Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na budowę-lie czasu

lamariusz

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Ja złożyłem 3 tygodnie temu.

Dzisiaj dzwoniłem z pytaniem o stan rozpatrzenia.

Miła pani powiedziała, że jeszcze nie miała czasu się tym zająć, bo ma strasznie dużo roboty. Od razu zasłoniła się ustawowym terminem 65 dni.

Po namowach zajrzała do teczki i pobierznie sprawdziła, czy wszystkie dokumenty się zgadzają. Okazało się, że nie ma jakiegoś podpisu czy wpisu w oświadczeniu o prawie dysponowania nieruchomością - jutro mam jechać i uzupełnić.

Wniosek jest taki: trzeba jak najczęściej dzwonić, poganiać i upewniać się czy wszystko jest dobrze. Bo może się okazać w 64 dniu oczekiwania, że czegoś brakuje i trzeba czekać następne 65 dni.

Przerażające, ale prawdopodobne.

• 4 weeks później...

W końcu odebrałem dzisiaj pozwolenie.

Trwało to od 25.02.2005 do 12.04.2005

Nie było żadnych nieprawidłowości czy trudnych sytuacji (teren z planem zagospodarowania).

Po prostu wniosek leżał do 04.04.2005

Może w mniejszych gminach jest łątwiej i szybciej, ale w Warszawie to jak widać tragedia.

• 2 weeks później...

My tez jeszcze czekamy :evil: Dokumenty leza u nich juz 6 tygodni. Jak maz pytal sie czy cos juz jest robione, pani byla bardzo zdziwiona i miala deczko niemila mine. Kazala nam sie spitac dopiero w polowie maja, czyli jak im sie skonczy ten 65-dniowy termin.

:evil: :evil: :evil:

W końcu odebrałem dzisiaj pozwolenie.

Trwało to od 25.02.2005 do 12.04.2005

Nie było żadnych nieprawidłowości czy trudnych sytuacji (teren z planem zagospodarowania).

Po prostu wniosek leżał do 04.04.2005

Może w mniejszych gminach jest łątwiej i szybciej, ale w Warszawie to jak widać tragedia.

no to jednak jestes szybszy ode mnie

Ile czasu się czeka na pozwolenie na budowę to zależy od tego jak sprawny jest urząd w który się składa papiery. Jednak zawiłości biurokratyczne są tak spiętrzone że ja zdecydowałem się oddać wszystko w ręce projektanta adaptującego mój projekt. Szybko ,sprawnie, z dostawą do domu, i najważniejsze za symboliczną opłatę załatwił wszystko. Gdybym się zdecydował sam załatwiać nie mam pojęcia ile by to trwało .

Pozdrawiam :D :D :D

• 2 weeks później...

Wniosek o wydanie pozwolenia złożyłem 15 kwietnia.

Pierwszy telefon wykonałem po tygodniu - usłyszałem, żeby nie dzwonić wcześniej niż za kolejne dwa.

Zadzwoniłem po trzech tygodniach (6 maja), Pan Inspektor poprosił o jeszcze kilka dni, do wtorku. We wtorek złapałem go po szkoleniu (faktycznie był nieobecny) i obiecał, że w czwartek (12 maja) z pewnością będzie przygotowany. O dziwo w czwartek przed południem sam do mnie zatelefonował i powiedział co chciałby, aby było uzupełnione w projekcie. Odebrałem egzemplarze projektu w czwartek po południu, oddałem dzisiaj rano i o 15-tej otrzymałem decyzję.

W międzyczasie dyskutowaliśmy telefonicznie jeden zarzut formalny dot. planu zagospodarowania działki i udało się Pana przekonać, że ustawa o drogach publicznych nie ma zastosowania do drogi wewnętrznej, przy której znajduje się moja działka.

Czyli jest jak najbardziej uzasadnione oczekiwanie, aby decyzje o pozwoleniu na budowę były wydawane w terminie kilku dni. Oczywiście, w przypadku nieskomplikowanych budynków jednorodzinnych.

Łączę się z Wami w moim zadowoleniu, że kolejny kroczek został zrobiony. Maciek

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
w piasecznie: wniosek złożony w okolicach 8 lipca 2005. 30 sierpnia telefonicznie dowiedziałam się że decyzja o pozwoleniu już jest, ale musze uzupełnić "zero budynku" - tzn. projektant musi a ja muszę dostarczyć oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością, bo to które złożyłam było na jakichś starszych drukach. Ale pani była tak miła, że wzór oświadczenia wysłała mi faksem i faksem mogę jej je odesłać a oryginał oświadczenia dostarczę jak będę odbierała pozwolenie na budowę. FAJNA PANI.

• 2 weeks później...