Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po malowaniu za intensywny kolor! Zmyć? Zamalowac?

abromba

Recommended Posts

Przepraszam, że wyskakuję z tym odwiecznym tematem.

Wiem, że na ścianie kolor jest intensywniejszy, ale żeby aż tak? Jesteśmy po pierwszej warstwie Dekoralu w sypialni - miodowy żółty to się chyba nazywa. I bardzo żółty wyszedł. Ładny, ale nie do sypialni. Nie chciałabym zmywać - jedziemy na resztkach kasy i szkoda mi pracy męża.

Zaczynam się zastanawiać, czy do pozostałej farby do drugiego malowania nie dolać białego Dekoralu i nie nakładać szmatą na taką plamiastą strukturę - będzie jaśniej, a nie wyjdą ewentualne rozwarstwienia farby. Czy jest może jeszcze inne wyjście?

Zaczynam się zastanawiać, czy do pozostałej farby do drugiego malowania nie dolać białego Dekoralu i nie nakładać szmatą na taką plamiastą strukturę - będzie jaśniej, a nie wyjdą ewentualne rozwarstwienia farby. Czy jest może jeszcze inne wyjście?

Efekt moze byc nieprzewidywalny , chyba , ze Ci na tym nie zalezy. Takie transparentne zlagodzenie koloru mozna uzyskac stosujac np. technike Oikosa zwana multidekor, Jest to przezroczysta farba /kilkadziesziat odcieni kolorow od tradycyjnych do zlotego, srebrnego a nawet opalizujacego i perlowego/. Nakladac to mozna gabka, pedzlem, szpachla w zaleznosci od tego jaki efekt chcemy uzyskac.Litr takiej farby wystarczy Ci na udekorowanie calego domu :lol: Jest to znakomity material na zabezpieczenie scian malowanych a narazonych na zabrudzenia.Mozna szorowac nawet szczotka ryzowa i stosowac solidne detergenty.

A możesz podać jakieś konkretne nazwy firm robiących takie farby? Czy też wystarczy w sklepie powołać się na "Technikę Oikosa" ?

Oikos to wlasnie firma produkujaca farby, tynki, stiuki / to technika malarska ,nie mylic ze sztukateria/ inne techniki dekoratorskie

Produkty f-my Oikos trudno dostac w sklepie chociaz pojawiaja sie sporadycznie. Najlepiej u przedstawiciela lub firmy wykonujacej te techniki. Mozna zapytac tez projektantow, niektorzy sprawadzaja je dla swoich klientow.

Glowny przedstawiciel jest we Wroclawiu, Przedstawicielstwa w Poznaniu i Katowicach . Wejdz na http://www.oikos.pl i zobacz "realizacje" /przy zdjeciach jest podana technika/ a wyroby znajdziesz w "top decorative line"-multidekor.

Wlasnie ta technika multidekor jest najprostsza i mozna ja wykonac bez zadnego przeszkolenia

Nie wiem jakie meble masz w sypialni , ani jakie dodatki ... ale może złam to samą bielą na ścianie ? zrób tak zwane „tepowanie”pędzlem lub gąbką . Co prawda uzyskasz w ten sposób dwa kolory , ale zaoszczędzisz kasę a i efekt będzie ciekawy .

Pozdrawiam z fantazją

Tepowanie – to malowanie okrągłym pędzlem – prawie suchym : tak , jakbyś robiła pieczątki raz przy razie . Natomiast drugi sposób : w zwykłej gąbce powydzieraj dziury – tak by tworzyła po przyłożeniu do malowanej ściany nierównomierną powierzchnię : sposób malowania taki sam jak powyżej . Żeby uzyskać „suchość” pędzla , można go wytrzeć po każdym zamoczeniu w farbie w jakąś szmatkę lub papier ( by usunąć nadmiar ) .

Mam nadzieję , że Ci choć trochę pomogłam .