Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras ziemny czy na fundamentach?

rafal9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak napisal @mironmk , jesli chcesz miec bez stopni, to nasyp, odpowiednio zawibrowany mechanicznie warstwami, zeby nie splynal, przy najblizszym deszczu, na to zwir (tluczen),piasek z cementem 1:3, kostka, po ulozeniu dodatkowo ja zawibruj. :wink: ja bym wybral wlasnie ta metode

Znajomy zrobił w ten sposób, że na obrysach tarasu wylał fundament, środek zasypał piachem i na to położył (w środku) kostkę, powiem że wygląda super i na razie się trzyma. Zrobił duży taras w niezłych pieniądzach. Jak będę budować 2 dom też tak zrobię. Na razie mam taras tradycyjny wylewany z betonu. POZDRAWIAM.

• 1 year później...

jesli zrobisz podsypke z odpowiednim spadkiem to nie. Jesli zrobisz to prawie pionowo to napewno sie "rozejdzie" :)

natomias jesli nei masz miejsca, i chcesz zaonczyc taras dosc "ostro", to faktycznetrzeba murek oporowy, i w tedy go najwyzej "ozdobnie" obsypac gruntem.

• 1 month później...
ja planuje właśnie kostkę granitową z wykończeniami z klinkieru brukowego..

postaram sie poszukać jeszcze podobnych rozwiązań w sieci, chociaż do tej pory niewiele znalazłem..

pzdr

znalazłeś coś ciekawego? jakieś zdjęcia? a może już zacząłeś robić?

mam klinkierowy płot pod kolor dachówki i nie mogę patrzeć już na mój niewykończony taras . klinkier+kostka to dobrze wygląda.

Może macie jakies fotki prywatnych tarasów z klinkieru i kostki granitowej, kilka propozycji jest na stronie CRH klinkier ale inaczej wygladają takie prywatne, moze ktoś ma mozliwość wykonania zdjęć takich tarasów, a może ten wątek przenieść do wnętrz, tam jest cos podobnego ostatnio w Elewacjach?

Taras z serpentynitu- ogladałam faktycznie u kogoś na forum albo ktos sie do niego przymierzal i maił już materiał. Poszukam może znajdę.

• 1 year później...

Chciałbym poznać wasze opinie na temat tarasów. Jak macie wykonany, dlaczego tak, plusy i minusy.

Napomknę tylko, że u mnie w projekcie jest taras o wymiarach 9 X 3,5 metra.

Planowany jest fundament prawie taki sam jak pod dom (bo szkody górnicze to jest 4x fi 18 !!!!!)

Na to płyta i kafelki.

Taras jest oddylatowany od budynku.

Jeden z potencjalnych wykonawców zwrócił mi uwagę na kosztowność takiego rozwiązania i że taniej zrobić podbudowę i kostkę brukową.

Mnie to zaproponowane rozwiązanie odpowiada pod względem estetyki. Ale jak z resztą. Jaki może to zrodziś problemy, jakie są z tego korzyści??

Proszę o opinie...

Według mnie bez sensu betonować sobie ogród, chyba, że ktoś jest zwolennikiem kafelek na tarasie. Duzy koszt, konieczne dobre i drogie technologie kladzneia plytek, aby nie było problemów, a estetyka dla mnie mało naturalna. Ale to kwesta gustu. Jeśli nie chcesz mieć plytek , to polożenie płyt betonowych lub kostkina porządnej podsypce z włókniną jest OK (polecam impregnację) lub tarasu drewnianego na legarach. U mnie bedzie podest drewniany, pod spodem żwir lub płyty chodnikowe (mam ich trochę).

my mamy taras 5,40x2,00 m i po wyliczeniu zrezygnowaliśmy z lanego betonowego (co innego gdybyśmy zrobili go na etapie stanu surowego, jak schody) i na tym gresu na rzecz kostki od Libetu

projektant zaprojektował, kostka a raczej płyty to Via Castello :) - warto na pewno rozważyć

poza tym ladnie sie bedzie komponować z kostką na drodze i chodniku (nostalit kolory jesieni i kasztan ;))

Ja robię taras brukowany ale nie z kostki tylko z płyt chodnikowych 40cmx40. Płyty w żółtawym odcieniu, piaskowane.

Powinno być taniej i bardziej trwałe ale zobaczymy jak wypadnie.

Co do tarasu z płytkami to nie zdecydowałem się bo:

- jest to rozwiązanie droższe

- bardziej narażone na niszczenie

- brukowany bardziej mi się podoba

PS. Sławkin, twój dom z avataru to prawie lusterko mojego :)

• 1 month później...