abromba 03.03.2005 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Przepraszam, że wyskakuję z tym odwiecznym tematem. Wiem, że na ścianie kolor jest intensywniejszy, ale żeby aż tak? Jesteśmy po pierwszej warstwie Dekoralu w sypialni - miodowy żółty to się chyba nazywa. I bardzo żółty wyszedł. Ładny, ale nie do sypialni. Nie chciałabym zmywać - jedziemy na resztkach kasy i szkoda mi pracy męża. Zaczynam się zastanawiać, czy do pozostałej farby do drugiego malowania nie dolać białego Dekoralu i nie nakładać szmatą na taką plamiastą strukturę - będzie jaśniej, a nie wyjdą ewentualne rozwarstwienia farby. Czy jest może jeszcze inne wyjście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 03.03.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Zaczynam się zastanawiać, czy do pozostałej farby do drugiego malowania nie dolać białego Dekoralu i nie nakładać szmatą na taką plamiastą strukturę - będzie jaśniej, a nie wyjdą ewentualne rozwarstwienia farby. Czy jest może jeszcze inne wyjście? Efekt moze byc nieprzewidywalny , chyba , ze Ci na tym nie zalezy. Takie transparentne zlagodzenie koloru mozna uzyskac stosujac np. technike Oikosa zwana multidekor, Jest to przezroczysta farba /kilkadziesziat odcieni kolorow od tradycyjnych do zlotego, srebrnego a nawet opalizujacego i perlowego/. Nakladac to mozna gabka, pedzlem, szpachla w zaleznosci od tego jaki efekt chcemy uzyskac.Litr takiej farby wystarczy Ci na udekorowanie calego domu Jest to znakomity material na zabezpieczenie scian malowanych a narazonych na zabrudzenia.Mozna szorowac nawet szczotka ryzowa i stosowac solidne detergenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 03.03.2005 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 A możesz podać jakieś konkretne nazwy firm robiących takie farby? Czy też wystarczy w sklepie powołać się na "Technikę Oikosa" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 03.03.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 A możesz podać jakieś konkretne nazwy firm robiących takie farby? Czy też wystarczy w sklepie powołać się na "Technikę Oikosa" ? Oikos to wlasnie firma produkujaca farby, tynki, stiuki / to technika malarska ,nie mylic ze sztukateria/ inne techniki dekoratorskie Produkty f-my Oikos trudno dostac w sklepie chociaz pojawiaja sie sporadycznie. Najlepiej u przedstawiciela lub firmy wykonujacej te techniki. Mozna zapytac tez projektantow, niektorzy sprawadzaja je dla swoich klientow. Glowny przedstawiciel jest we Wroclawiu, Przedstawicielstwa w Poznaniu i Katowicach . Wejdz na http://www.oikos.pl i zobacz "realizacje" /przy zdjeciach jest podana technika/ a wyroby znajdziesz w "top decorative line"-multidekor. Wlasnie ta technika multidekor jest najprostsza i mozna ja wykonac bez zadnego przeszkolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 03.03.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Nie wiem jakie meble masz w sypialni , ani jakie dodatki ... ale może złam to samą bielą na ścianie ? zrób tak zwane „tepowanie”pędzlem lub gąbką . Co prawda uzyskasz w ten sposób dwa kolory , ale zaoszczędzisz kasę a i efekt będzie ciekawy . Pozdrawiam z fantazją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 03.03.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Zmyć, zamalować ? ? - miałam ten sam dylemat. Myślałam , myślałam aż w końcu - obeszło się bez eksperymentów. Po prostu się przyzwyczaiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 03.03.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Tepowanie – to malowanie okrągłym pędzlem – prawie suchym : tak , jakbyś robiła pieczątki raz przy razie . Natomiast drugi sposób : w zwykłej gąbce powydzieraj dziury – tak by tworzyła po przyłożeniu do malowanej ściany nierównomierną powierzchnię : sposób malowania taki sam jak powyżej . Żeby uzyskać „suchość” pędzla , można go wytrzeć po każdym zamoczeniu w farbie w jakąś szmatkę lub papier ( by usunąć nadmiar ) .Mam nadzieję , że Ci choć trochę pomogłam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 03.03.2005 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 osowa: czyli z grubsza to samo, co nieudolnie starałam się opisać jako nakładanie tej samej ale rozbielonej farby szmatą Tylko czy osoba bez specjalnych zdolności manualnych jest w stanie to zrobić? Chociaż chyna we własnej sypialni mogę sobie pozwolić na eksperymety.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 03.03.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Spokojnie sobie poradzisz – uwierz . Jesteś zdolna , uda Ci się ! A więc do dzieła . Pozdrawiam zwinnym pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts