Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kredyt

Rafik29

Recommended Posts

hej,mam poważny dylemat. tak wyszło że w momencie kiedy za 2 tygodnie uzyskamy pozwolenie na budowę i będziemy chcieli brać kredyt (żona i ja - nie mamy dzieci) będziemy się rozchodzili :(. żona ma własne mieszkanie a ja chcę pozostać przy budowie domu. do czasu kiedy otrzymamy rozwód (formalności sądowe) upłynie parę miesięcy. jestem w kropce. jak bym chciał sam wziąść kredycik to lipka bo zacznę budowę pod koniec sezonu i nie wprowadzę się przed zimą :(. czy jak weźmiemy kredyt razem (ona chce mi w tym pomóc) to czy przy wypłacie kolejnej transzy, gdy otrzymamy rozwód, bank ich nie zablokuje do wypłaty ze względu na zmianę naszego stanu.

proszę pomóżcie bo nie wiem co robić, a nie chcę rezygnować z życiowych marzeń, wycofać się z podkulonym ogonem i kupić mieszkanie w bloku.

Boże drogi mówisz o tym tak spokojnie jakby to była wycieczka do supermarketu a nie rozwód

najlepiej będzie wystąpić do banku o kredyt na podstawie wyłącznie twoich dochodów - jeśli będą wystarczająco wysokie to powinno być OK, ale jeśli nie macie rozdzielności majątkowej to musicie występować o kredyt razem - jeśli jednak będą brane pod uwagę tylko twoje dochody to może bank nie będzie się później czepiał, teoretycznie powinniście bank powiadomić, ale w praktyce ...

Nie ma pytań przy kredyt scoringu o trwałość związku :p

Powodzenia

dzięki za szybką odpowiedź. mówię tak o tym ponieważ właśnie doszedłem do siebie i ochłonęłem po tym wszystkim. zaczęłem normalnie myśleć i funkcjonować. a co do rozdzielności majątkowej to takowej nie mamy i tu jest problem. jeżeli bedzie tak możliwość to wolę wziąść kredyt sam.

jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrowionka.

hej, zapomniałem zapytać czy rozdielność majątkowa ma dotyczyć działki na której stanie dom czy wszystkiego

musisz mieć rozdzielność spisaną na całość majątku, w przeciwnym wypadku do czasu rozwodu bank pewnie będzie kazał przynieść zgodę współmałżonka na kredyt

co do działki - to najgorsze w co można się wpakować to budować na działce która nie do końca jest twoja

była o tym mowa - wątek "mogę stracić dom" czy jakoś tak