Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile czekać na warunki zabudowy?

Recommended Posts

No własnie ja nie wiem, a mój znajomy zadał mi takie pytanie. Jego gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego i musi czekać na warunki zabudowy (chyba się nie mylę :D ). Mówię mu idź się zapytać w gminie może z jakimś miłym załącznikiem, może ktoś wie. W szukaniu wyskakuje tyle postów, że zanim je przeczytam, to te warunki kumpel dostanie :lol: .

Pozdrawiam.

A wg przepisów powinno to być tak :

WYMAGANE DOKUMENTY

Wniosek zawierający określenie:

granic terenu objętego wnioskiem, przedstawionych na kopii mapy zasadniczej lub ewidencyjnej (w 2 egzemplarzach),

funkcji i sposobu zagospodarowania terenu oraz charakterystyki zabudowy i zagospodarowania terenu, nazwy inwestycji,

zapotrzebowania na wodę, energię i sposobu odprowadzania lub oczyszczania ścieków oraz innych potrzeb w zakresie infrastruktury technicznej oraz sposobu unieszkodliwiania odpadów,

charakterystycznych parametrów technicznych inwestycji,

dane właścicieli działek sąsiednich oraz innych, w przypadku inwestycji mogącej naruszyć ich interes prawny bądź uciążliwych lub mogących pogorszyć stan środowiska,

w przypadkach większych inwestycji wymagany załącznik opisowy lub raport o oddziaływaniu na środowisko.

TERMIN I SPOSÓB ZAŁATWIENIA

Decyzję Wydział Urbanistyki i Architektury wydaje w terminie miesiąca od dnia złożenia wniosku oraz wymaganych załączników. W sprawach szczególnie skomplikowanych termin rozpatrzenia sprawy wynosi 2 miesiące.

PODSTAWA PRAWNA

Art. 59 ust. 1 i 2 oraz art. 86 ustawy z dnia 27 marca 2003r.o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z 2003r. Nr 80, poz. 717 ze zm.).

• 6 years później...
Odgrzewam temat. My czekamy na wzke już 2 miesiące i 1 tydzień. wrrrrr Gmina Piaseczno. Żeby było jasne - nie porzuciliśmy sprawy. Dzwonimy od upłynięcia terminu miesięcznego 2 razy w tygodniu i od miesiąca z hakiem słyszymy, że ma być "na pewno w piątek"... Normalnie płakać się chce, bo z niczym nie możemy ruszyć:sad:

Dostaliśmy decyzję. Po 2,5 msc - bubel, nadający się wyłącznie do odwołania, którego załatwienie potrwa kolejne 3 miesiące. Szybciej wejdzie w życie PZP...:bash:

Przy wzkach obowiązuje zasada dobrego sąsiedztwa.OK. Należy brać również pod uwagę studium do nowego planu,który wchodzi w życie (podobno) za miesiąc.

Tiaaaa, pani w gminie była łaskawa ustalić wysokość wszystkich domów w "analizowanej okolicy" na 8 m.Jak zapytaliśmy jak to zmierzyłą, odpowiedziała rozbrajająco, że "na oko". Wyjaśniając - nie wiem jakim okiem pani patrzyła, ale my patrząc naszymi mało eksperckimi oczyma - oceniamy wysokość domu sąsiadów zza płotu na co najmniej 10 m...

Kolejna rzecz - szerokość elewacji frontowej. W "analizowanej okolicy" domy od 9 do 18 m szerokości. U nas - ma być nie więcej niż 17m.Pani zapytana dlaczego nie 18m jak u sąsiadów - stwierdziła, że "uśredniła".:confused:

W uzasadnieniu decyzji zostało wyraźnie napisane, że obszar nie podlega zmianie przeznaczenia gruntu na nierolny, ale oczywiście już w wymogach formalnych - obowiązek uzyskania decyzji o wyłączeniu gruntów spod produkcji rolnej:wtf:

I oczywiście termin wydania decyzji - taki, żeby się zgadzał, że niby wydali w terminie ustawowym. To już jest bezczelność:evil:

Brak mi słów. W nowym planie zagospodarowania: 11 m wysokości, pełne 2 kondygnacje, brak ograniczeń co do szerokości elewacji frontowej - tylko prawo budowlane...