Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje transport?

Redakcja

Recommended Posts

średni stówa za kurs, ale często jest to "bezpłatne" czyli w cenie towaru :smile:

- Wrocław

- załadunek w cenie, wyładunek najczęściej też - wyjątek więźba

- w wielu wrocławskich hurtowniach stosowana jest prosta zasada, wartość rachunku od 1000 zł w górę - transport gratis

- do 2-4 km poza granice miasta

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: dobrzykowice dnia 2002-09-24 15:43 ]

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: dobrzykowice dnia 2002-09-24 15:44 ]

Jeśli chodzi moje doświadczenia z transportem to podstawowe materiały /cement, gazobeton, itp./ przywożone są bezpłatnie /albo wliczone są w cenę produktu/. Bezpłatny jest także wyładunek np. HDS-em. Odległość z hurtowni na działkę ok. 5km.

Np. za przewiezienie 2 palet cegły klinkierowej z hipermarketu zapłaciłem 50zł z wyładunkiem. Odległość ok. 15km.

Za przywiezienie bloczków od producenta (80km):

- transportem z przyczepą (duży zestaw 24T) - 400PLN

- transportem bez przyczepy - 300 PLN

w cenie był załadunek i wyładunek. Okolice Warszawy.

Z moich odczuć to trochę drogo (zważywszy, że wartość materiałów dla jednego kursu to 5-8tys.PLN)

A jak u was?

Małe ilości materiałów typowo budowlanych (cement, piasek itp.), zamawiam w pobliskim sklepie i przywożą mi za darmo, ale ceny mają wysokie. Cały samochód np. piasku, kupuję gdzie indziej. Jest tanio, a dowóz bezpłatny. Przewóz innych rzeczy, np. stempli, ziemi, czy czegoś podobnego, kosztuje w Krośnie 2 - 2,50 zł/km. Transport elementów wykończenia kosztuje 10-20 zł, do paru kilometrów od granic miasta. Wiem w których sklepach transport jest bezpłatny, ale nie zawsze się to opłaca, bo przeważnie ceny mają wyższe.

50zł/h za samochód z HDS (wywrotka) lub 2zł za kilometr powyżej 20km. Z hurtowni, gdzie często kupuję mam na budowę 0,5km -transport gratis ale jeżeli kupuję powyżej kwoty 100zł. 150zł wywrotka 8t żwiru. Rozładunek materiałów na paletach lub sypkich w cenie -reszta materiałów (np. worki z cementem) samemu z pomocą kierowcy.

Okolice Trójmiasta.

• 1 month później...

Właśnie w przyszłym tygodniu przywożą mi gratis blachę falistą i płaską na dach (320 m2).

Rautarukki z Żyrardowa wymyśliło 300 zł + VAT za transport. I jak myślicie, czy u nich kupiłem?

Chcieli za dużo o 366 zł to nie zarobili 13000 zł. Transport jest częścią transakcji z Klientem. Jak nie ma tego ogniwka to nie ma biznesu.

Pozdrowienia dla głowaczy z działu marketingu.

• 1 month później...

Wydaje mi się że 2.5zł za 1km jest taką ogólnie przyjętą stawką na granicy opłacalności dla przewoznika (oczywiście olej opałowy).

Bzdurą i kompletną ignorancją jest twierdzenie, że gdzieś transport jest bezpłatny

Całkowicie bezpłatnie - czyli w cenie towaru. Sporadycznie tylko za np. piasek (np. 80 zł za kurs 23 tony 5 km). Chociaż od pewnego czasu hurtownia w której sporo kupuję zrzeszona w PSB ustaliła cenę 10 zł. od kursu. Jako "stały klient" przeważnie jestem z niej zwolniony.

No i oczywiście hipermarkety mają swoje cenniki.

• 5 weeks później...
  • 12 years później...

Lubelszczyzna - całkowicie wliczony w koszt łącznie z odbiorem palet. Zamówienia pełnego składu z terenu śląska na wschód również w cenie(styropian, dachówka)

Małe ilości np 2 worki cementu czy 2 rury po 6mb również bezpłatnie w cenie (ale dowóz przy okazji - co znaczyło w ciągu 24h był na budowie)

Więc uważam, że tu nie jest źle. :)

AAAAAAAAAALE KOTLET MA JUŻ 12 LAT :)