Darpiot 06.03.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Doradźcie mi. Taras wejściowy mam mieć w kształcie łuku. środek promienia wypada we wnętrzu domu. Jak najprościej wyznaczyć taki łuk ale żeby był dokładny Wynająć geodetę (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 07.03.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Doradźcie mi. Taras wejściowy mam mieć w kształcie łuku. środek promienia wypada we wnętrzu domu. Jak najprościej wyznaczyć taki łuk ale żeby był dokładny - weź trochę folii i rozłóż na trawce, - sznurek + flamaster i rysuj... - potem już tylko z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 07.03.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 A jak byście zrobili na moim miejscu?Mam teren pochyły.Taras "przyklejony" do domu.Będę nawoził ziemię aby wyrównać okolice wokół domu.Czy teraz lać fundamenty,stopę pod taras ,czy zawibrować nawiezioną ziemię i dopiero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 07.03.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 jeżeli chcesz/lubisz taras na poziomie gruntu - tak własnie mam, nie znoszę żadnych stopni, schodów itp. - to kostka granitowa/brukowa itp. to idealne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 08.03.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 jak napisal @mironmk , jesli chcesz miec bez stopni, to nasyp, odpowiednio zawibrowany mechanicznie warstwami, zeby nie splynal, przy najblizszym deszczu, na to zwir (tluczen),piasek z cementem 1:3, kostka, po ulozeniu dodatkowo ja zawibruj. ja bym wybral wlasnie ta metode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 08.03.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Znajomy zrobił w ten sposób, że na obrysach tarasu wylał fundament, środek zasypał piachem i na to położył (w środku) kostkę, powiem że wygląda super i na razie się trzyma. Zrobił duży taras w niezłych pieniądzach. Jak będę budować 2 dom też tak zrobię. Na razie mam taras tradycyjny wylewany z betonu. POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 08.03.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 tylko co mu to dalo ?? ze ma stopien do okola i ma sie na czym potknac, jak i zabic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaman 30.03.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 ale jeśli taras jest podniesiony z jednej strony o ok.1m w stosunku do ziemi /opadająca działka/ to czy nie siądzie? jak to rozwiązać? no i przy zagęszczaniu - nie bedzie się "toto" rozjeżdzac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 07.04.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 jesli zrobisz podsypke z odpowiednim spadkiem to nie. Jesli zrobisz to prawie pionowo to napewno sie "rozejdzie" natomias jesli nei masz miejsca, i chcesz zaonczyc taras dosc "ostro", to faktycznetrzeba murek oporowy, i w tedy go najwyzej "ozdobnie" obsypac gruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikatola 19.05.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 ja planuje właśnie kostkę granitową z wykończeniami z klinkieru brukowego.. postaram sie poszukać jeszcze podobnych rozwiązań w sieci, chociaż do tej pory niewiele znalazłem.. pzdr znalazłeś coś ciekawego? jakieś zdjęcia? a może już zacząłeś robić? mam klinkierowy płot pod kolor dachówki i nie mogę patrzeć już na mój niewykończony taras . klinkier+kostka to dobrze wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 19.05.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Może macie jakies fotki prywatnych tarasów z klinkieru i kostki granitowej, kilka propozycji jest na stronie CRH klinkier ale inaczej wygladają takie prywatne, moze ktoś ma mozliwość wykonania zdjęć takich tarasów, a może ten wątek przenieść do wnętrz, tam jest cos podobnego ostatnio w Elewacjach?Taras z serpentynitu- ogladałam faktycznie u kogoś na forum albo ktos sie do niego przymierzal i maił już materiał. Poszukam może znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 04.07.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Chciałbym poznać wasze opinie na temat tarasów. Jak macie wykonany, dlaczego tak, plusy i minusy. Napomknę tylko, że u mnie w projekcie jest taras o wymiarach 9 X 3,5 metra.Planowany jest fundament prawie taki sam jak pod dom (bo szkody górnicze to jest 4x fi 18 !!!!!)Na to płyta i kafelki.Taras jest oddylatowany od budynku. Jeden z potencjalnych wykonawców zwrócił mi uwagę na kosztowność takiego rozwiązania i że taniej zrobić podbudowę i kostkę brukową.Mnie to zaproponowane rozwiązanie odpowiada pod względem estetyki. Ale jak z resztą. Jaki może to zrodziś problemy, jakie są z tego korzyści?? Proszę o opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.07.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 a jakie widziałbyś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 04.07.2007 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Według mnie bez sensu betonować sobie ogród, chyba, że ktoś jest zwolennikiem kafelek na tarasie. Duzy koszt, konieczne dobre i drogie technologie kladzneia plytek, aby nie było problemów, a estetyka dla mnie mało naturalna. Ale to kwesta gustu. Jeśli nie chcesz mieć plytek , to polożenie płyt betonowych lub kostkina porządnej podsypce z włókniną jest OK (polecam impregnację) lub tarasu drewnianego na legarach. U mnie bedzie podest drewniany, pod spodem żwir lub płyty chodnikowe (mam ich trochę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 05.07.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 nie wiam za bardzo o jakiego typu opinie prosisz - jak dla mnie taras z kostki (granitowej) jest piękny, a taraz z płytkami to okropność. My planujemy z kostki (kiedyś jak kasa będzie) też mamy szkody (I kategoria) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qkipati 05.07.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 my mamy taras 5,40x2,00 m i po wyliczeniu zrezygnowaliśmy z lanego betonowego (co innego gdybyśmy zrobili go na etapie stanu surowego, jak schody) i na tym gresu na rzecz kostki od Libetu projektant zaprojektował, kostka a raczej płyty to Via Castello - warto na pewno rozważyć poza tym ladnie sie bedzie komponować z kostką na drodze i chodniku (nostalit kolory jesieni i kasztan ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 05.07.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Chodzi mi o ocenę sensowności wykonywania tarasu na fundamencie.Czy nie lepiej zrobić go tylko z kostki brukowej na podwalinie żwirowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 05.07.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Ja robię taras brukowany ale nie z kostki tylko z płyt chodnikowych 40cmx40. Płyty w żółtawym odcieniu, piaskowane. Powinno być taniej i bardziej trwałe ale zobaczymy jak wypadnie. Co do tarasu z płytkami to nie zdecydowałem się bo: - jest to rozwiązanie droższe - bardziej narażone na niszczenie - brukowany bardziej mi się podoba PS. Sławkin, twój dom z avataru to prawie lusterko mojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 05.07.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 a nie lepiej zgodnie z naturą - piękne deski drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekk 20.08.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 jak uważacie, który taras lepszy układany na gruncie( jak to zrobić) czy wylewana płyta tarasowa na fundamencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts