Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile p?acicie za monta? p?yt gipsowo-kartonowych?

Redakcja

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Jestem wykonawcą: jacyś desperaci robią za 8 czy 15 zł tylko jestem ciekawy jak wygląda zima (czy nie mam mostków cieplnych w takim suficie)? Jak wyglądają piony poziomy i płaszczyzny takiego sufitu?

Osobiście poprawiałem po takich fachowcach: każdy profil na innym poziomie, w każdy pokój sufit na innym poziomie.

Proponuje żeby każdy inwestor spróbował:

1 ponabijać gwoździe na belki

2 dociąć docieplic wełną mineralna 15-20cm i podwiązać sznurki

3 wyznaczyć poziomy, skosy w płaszczyznach

4 dociąć podokrecać profile żeby nie uszkodzić instalacji

5 przykręcić wieszaki

6 dociąć wypłaszczyznowac profile

7 ocieplić wełna 5 cm

8 nakleić taśmę dwustronna na profile zedrzeć osłonę z drugiej warstwy taśmy

9 dociąć przykleić folie

11 dociąć i prawidłowo przykręcić płyty

12 nakleić siatke/tasme na łączenia

13 wkleić narożniki

14 poszpachlowac łączenia conajmniej 2x

15 zeszlifować na gładko łączenia

to co nanmniej 15 operacji

zapomnialem: :lol: wykonać obudowy okien

mysle ze cena 25 zl to minimum

ja płaciłem 70 zł za m2 za strop wełna 20 cm, folia żółta, płyty, siatki, szpachlowanie, szlifowanie, akrylowanie i 20 zł za mb obrabiania okien. Zrobili bardzo starannie. Na razie nie mogę się przyczepić.

Tyle, że Twój dom jest piętrowy - bez poddasza użytkowego. Masz Płaskie sufity z płyt GK.

Skosy, lukarny, okna połaciowe - to jest dopiero wyższa szkoła jazdy :-? .

Tyle, że Twój dom jest piętrowy - bez poddasza użytkowego. Masz Płaskie sufity z płyt GK.

zrobili mi nie tylko strop - ale jeszcze trochę różnych podwisów w salonie i zabudów-pierdołek w łazienkach. Co prawda nic w nich skośnego nie ma, ale precyzji to wymagało niejakiej i wsumie se chłopy poradziły. Może zadzwoń do nich i zapytaj, czy będą mogli ci pokazać jakieś skosy, które robili.

zrobili mi nie tylko strop - ale jeszcze trochę różnych podwisów w salonie i zabudów-pierdołek w łazienkach. Co prawda nic w nich skośnego nie ma, ale precyzji to wymagało niejakiej i wsumie se chłopy poradziły. Może zadzwoń do nich i zapytaj, czy będą mogli ci pokazać jakieś skosy, które robili.

Ja Ci dam Zbyńka :evil: :wink: :lol:

Zadzwonił bym, ale nie wiem czy mnie pamietają. Jesli tak, to jestem spalony :roll: .

Telefon jest do szefa. Tamci u których jesteś spalony to tylko robotnicy - nie mają wiele do gadania, napewno nic w sprawie ceny. Najwyżej będą się bardziej starać. Ten szefu ma chyba kilka ekip, więc nie wiadomo na kogo trafisz.

mietek

OK. Dzięki Mietek :o :lol:

• 4 weeks później...

jakoś nie dociera do mnie "oburzenie" wykonawców na za niskie ceny robocizny :lol: :lol: :lol:

buduję systemem gospodarczym, sam negocjuję z wykonawcami poszczególnych etapów i prac na budowie, sam kupuję materiały... przy tym samym materiale i porównywalnej jakości usług (odpuśćmy sobie, proszę, rozważania o skrajnym partactwie, dyletantach albo o trefnych materiałach!!!) rozpiętość cen wynikająca z marż, narzutów, zakładanej stopy zysku itp potrafi sięgać kilkudziesięciu, kilkuset procent :evil: :evil: :evil:

może warto by tu uwzględnić różnice w kosztach utrzymania, standardzie życia, czy po prostu oczekiwaniach w poszczególnych regionach, a nie doszukiwać się za każdym razem przy tanim wykonawcy próby oszustwa albo partactwa?

zdecydowanie bardziej wkurza mnie próba polowania na jelenia uskuteczniana przez całą masę firm i firemek pod płaszczykiem "ponoszonych kosztów" czy "minimum opłacalności", za którymi kryje się zazwyczaj nadmierna pazerność albo kiepska organizacja z przerostem nadbudowy...

sorry, za irytację, ale oburzone głosy kilku osób powyże sprowokowały mnie do powyższego postu

pozdrawiam wszystkich wykonawców

i tych tanich, i tych droższych

ważne aby znali sie na swojej pracy i chcialo im się wykonać ją zgodnie z posiadaną wiedzą...

18 zł /m2 za :

- położenie wełny 15

- stelaż ("pływający")

- wełna 5 między stelazem

- położenie płyt g-k (ściany poddasza + sufit)

- szpachlowanie do stanu umozliwiającego malowanie

Pozdrawiam

Paweł

P.S. Materiały moje

20 zł / m2 to samo co wyżej plus malowanie

- położenie wełny 15

- stelaż ("pływający")

- wełna 5 między stelazem

- położenie płyt g-k (ściany poddasza + sufit)

- szpachlowanie łączeń

mam taką ofertę za 17,5 zł sama robocizna

i 40 zł z materiałami

Ale sam nie wiem czy to nie jakaś podpucha.

W sumie 125 m2 poddasza w tym 4 jaskólki, 2 facetów w 1 i 1/2 tygodnia

Hej! PP! Witam :-) Właśnie czekam na wieści od Ciebie , ale widzę że ostro doglądasz budowy i na siedzenie w sieci nie masz czasu.

Te 4,1 tys. to za samą robociznę?

Wyszło u Ciebie w Bilbusiu 205m2 dachu (skosów) do docieplenia i zabudowy? Mi nasz wykonawca 'prorokował' 300m2 jak nic. Chociaż przecież nawet cały dach tyle nie ma... wg niego ma 320m2 :o No ale już się z nim żegnamy, niech tylko skończy kryć dach. Uwierzysz, że jeszcze nie skończył???

pozdrawiam

Robert

• 3 months później...
U mnie wyszlo jakies 25 zl za sama robocizne: welna 15+5 cm, folia,stelaze,plyty g-k, szpachlowanie, obrobka okien tez.Ale tak patrzac na Wasze ceny to nie jest to tanio u mnie. Tak powiedzial pan , a ja nic nie utargowalam jeszcze, wiec musze to naprawic poki jeszcze pracuje...Narazie wyglada to dobrze.

My płacimy 27pln/m2 (robocizna - 20cm wełny między krokwie, folia, 5cm wełny, stelaże, płyty szpachlowanie i ble ble... aż do malowania 3-warstwowego (+4pln/m2)).

Po tym co tu przeczytaliśmy, też nam się to nie wydawało mało. Ale jak kilka ekip z rzędu krzyknęło nam 40pln/m2, a sąsiedzi powiedzieli, że oni za to płacą 'standardowo' 35pln/m2, to już nie dyskutowaliśmy dłużej. Tym bardziej, że w naszym Bilbo, szczególnie po dadaniu rur od reku, jest zporo zabawy z tymi skosami.