Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras ziemny czy na fundamentach?

rafal9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A słyszeliście o Artbetonie? Można zrobić z niego wszystko, wpiszcie sobie nazwę w google i zobaczcie o czym piszę.

Nasz taras będzie z Artbetonu. Około 180zł za metr.kw. Policzcie sobie wszystkie koszty związane z wylewką, obłożeniem płytkami, robocizną.A po kilku latach-trzeba i tak poprawiać, a tu nic się nie dzieje. Sama widziałam roboty sprzed kilku lat. Polecam

• 4 months później...
Witam, potrzebuję porady - co do tarasu. W planie mam taras ziemny kaskadowy, ale niestety mój fachowiec nie rozumie jak to zrobić bo stwierdził, że bedzie to bardzo drogo kosztowało i zajmie dużo miejsca...Architektka jak planowala dom, (to była rozbudowa istniejącego juz budynku), to mnie bardziej interesował środek i jakoś umknęła mi sprawa tarasu-zaakceptowalam taki jak na planie, owalny( jak uda mi sie, to zeskanuję i wkleje jego plan). Teraz się okazuje, ze to zły plan, dom stoi na górce i mój taras ma mieć formę skarpy-ja chcę, aby był z kostki, i dookoła obsypany ziemią, cos w formie skalniaka. Jest już tam usypana duża "kupa" ziemi z gruzem, bo jak kopali cokolwiek to tam wywalali wszystko. Problelem jest upad terenu, który się dosyć obniża, i fachowcy mi mówią, że jak zrobię taki taras np. nawet obmurowany dookoła murkiem, zeby ziemia się nie obsypywala, to wyjdzie taki " bunkier", "stodoła" i bedzie fatalnie wyglądało. Postaram sie wkleić jak to na ten moment wygląda i bardzo prosze o jakiś pomysł, jak go wykonać, bo ekipa umywa ręce i powiedzieli, że takiego wysokiego nigdy nie robili, maks. na pół metra wysoki, a mój bedzie miał ponad 2m i nie zrobia go.Jednego gościa co robi kostkę pytałam, to zaproponowal mi z jednej strony jakieś betonowe "L"- ki, które zapobiegną odłączenia się od domu, ale ja żadnej betonowej ściany tam raczej nie chcę....a pozatym za same "L"-ki wybuliła bym 8tysięcy...co tu zrobic???Zwrócić się do architektki - i powiedzieć, że ten co zaplanowała, to jest niewykonalny???

• 1 month później...

Witam, wklejam zdjęcie miejsca,gdzie ma być zrobiony taras z kostki, na dosyć stromej skarpie.Proszę o ewentualne rady - skarpa bedzie tylko obmurowana (lub obłożona wkopanymi palisadami), ubita i na gorze kostka brukowa.

http://images38.fotosik.pl/237/7cd2e59ba853636em.jpg

• 9 months później...

Takie płytki nie są za cienkie, jeśli nie będzie po tym jeździł samochód to nic im się nie stanie, dodam tylko że po swoim wyrobie który układałem kiedyś pod wiatą tak żeby podłoże nie był piaszczyste tylko twarde, jeździłem (parkowałem przez całą zimę) SUZUKI Grand Vitara i nie popękały, fakt że podłoże było bardzo dobrze zagęszczone.

te płytki (2,5 cm grubości) znajdziesz pod linkiem

http://allegro.pl/plytki-chodnikowe-kolo-producent-tanio-i1272085375.html

Natomiast pod kolejnym linkiem będzie inny wzór o 2,5 cm grubości.

http://allegro.pl/plytki-chodnikowe-czekoladka-producent-tanio-i1272085378.html

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Nie wiem jak Bruk Bet. Libet preferuje do swoich płyt metodę na sucho

http://www.libet.pl/?pid=218&mid=91

http://www.muratorplus.pl/technika/n...cho_65567.html

Mocowanie płyt na kleju do marmuru zostawia ryzyko. Betonowa wylewka z płytą mogą nie współpracować idaalnie pod wpływem zmian temperatury i warunków pogodowych.

• 2 months później...
  • 1 month później...
Właśnie skończyliśmy taras z płyt LA LINIA/Semmerlock. 8,40x4m - 33 m2, podsypka z piachu i cementu, obrzeza palisadowe, jeden stopień , wysokość ok 40cm od poziomu gruntu. Niestety nie mam siły do wklejania zdjęć, jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć, zapraszam na prv. Koszt 5000pln, 2 dni roboty. Płyty odrobinę klawiszują , pewnie trzeba będzie je podsypać piaskiem, ale panowie mają wpaść jeszcze po większym deszczu, zobaczyć czy nic się nie wypłukało.

Właśnie skończyliśmy taras z płyt LA LINIA/Semmerlock. 8,40x4m - 33 m2, podsypka z piachu i cementu, obrzeza palisadowe, jeden stopień , wysokość ok 40cm od poziomu gruntu. Niestety nie mam siły do wklejania zdjęć, jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć, zapraszam na prv. Koszt 5000pln, 2 dni roboty. Płyty odrobinę klawiszują , pewnie trzeba będzie je podsypać piaskiem, ale panowie mają wpaść jeszcze po większym deszczu, zobaczyć czy nic się nie wypłukało.

LINK DO ZDJEC D

https://picasaweb.google.com/staniakagata/15Mar201102#

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam wszystkich,

Jesteśmy na etapie przygotowywania projektu indywidualnego. Zastanawiamy się nad tarasem. Działka jest niewielka i obawiamy się, że jak zrobimy taras na podwyższeniu (musi tak być, bo dom będzie podpiwniczony), to będziemy "siedzieć" na sąsiadach. Słowem - będziemy dla nich bardzo na widoku (taras kończyłby się się 3,5 metra od jednego ogrodzenia i 4,6 metra od drugiego ogrodzenia).

Dlatego zastanawiamy się, czy zamiast takiego tarasu na skarpie, nie zrobić zaraz za drzwiami od tarasu kilku schodków w dół i większego tarasu na poziomie gruntu. Taki taras na gruncie jest bardziej ukryty i osłonięty od sąsiadów.

Bedę wdzięczny za opinie, własne doświadczenia oraz, jeśli ktoś gdzieś ma, przykłady takiego wykonania tarasu.

pozdrawiam

• 2 years później...

Witam

Czy dobrym rozwiazaniem jest wykopanie fundamenciku (zbroic?)na to wymurowac obrys z bloczkow betonowych,do srodka piach i zagescic.

Jak bede chcial plytki to zalac betonem (10cm) jak kostke to zaraz na podsypke.

O jakich izolacjach trzeba pamietac?

Zewnatrz murek tarasu chce wykonczyc jak cokol budynku.

• 1 month później...