Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PILNA SPRAWA!Wyłączenie z użytkowania rolniczego.

KonAn

Recommended Posts

Wyskoczył mi niespodziewany problem.Dziś odebrałem projekty,które zaniosłem od razu do starostwa aby uzyskać pozwolenie na budowę.Żeby uzyskać te pozwolonko muszę wyłączyć działkę,lub jej część z użytkowania rolniczego.Obie opcje są bezpłatne.Problem pojawia się gdybym chciał wyłączyć część działki.Muszę wtedy brać geodetę(tak przynajmniej mi powiedziano w geodezji),żeby zrobił mapkę i bilans terenu.Nie trzeba tego robić gdy wyłącza się całą działkę.Całej działki nie bardzo znowu chcę,ponieważ będę płacił duży podatek.Za 20 ary płacę teraz 40 zł. a tak to bym płacił 400zł.Czy przerabialiście ten temat?Ile ewentualnie można dać geodecie za taką usługę?Czy przerabialiście to u siebie?

KonAn

Ja przerabiałam ten temat w sposób opisany przez Ciebie. Miałam do wyboru wyłączyć całą działke i zapłacić ok. 10.000 (może być rozłożone na 10 lat) lub wyłączyć 500 m2 bo do takiego areału jest to robione nieodpłatnie. Informacji udzielila mi znajoma, która pracuje w starostwie więc nie sądzę żeby wpuszczała mnie w maliny. Natomiast w sąsiednim starostwie kryteria sa bardziej zaostrzone np. nie wyłączą z prod 500 m działki jeżeli zostanie jakiś mały areał np. 300 m, wtedy musisz wył. z prod całą działkę. Przypuszczam że wiele tutaj zależy od interpretacji urzędnika stąd rozbieżności w różnych regionach.

Klamka już zapadła.Postanowiłem wyłączyć calą działkę 22 ary (papiery już złożone).Efekt finansowy będzie taki,że rocznie będę bulił 400 zł. podatku dla gminy.Kiedyś był taki artkuł w Muratorze,że przy wyłączaniu działki z produkcji rolnej płaci się jaby odszkodowanie dla matki natury za stratę.Przelicza się to na cenę żyta,które to by wyrosło na tej działce i to razy 10 lat.Wyłączyłem całą działkę bo naliczano mi dochodu 80 zł. miesięcznie z tej działki ,także grozilo mnie,że się mogę nie załapać na zasiłek rodzinny.Z tego co zrozumiałem to po tych 10-ciu latach będę miał już naliczany niższy podatek?

Klamka już zapadła.Postanowiłem wyłączyć calą działkę 22 ary (papiery już złożone).Efekt finansowy będzie taki,że rocznie będę bulił 400 zł. podatku dla gminy.Kiedyś był taki artkuł w Muratorze,że przy wyłączaniu działki z produkcji rolnej płaci się jaby odszkodowanie dla matki natury za stratę.Przelicza się to na cenę żyta,które to by wyrosło na tej działce i to razy 10 lat.Wyłączyłem całą działkę bo naliczano mi dochodu 80 zł. miesięcznie z tej działki ,także grozilo mnie,że się mogę nie załapać na zasiłek rodzinny.Z tego co zrozumiałem to po tych 10-ciu latach będę miał już naliczany niższy podatek?

U nas składa się mapkę do celów projektowych z zaznaczonymi klasami gruntów i naniesionym planem domu i Urząd sam podejmuje decyzję o wyłączeniu określonego obszaru z produkcji rolnej - najczęściej jest to obszar zajmowany przez dom, podjazdy, tarasy itp. Reszta pozostaje rolna.