Rafik29 04.03.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 hej,mam poważny dylemat. tak wyszło że w momencie kiedy za 2 tygodnie uzyskamy pozwolenie na budowę i będziemy chcieli brać kredyt (żona i ja - nie mamy dzieci) będziemy się rozchodzili . żona ma własne mieszkanie a ja chcę pozostać przy budowie domu. do czasu kiedy otrzymamy rozwód (formalności sądowe) upłynie parę miesięcy. jestem w kropce. jak bym chciał sam wziąść kredycik to lipka bo zacznę budowę pod koniec sezonu i nie wprowadzę się przed zimą . czy jak weźmiemy kredyt razem (ona chce mi w tym pomóc) to czy przy wypłacie kolejnej transzy, gdy otrzymamy rozwód, bank ich nie zablokuje do wypłaty ze względu na zmianę naszego stanu. proszę pomóżcie bo nie wiem co robić, a nie chcę rezygnować z życiowych marzeń, wycofać się z podkulonym ogonem i kupić mieszkanie w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 04.03.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Boże drogi mówisz o tym tak spokojnie jakby to była wycieczka do supermarketu a nie rozwód najlepiej będzie wystąpić do banku o kredyt na podstawie wyłącznie twoich dochodów - jeśli będą wystarczająco wysokie to powinno być OK, ale jeśli nie macie rozdzielności majątkowej to musicie występować o kredyt razem - jeśli jednak będą brane pod uwagę tylko twoje dochody to może bank nie będzie się później czepiał, teoretycznie powinniście bank powiadomić, ale w praktyce ... Nie ma pytań przy kredyt scoringu o trwałość związku Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafik29 04.03.2005 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 dzięki za szybką odpowiedź. mówię tak o tym ponieważ właśnie doszedłem do siebie i ochłonęłem po tym wszystkim. zaczęłem normalnie myśleć i funkcjonować. a co do rozdzielności majątkowej to takowej nie mamy i tu jest problem. jeżeli bedzie tak możliwość to wolę wziąść kredyt sam.jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 04.03.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Kredytu sam nie możesz wziąć, ale może on być tylko na twoje dochody to potem nie zmieni się bardzo ocena zdolności, chociaż nie wiem jak to ejst przy alimentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafik29 04.03.2005 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 zadzwoniłem do banku i jest tak jak piszesz, podział majątku spisany notarialnie i mogę brać na własne dochody, zdolność kredytowa nawet więcej niż na nas dwoje by było, jeszcze raz dzięki , pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafik29 07.03.2005 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 hej, zapomniałem zapytać czy rozdielność majątkowa ma dotyczyć działki na której stanie dom czy wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent07 07.03.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 1.buduj tylko na swojej działce,nie na wspólnej2.jak koniecznie chcesz budować przed rozwodem to podpisz u notariusz rozdzielczość majątkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafik29 08.03.2005 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 08.03.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 hej, zapomniałem zapytać czy rozdielność majątkowa ma dotyczyć działki na której stanie dom czy wszystkiego musisz mieć rozdzielność spisaną na całość majątku, w przeciwnym wypadku do czasu rozwodu bank pewnie będzie kazał przynieść zgodę współmałżonka na kredyt co do działki - to najgorsze w co można się wpakować to budować na działce która nie do końca jest twoja była o tym mowa - wątek "mogę stracić dom" czy jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts