Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tyczenie przez geodete

lipski

Recommended Posts

no i warto się z geodetą umówić (ups - podpisać umowę oczywiście) na kompleksową obsługę:

- wytyczenie domu

- wytyczenie ogrodzenia (ustalenie i wyjaśnienie -gdyby co- granic działki)

- sprawdzenie wykopów przed fundamentowaniem

- ...

jak będziesz dzwonił do geodety za każdym razem - będzie drożej

"Mój" geodeta ma stałą cenę za większość usług - 650 zł.

- tyle wziął za mapki do celów projektowych;

- tyle weźmie za wytyczenie budynku (niezaleznie od ilości narożników);

Prawdopodobnie tyle samo weźmie za inwentaryzację powykonawczą.

Ponieważ od początku była niepisana umowa, że raczej pozostanę przy jego usługach to np:

- działkę wytyczył mi przy okazji (okazja poniżej) za darmo;

- ta okazja to tyczenie charatkerystycznych punktów drogi dojazdowej - też za darmo a dlatego, że zrobił to podczas wytyczania innej działki - sąsiadującej bo sąsiad po rozeznaniu w terenie również wybrał jego do współpracy (kolejny sąsiad też zaczął z nim współpracować).

Myślę, że zatrudnienie geodety nawet trochę (podkreślam trochę) droższego ale jednak z rejonu (obeznany w lokalnych urzędach) może mieć pewne plusy.

• 3 years później...

Witam,

chciałbym zminimalizować koszty geodety, w związku z tym pytanie. Czy prócz wytyczenia granic działki, wytyczenia budynku w terenie oraz naniesienia go na mapę, możliwe jest także naniesienie wszelkich przyłączy? Znajomy płacił swego czasu dwa razy - najpierw za wytyczenie budynku i mapki, a potem drugi raz za przyłącza; ja chciałbym tego uniknąć o ile to możliwe.

Pytanie dodatkowe - jakimi dokumentami muszę dysponować zanim umówię się z geodetą? Rozumiem, że projekt na pewno, ale czy również warunki przyłączy?

Z góry dzięki, pozdrawiam

• 2 months później...

Jeżeli budujecie w dużym mieście lub w pobliżu to warto poszukać geodety, który oferuje swoje usługi w innej oddalonej mniejszej małej miescowości.

Dzisiaj zakończyłem wyznaczanie narożników i za 22 narożniki (+ przeniesienie narożników poza obrys budynku (czyli 8 godzin roboty dla 3 osób) zapłaciłem 1000 zł. (buduję pod łodzią) za to samo geodeci z łodzi czy pobliskich miejscowości chcą 1400-1800 zł

• 2 weeks później...
  • 5 years później...
  • 3 years później...