Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras ziemny czy na fundamentach?

rafal9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

P.S. Masz jakieś doświadczenia? :wink:

jakies szczególne masz na myśli ??

Nie , ale zwracam uwage na zmiany zachodzące w tarasach( i podjazdach też). Nie masz znajomych z takowymi po kilku latach uzytkowania?

przez 10 lat jeździłem drogą z kostki brukowej - nic się nie działo

jak zrobisz dobrą podbudowę to nic się nie stanie

• 4 months później...
A co to ten taras na słupach?

Słupy są pod ziemią ("dołki" wypełnione betonem z czymś np kamienie).

Zastępują fundament.

WITAM

CZY KTOKOLWIEK MOŻE MI (tak naprawdę forumowiczom) OSTATECZNIE WYJASNIĆ POJĘCIE "TARAS NA FUNDAMENCIE/FUNDAMENTACH".

- Jeżeli na płycie fundamentowej (tarasy na gruncie) to rozumiem i wyjaśnień nie potrzebuję (ale "drogość" i "nieadekwatność" takiego rozwiąznia jest porażająca.

- każdy inny fundament (czy to ciągły i czy to słupowy) wymaga zazbrojonej płyty "żelbetonewej" (lub innego "stropu") aby fundament miał jakikolwiek sesns.

Podsumowując:

Taras na gruncie - jeżeli kostka lub jkais bruk - to technologia "drogowa". Optymalna kosztowo a i efekt wizualny może byc calkiem ładny.

Jak płytki (klinkier, gres etc) - to (niestety) płyta - najlepiej zbrojony beton ( izolacja temiczna "od dołu" - nie pełni żadnej funkcji chyba że izolacji przeciwwilgociowej (szczelny styrodur + jakiś folie)

Dla majacych za dużo koasy - można oczywiśćie zbudowc normalny fundament tzn : ławy poniżej poziomu przemarzania, sciany fundamentowe a na to "strop" bedący baza tarasu i też bedzie dobrze.

Pozdrawiam

Witam! Ten temat tez mnie zainteresował. Ale co, jak chcę miec schodek lub dwa (nie więcej) do domu? czy wtedy tez taniej ( czy też prościej) wychodzi taras z kostki czy jednak na fundamencie? I jak maja byc ułożone warstwy. No i jeszcze, jak taras ma być zadaszony to chyba muszą być wylane stopy pod słupy? W dziale Wnętrza jest temat o tarasach i jest tam dużo ardzo ładnych fotek ale mało technicznych szczegółów. Pozdrawiam.

Taras w pewnej części najlepiej zadaszonej, jeżeli tak opcja istnieje najlepiej funkcjonuje, jeżeli jest wyklejony kafelkami zachowując leki spadek na zewnątrz reszta z kostki brukowej. Utrzymanie czystości części najbardziej eksploatowanej to priorytet na kostce brukowej np tłuste plamy grill sa nie do usunięcia.

• 1 month później...
  • 3 months później...

witam

planuje zrobic taras z płyt tarasowych Bruk Bet, okazuje sie ze poziom tarasu wyznaczony przez dolna krawedz okna balkonowego jest wyzej od poziomu ziemi o ok 70 cm, docelowo bedzie to ok 40 cm.

Mam pytanie w jaki sposob ustabilizowac i utwardzic teren bez fundamentów i scian z bloczkow.

jednym z rozwiazan sa palisady ale cena jednej 18x12 o wysokosci 120 cm to ok 30-40 zł (koszmar).

Bede wdzieczny za pomoc