zakupiliśmy projekt i dostaliśmy pozwolenie :). Zastanawiamy się nad systemem grzewczym, czy wystarczy tylko kominkowy, czy jeszcze dodatkowo np. pompa cieplna? Jestem też ciekawa jak wygląda w rzeczywistości :). A i zamiast toalety, chcemy zrobić tam małą garderobę.