Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

12 tyś za więźbę i pokrycie dachówką ???

Recommended Posts

Witam !!!!

Prowadzę rozmowy z fachowcem od dachów .Jest to człowiek polecony ,oglądałem jego dachy i rozmawiałem z kilkoma właściecielami nowych domów .Są bardzo zadowoleni. Za 12 tyś zł (cena jeszcze troszkę do zbicia ) ma wykonać :

-kompletną więźbę

- pokryć dachówką cementową

- wykonać wszystkie obróbki (dach na gotowo )

- zamontować rynny

Dach jest wielospadowy o powierzchni 250 mkw . Domek Neptun z pracowni Domus .

Czy jest to rozsądna cena czy jest za drogi ???

Jak myślicie ???

pozdr D.RZ

Wydaje mi się to troszkę drogo. Ja za podobną robotę, tylko dach 240m2 (również wielospadowy) zapłaciłem 8700 zł. Do tego miałem jeszcze osadzone okna dachowe. I musze dodać że nie brałem najtańszej firmy, tylko najlepszą w regionie zajmującą się dachami (tylko) od kilku dobrych lat. I jestem bardzo zadowolony.

• 2 weeks później...

Witam !!!!

Zbiłem cenę do 10 tyś i tak juz zostanie . Myslę że to niezła oferta . Gość będzie pilotował końcowe prace murarzy aby wszystko było ok do rozpoczęcia robót . Dał też namiary na gościa od drewna na więźbę po 580zł (jeszcze do zbicia) za metr z impregnacją - .Pomoże też w zakupach materiału na pokrycie .

pozdr D.RZ

• 4 weeks później...
W dotychczasowych moich rozeznaniach zawsze spotykalem sie z cena za 1 m bierzacy na wiezbe dachowa ktora byla uwarunkowana wymiarami danej czesci konstrukcji dachowej. Prosze nie zrozmiec mnie zle tylko nie spotkalem sie z wiezba dachowa sprzedawana na m3. Pragne tez nadmienic iz tez przygotowuje sie do budowy i zaczynam robic rozeznania i napewno zanotuje sobie ta cene a do tego czy drogo czy nie narazie nie bede sie wypowiadał.

• 2 weeks później...
witam ponownie jesli idzie o ta wiezbe dachowa i kwestie czy sie kupije na mb czy m2 to przeprowadzilem rozeznanie i wszysyc praconicy tartaku jak rowniez stolarze powiedzieli ze drewno na krokwy łaty murłaty itp kupuje sie na metry bierzace a nie na m3 oraz deskowanie na gotowa kontrukcje kupuje sie na m2 kwadratowe no bo jak obliczyc m3 jak jeden zaoferuje deski 12 a inny 15 i juz mniej dech wejdzie na m3 po co sobie zycie utrudniac w obliczeniach lepiej ten czas poswiecie na pokrywanie dachu :)

Dach kopertowy,więźba, 190m karpiówki, 1 lukarna, 4 okna polaciowe, obróbki, rynny itp - listopad 2004r - 9.000 zł.Co do drewna, za kubik więźby nieimpregnowanej- lipiec 2004r -560 zł. Okolice Bolesławca dolnośląskie- były wtedy okropne kłopoty z drzewem, we wrześniu ceny doszły do 700 za kubik. Jak teraz, nie wiem.